Grand Prix Magazynu Wino 2012 Magazyn Wino 2012 Magazyn Wino pa¼dzierni.. Polska Magazynowa Naturalna Alk: Grand% Kolor: g Ocena: 0 Nr 14029 www
| | star (2012-10-12) Jak informuje Magazyn Wino na FaceBooku, po pierwszym dniu konkursu Grand Prix, nadszed³ (dzi¶?) dzieñ drugi: Pierwszy dzieñ degustacji win do medali Grand Prix za nami. Wiemy ju¿, które wina bia³e, musuj±ce oraz s³odkie zostan± wyró¿nione w tym roku. Jutro do walki o medale staj± ró¿owe oraz czerwone. Og³oszenie wyników podczas uroczystej Gali Grand Prix 6 i 7 listopada. Przecieków brak. FOTO MW. @Warszawa
star (2012-11-08) Grand Prix Magazynu Wino 2012 znalaz³o sobie na SW oczywi¶cie nowy, niezale¿ny w±tek (pralinka) ale przypomnijmy przy okazji Grand Prix Magazynu Wino z 2011 roku (pralinka) bo te¿ siê dzia³o! wino14029#45235 star (2012-10-16) Przy okazji ogl±dalno¶æ portalu Magazyn Wino odnotujmy na dzi¶ dzieñ (pralinka) ok. 2,7 mln pozycja na Alexie, gdy SstarWines wy¿ej (siê pochwalê) 2,1 mln, a Winicjatywa jeszcze wy¿ej 1,5 mln pozycja w ¶wiatowym necie. wino14029#44772 star (2012-10-15) Grand Prix Magazynu Wino 2012 i pierwsze, wg Wein-ra, wino (pralinka) w kategorii bia³e powy¿ej 100z³:
Pierre - Yves & Colin - Morey 2007
Chassagne - Montrachet PC "Les Chenevottes" wino14029#44738 star (2012-10-14) Grand Prix Magazynu Wino 2012 i kieliszki. Wojtek ze swoim nie¶miertelnym One 4 All (All 4 One parafrazuj±c Winicjatywê; mo¿e wiêc nowa ksywka Wojtek "One 4 All/All 4 One" Boñkowski?), Mario Crosta zwykle choæ na konkurs go nie proszono z Riedlem, a magazynierzy jednak w Spiegelau wina serwowali, wiêc jak to ma byæ, aby odczucia by³y podobne i bez wynaturzeñ i wypaczeñ? Wszyscy z jednego czy ka¿dy sam sobie? W±tek i dyskusja na forum Magazynu Wino (pralinka) a Wojtek milczy w sprawie konursu, pewno zbiera si³y... wino14029#44724 star (2012-10-13) Co ciekawe Wojtek "Salute System Error" Boñkowski (pralinka) (z tego co pamiêtam to pomaga³ uk³adaæ tam kiedy¶ katalog, ew. na jego rekomendacjach ten katalog oparto) kiedy¶ jako¶ nie mo¿e zebraæ siê do opisania Grand Prix, a pamiêtam, ¿e potrafi³ puszczaæ info jeszcze zanim jaka¶ impreza siê zakoñczy³a. Wszyscy w Magazynie Wino pewno czekaj± na b³ogos³awieñstwo papie¿a winnej blogosfery, ew. na ¿yczliwe wytkniêcie drobnych niedoci±gniêæ, a to temperatura nie ta, a to wentylacja, za du¿o nut mysich, zreszt± cierpliwie poczekajmy, ale zgadujê, ¿e d³ugo poczekamy. PS. Przy okazji, chyba bez zwi±zku "Poca³ujcie mnie w dupê!" (pralinka) wino14029#44696 star (2012-10-13) W¶ród szampañskich ³atwo dojrzeæ (pralinka)
A4 2004 Moet et Chandon Champagne
A3 Segura Viudas Cava
A7 Egly-Ouriet Champagne
A6 chyba Jacquesson
A1 chyba Ruinart?
Kto¶ odgadnie wiêcej? wino14029#44695 star (2012-10-13) Tomek Prange "Biedronka" ¿artobliwie ponazywa³ nowe twarze podczas drugiego dnia degustacji Grand Prix Magazynu Wino 2012 (pralinka) : Marka "Nike" Bieñczyka i Jurka "Szanowni" Kruka. Przypomnijmy mo¿e jeszcze ksywkê jednego z sommelierów ochrzczonych na DeoBloxie jako Tomasz "Klaps" Majewicz, choæ w oryginale by³o chyba Tomasz "Klaps" dwojga nazwisk. Fotki Tomek jak zwykle zrobi³ udane. Miny Tomka Kurzeji i Grzegorza Wajnera nietêgie. Go³a baba jako zapowied¼ joint venture z DeoBloxem za pewno pojawi³a siê na jednej z fotek. Wszyscy jeste¶my noblistami, po tym jak Unia Europejska dosta³a pokojowego nobla (dobr± ilustracj± s± fotki pa³uj±cych europejskich policjantów, no ale wiadomo, ¿e pokój najpewniej wprowadza siê si³±, to z fejsa nie z magazyniarskiego blogu), tu Tomek Prange "Biedronka" za¿artowa³, ¿e Marek Bieñczyk ze swoj± NIKE nam noblistom nie zaimponuje. PS. Lekka mysia nuta, któr± wykryli z pewno¶ci± wprawni degustatorzy i która zapewne pojawi siê w notkach, to nie wada korkowa, czyli TCA... zreszt± sami zobaczcie! wino14029#44694 star (2012-10-12) Kolejny przeciek na FB. Chyba z Wine & You, bo je¶li Milanówek, to tylko... krówki ci±gutki;-)
Bia³e Ribeiro: selekcja na Wielk± Galê Magazynu "Wino"
Dowiedzieli¶my siê w³a¶nie, i¿ dwie z naszych znakomitych, bia³ych Ribeiro zosta³y wyselekcjonowane na tegoroczn± Wielk± Galê Magazynu "Wino", gdzie podczas degustacji "w ciemno" bêd± rywalizowaæ o tytu³ najlepszego wina roku 2012!
W zwi±zku z tym pragniemy zaprezentowaæ pañstwu owe wspania³e, ju¿ niezwykle utytu³owane, wina! Polecamy i zapraszamy do samodzielnej degustacji, przekonajcie siê pañstwo sami jak zachwycaj±ce potrafi byæ Ribeiro!
Zapraszamy do Warszawy i Milanówka!
A nie, jednak to Beczu³ka Amontillado, a nie Wine & You, tak¿e z Milanówka. Obstawiam, ¿e to numery 4 i 7 z listy TPB. wino14029#44678 star (2012-10-12) Ze zdjêæ wynika, ¿e oprócz magazynierów i sommelierów na konkursie pojawili siê Krzysztof Dobry³ko, Wojtek Boñkowski i Grzegorz Wajner. Mario Crosta w komentarzach do wpisu Tomka Prange-Barczyñskiego zauwa¿y³: Kieliszek Wojtka jest ró¿ny ni¿ inny, prawda? Prawda!:-) Ubrania s± tutaj na fotce te¿ jakby inne, choæ przynajmniej dwie osoby s± te same co w konkursie. Prawda? Radical moments! wino14029#44671 star (2012-10-12) Widaæ, ¿e poprawi³y siê maskownice, teraz jakby bardziej profesjonalne, kiedy¶ na konkursie Grand Prix Magazynu Wino bywa³y w u¿yciu czarne skarpetki, ale widaæ, ¿e te czasy ju¿ minê³y, ech... wino14029#44663 star (2012-10-12) Je¶li zasady nie zmieni³y siê, to zwykle jedna osoba przygotowywa³a maskuj±c butelki, ale nie siebie, a potem nie uczestniczy³a w degustacji, ew. uczestniczy³a bez prawa g³osu, w g³osowaniu, choæ niektórzy jak Wojtek Boñkowski, jednak nie wytrzymywali i zabierali g³os komentuj±c wina czy wybory, co nie by³o jednak nigdzie odnotowywane. Tyle od kuchni. Bywa³o jednak, ¿e niektórzy importerzy (nie widzia³em w tej edycji aby jacy¶ siê pojawili) prosili, aby im dolaæ jakiego¶ wina, jak Miel¿yñski, byæ mo¿e by³o to ich wino, bo wyra¼nie musia³o im smakowaæ. Z grubsza jednak mo¿na okre¶liæ zasady jako double blind, czyli podwójnie w ciemno. PS. W tym roku ma³o blogerów i importerów zauwa¿y³em, ale mo¿e usadzeni byli przy trzecim stole. Sommelierzy i magazynowcy stawili siê licznie. Mo¿e Wein-r co¶ wiêcej napisze?
wino14029#44662 amsti (2012-10-12) ¦liwki z nut± petrolu, jej. Urzek³a mnie jego historia
Natomiast powino wygraæ wino mniej wiecej opisane tak: biodynamicze 100% eko, nos s³oma, zielona trawa, nawóz, lekki skunks, ostrygi, w smaq na pocz±tku niesamowicie mineralne (piaskowce czerwonego sp±gowca), potem m³ode i zwiêd³e li¶cie dêbu, dalej pojawia sie skórka od banana, ogonek gruszki klapsy, korzeñ mandragory, marchewka i CHWC. 101,5/100
A tak powa¿nie to jakie sa kryteria kwalifikowania win do oceny. Rozumiem, ¿e musz± byæ w sta³ej ofercie importera, czy tak. Czy przechodz± jak±¶ wstêpn± selekcjê?.
Rozumiem, ¿e degustacja jest w ciemno? Ale czy podwójnie, znaczy siê nikt z jurorów nie wie jakie wina startuj±?
wino14029#44661 star (2012-10-12) Ka¿dy jest wolny... nawet u¿ytkownik SW;-) A za Wein-ra rêczê! Na pewno godnie reprezentowa³ SW. wino14029#44660 star (2012-10-12) TPB opublikowa³ nawet swoje notki. Win bia³ych powy¿ej 100z³. Tak to lecia³o, mo¿e niedok³adnie, mo¿e inaczej, ale z grubsza. Mo¿na zgadywaæ, mo¿na poprawiaæ. Komentarze moje, bez italików, czyli pro¶ciutkie.
1. Pe³ne, eleganckie, klasyczne wino, usta soczyste, mineralne, d³ugie i zrównowa¿one. Bardzo powa¿ne soczyste wino, z gorzk± koñcówk±. 3+ Obstawiam Grunera ew. Sauvignon.
2. Nos nieco têpy, nuta orzechowa, beczka, usta pustawe. - No s±dz±c po notce, to mo¿e byæ zwyciêstwa... kategorii oryginalno¶æ;-) A serio to co tak mogli utleniæ? Pewno wino naturalne, spontanicznie fermentuj±ce. Ale, ¿eby RedNacz, dla znajomych Tomek, na jego wielko¶ci siê nie pozna³?
3. Mêski, kakaowy, lekko podpalany, intryguj±cy, ciut zamkniêty. + Chyba co¶ zmy¶li³em na pocz±tku nie tak, bo jako¶ g³upio ta notka wysz³a. Jak zamkniêty to pewno jakie¶ Premier Cru;-)
4. Nuty mleczne, ¶mietanowe, usta cukiernicze, ale... no nie. - Kto je wybra³ na Grand Prix w ogóle? Przecie¿ to Chardonnay Torresa, znowu kto¶ przemyci³;-)
5. Dojrza³o¶æ, beczka, wielow±tkowe, intryguj±ce, naturalne, ¶liwki, soczysto¶æ, oryginalno¶æ, nuta petrolu. +++ Mamy zdobywcê pierwszego miejsca? Riesling? Od Miel¿a? Van Volxem?
6. Burgund, palony, gryczany, smolisty, skórzany, ci±gle m³ody, kwa¶no-gorzki, koci/kozi,..., z³o¿one, intryguj±ce wino. +++ Ale czy siê inni poznaj± na wielko¶ci? Jak burgund to sk±d? No nie wiem. 101win? Girardin?
7. S³odycz w nosie, usta na nie. - Jak s³odkie to mo¿e beczkowe, ew. jaki¶ Pinot Gris z cukrem resztkowym? Czort wie!
8. Puste. - Zaczynam rozumieæ wzglêdno¶æ tych ocen, bo nie mo¿e byæ tak, ¿e to trzecie s³abe wino jest! To raczej szukanie trzech laureatów i nie odrzucanie skrajnie z³ych, a nie nadaj±cych siê na podium i nie zas³uguj±cych na medale. Bo g³upio to trochê brzmi jednak jak wybrane przez rok do 10 najlepszych win okazuj± siê têpe i puste, no i na nie!
9. Beczko wtopienie, elegancja, lekko naftowa nuta dojrza³ego burgunda... soczyste, rzutkie. Równie dobry jak 6? Znowu burgund. Tym razem od Miel¿a? A mo¿e to jednak Riesling?
10. Mocny, wyrazisty... nowo¶wiatowy charakter, usta jakie¶/takie¶.+ Có¿ plus za nowo¶wiatowo¶æ, ale jeden, nie bêd± tu nam Europy psuæ!
11. Skórki, maceracja, jab³ko, naturalizm. Usta soczyste, z³o¿one, pe³ne, zielone (?). Kawa³ ¶wietnego wina. Naturalne mo¿e byæ dobre? Widaæ mo¿e!
TPB nie autoryzowa³ mojego t³umaczenia, ¿eby nie by³o;-) Pe³nego przek³amañ zapewne. Z fotki stara³em siê nieudolnie przepisaæ. Z b³êdami pewno.
wino14029#44659
Wina Magazyn Wino: GPMW 2018 Na panelu... 2015 GPMW 2014 Pogoda dla bogaczy, Portugalia.. Wino na wakacje, w wakacje na .. W szampañskim nastroju? 2012 Natura Pura 2012 No? 2012 Grand Prix Magazynu Wino 2012 .. Mleko ludzkiej ¿yczliwo¶ci p³y.. 10 lat, Grand Prix 2012 Stary okropny ¶wiat, nowy wspa.. Cinquecento 2011 Wakacje 2011 Liczi jak umami 2011 Feta na 27 win 2011 Nowa ró¿owa seria 2010 Toscana e bella 2010 Wiwat RPA! 2010 Wachau i Barolo 2010 Jest byczo 2010 Grand Prix 2010 Polak, Wêgier... 2009 Bio, eko i org. 2009 Pinotowo 2009 Grand Prix 2009 Kolano Andrzeja 2009 Bycze Skierniewice Grand Prix Magazynu Wino 2013 ..
|