Marcel Lapierre 2010 Beaujolais, Gaules VdP Francja Gamay Cena: 39 Alk: 12,50% Kolor: cz Ocena: 4 Nr 13878 www
| | gp (2012-08-19) Bardzo s³abe wino. Jest owoc niby ³atwo siê pije. Chyba nigdy nie zd±¿y³o mi siê tak "krótkie" wino. To a¿ niewiarygodne ¿e da siê zrobiæ wino które nie zostawia w smaku takie nic. Jak woda destylowana... wiêcej smaku zostaje po Kropli Beskidu. Dziwol±g. @Enoteka Polska star (2012-08-19) Kropla Beskidu to s³aba jest;-)
Poprzednie roczniki udane jak pisz± MdCC i Rurale.
2009
Rocznik 2009 tak samo dobry a mo¿e i lepszy ni¿ 2007, bo nowszy :-) Tulipanów ca³e ³±ki, banany i czere¶nie - jednym s³owem letnia, owocowa sa³atka. Na 5++.
2007
Ma siê takie wra¿enie, ¿e zosta³o przed chwil± wyci¶niête i zabutelkowane. Piêknie radosne, zabawne, proste. Ale nie tak jak w nuwo, kiedy zostaje z wina tylko cienka kartka papieru i kwas. Jest cia³o, czekolada, gabaryt. Dobrze o nim pisze WB w ostatnim magazynie. Ja te¿ bo naprawdê warto:) wino13878#43376 gp (2012-08-19) Jakie¶ b³êdy interpunkcyjne siê wkrad³y... Pisa³em z telefonu. Dodam ¿e etykieta okropnie pretensjonalna a wino s³abiutkie. Sama owocowo¶æ i ¶wie¿o¶æ to za ma³o by uznaæ je za smaczne. Dobrze ¿e chocia¿ nie ¶mierdzi jak inne biodymanki. Opis Wiele¿yñskiej z MW to zwyk³y materia³ reklamowy. Nie s±dzê ¿eby to pi³a. Roczników 2007 i 2009 nie znam, mo¿e by³y lepsze... wino13878#43377 star (2012-08-19) A gdzie Ewa Wiele¿yñska pisa³a o tym winei? Nie mogê znale¼æ nic w necie. Jest za to u niej na blogu mowa o cytujê winiarskim Pudelku:-) No i sporo o spontanicznej fermentacji Dlaczego wolê spontan, tak¿e w ciekawych komentarzach autorstwa niejakiego Docg, ale to ju¿ bullterrier, a nie pudelek jest;-)
A Marcel Lapierre ju¿ nie ¿yje. Andrzej Daszkiewicz tak pisze: Od pocz±tku lat 1980. Marcel Lapierre rozwija³ ekologiczne metody pracy w winnicy (kilka lat temu rozpocz±³ eksperymenty z biodynamik±), a winifikacjê prowadzi³ bez u¿ycia siarczynów.
wino13878#43378 gp (2012-08-19) 2010 by³o jako "wybór EW" w fanzinie MW, w dziele reklamowo/recenzyjnym. W tym numerze z bredniami "naturalistycznymi". wino13878#43381 star (2012-08-19) A przytoczysz mo¿e jej notkê? Bo nie mam pod rêk± MW i w najbli¿szym czasie mi pod ni± nie wpadnie:-( wino13878#43383 gp (2012-08-20) Nie przytoczê, bo nie posiadam. Przeczyta³em bêd±c w go¶ciach, dzieñ po konsumpcji owego Gamay. wino13878#43387 star (2012-08-20) Mo¿e kto¶ inny posiada naturarlistyczny numer magazynu? Deo? wino13878#43388 ggreg (2012-08-20) Têsknota za dobrym gamay ro¶nie wraz z zmêczeniem, ekstraktem, taninami, beczk±. Raisin Gaulois z bo¿oleskiej posiad³o¶ci zmar³ego ju¿ guru winiarzy naturalnych, daje czyst± owocow± przyjemno¶æ. Fermentowane spontanicznie, bezbeczkowe, z minimaln± ilo¶ci± siarki, eksploduje ¶wie¿± malin± i kwaskow± porzeczk±. Niezwykle aromatyczne, ¶wie¿e, lekkie - pije je siê jak sok. wino13878#43391 star (2012-08-20) W sumie notki podobne tylko wnioski odmienne;-) Full spontan:-) wino13878#43392
Wina Marcel Lapierre: 2014 Morgon Gamay 2010 Morgon Gamay 2010 Beaujolais, Gaules Gamay 2009 Beaujolais, Gaules Gamay Cuvee 2009 Morgon Gamay Cuvee 2009 Morgon Gamay 2008 Morgon Gamay 2007 Morgon Gamay Vin de Pays des Gaules 2007 Bea.. 2007 Beaujolais, Morgon Gamay 2006 Morgon Gamay
|