Note

Mate Ferenc Maté 2003
Brunello di Montalcino DOCG
W³ochy
Sangiovese
Alk: 14%
Kolor: cz
Ocena: 8
Nr 13832
www

cerretalto (2012-08-05)
Trochê za m³ode, ale ¶wietne, charakterystyczne, prawie stopione. 4.6/5, prawie 8. Z pozdrowieniami dla A. :). Wyjête po latach podd wp³ywem sukcesu niezmanierowanego Mistrza ze spor± fantazj± i do tego rozumiej±cego wagê symboli narodowych :). Snobom nie polecam :)

star (2012-08-05)
Cuda, dziwy, wianki, panie dziejku: wino8596, czyli o tym jak to 2003 mo¿e lepszy byæ od 2004 w Toskanii? Czy pani Mate nie by³aby zdziwiona?
wino13832#43027

star (2012-08-05)
Wina Mate dostêpne tak¿e w Polsce. Nie wiem kto jest importerem, ale widzia³em je w ³ódzkiej Galerii Wina, zarówno w Manufakturze jak i Galerii £ódzkiej. Drogo. Powy¿ej 200z³!
wino13832#43028

star (2012-08-05)
Wrzuci³em do gugla, ceny szukaj±c, choæ 100z³ z posiad³o¶ci mo¿na te¿ dopisaæ;-) Co wyplu³o? Oczywi¶cie nie¶miertelny, niezatapialny JJBuckley;-) Podam odno¶nik, bo to raport z 2006 w Brunello w pdfie, wiêc mo¿e kogo¶ zainteresuje!

The Maté estate consists of 15 high-density acres planted to sangiovese grosso, cabernet, syrah and merlot. Owner Ferenc Maté, who has authored two books on Tuscany, left New York in 1990 to establish his new venture in Montalcino. Using consultants who had worked with Angelo Gaja to plant his vineyards, the wines are made in a con-temporary style thanks to very low yields, up to three green harvests per year and the exclusive use of French oak.

2006 Brunello - Darkly colored with a core that is almost opaque. The bouquet is almost backwards with pure and con-centrated fruit aromas slowly appear-ing. Lively and fresh, bright flavors of crisp Bing cherry sing on the palate. There's no heaviness here as fresh acids keep things reigned in, leading into nice length with a lingering and seamlessly integrated finish. Approachable now, best to drink over the next 15 years. 94 points?Chuck Hayward
wino13832#43029

cerretalto (2012-08-05)
@"czyli o tym jak to 2003 mo¿e lepszy byæ od 2004 w Toskanii?"

Oczywi¶cie, ¿e nie mo¿e byæ lepszy. Przecie¿ rocznik 2003 by³ ogólnie gorszy ni¿ 2004 co krytycy szeroko opisali na podstawie rozmów miêdzy sob±, sugestii producentów i organoleptycznych ocen próbek, zw³aszcza w zakresie koloru i ceglasto¶ci obwódek.

Ale na powa¿nie. Niektórzy zrobili bardzo dobre wina w do¶æ trudnym roczniku, by³o to ju¿ wa³kowane parê razy. Poza tym wiele win ocenianych na SW to moim zdaniem wina pite zbyt szybko, Peyotl zreszt± to zasugerowa³, ¿e to 2004 trochê za wcze¶nie. Brunello od dobrego producenta z dobrego rocznika lepiej jak poczeka co najmniej 8-10 lat choæ coraz wiêcej win jest tak robionych, ¿e s± ¶wietne szybciej.

Oczywi¶cie krytycy te¿ siê czasem mocno ró¿ni± - krytyk WS na portalu JR da³ rocznikowi 2006 zaledwie 14.5/20 w 2011 "[...] just starting to show some orange on the rim. Sweet and slightly weedy on the nose. [...]". I komu tu wierzyæ je¶li nawet znani krytycy uogólniaj± na podstawie s³abszej butelki? Chyba jednak producenci powinni wysy³aæ jeszcze wiêcej butelek winoblogerom i winoportalom... ;-)

wino13832#43034


Wina Ferenc Maté:
Mate 2006 Sant’Antimo Sy..
Mate 2006 Sant'Antimo Merlot
Mate 2004 Brunello di Montalcin..
Mate 2003 Brunello di Montalci..