Note

Riserva Mezzacorona 2010
Trentino DOC
W³ochy
Pinot Grigio
Cena: 36
Alk: 13,00%
Kolor: b
Ocena: 6
Nr 14214
www

mkonwicki (2012-12-24)
Wojtek Boñkowski twierdzi, ¿e pasuje do ¶ledzia. Ja tego jeszcze nie wiem. Choæ mo¿e jak ta notka pojawi siê na g³ównej stronie, to ju¿ bêdê to wiedzia³. Importer napisa³, ¿e pasuje do kremowych makaronów (???), ryb i bia³ego miêsa. Sprawdzimy. Na stojaka pasowa³o mi do siebie samego, ale kierunek ¶ledziowy mo¿e byæ s³uszny. Nie kupujê zbyt czêsto bia³ych pinotów, mo¿e zbyt ma³o pi³em dobrych, albo, co bardziej prawdopodobne jakie¶ dobre pi³em, ale nie pamiêtam. Ten mi smakowa³, nie by³ przesadnie aromatyczny, co czêsto w przypadku takich win kojarzy mi siê z md³ymi klimatami. Fajna kwasowo¶æ ³adnie towarzyszy lekko¶ci, ale nie cienko¶ci. Prosty winiacz, ale w tej swojej prostocie nieprostacki. @Vininova/Wielki Kiermasz Winicjatywy

star (2012-12-24)
Ale to nie jest bia³y pinot tylko szary, jak Gandalf;-) Byli¶cie ju¿ mo¿e w kinie na Hobbicie? Mi Mama, a w zasadzie to mojemu siostrzeñcowi ksi±¿kê kupi³a. Mam nadziejê, ¿e l¿ej siê j± bêdzie czyta³o ni¿ Ksi±¿kê Twarzy Marka Bieñczyka, któr± to ja dosta³em na Gwiazdkê. Ciê¿ka sprawa, mo¿e nie jak Twierdza Saint Exuperry'ego czy Gra Szklanych Paciorków Hessego, ale wymagaj±ca lektura, jak z niektórymi winami. Ale do takich win pewno ten Pinot Grigio nie nale¿y. Cieszy mnie powrót na SW win Mezzacorony, którymi kiedy¶ siê zapija³em. Dobra do kooperatywa z Trentino.
wino14214#45990

star (2012-12-24)
A do ¶ledzia to mi siê wydaje, ¿e musi byæ sporo owocowo¶ci i trochê cukru resztkowego, dlatego szampan czy riesling miewaj± siê dobrze, a ju¿ taki muskadet niekoniecznie wino9168#45948 jak widaæ, a na pewno nie ka¿dy. A w tym Pinot Grigio to jaki¶ cieñ cukru u¶wiadczysz? Dzi¶ Wigilia wszak, choæ ja pewno trze¼wy jak ¶winia pozostanê, choæ postaram siê odezwaæ ludzkim g³osem. Posiadanie i jazda samochodem to chyba ostateczny krok w kierunku astynencji (pralinka) ;-) No chyba, ¿e takiego jak na fotce:-) O ile tam w beczkach ¶ledzie nie jad±, a wino;-)
wino14214#45992

mkonwicki (2012-12-25)
Jeszcze go do ¶ledzia nie sprawdzi³em, ale mi w tym kontek¶cie podchodz± wina bez cukru resztkowego.
wino14214#46022

star (2012-12-25)
Mi kontrast dobrze siê zgrywa - s³ono¶æ ¶ledzia i cukier wina.
wino14214#46023

mkonwicki (2012-12-25)
Ja wolê po ¶ledziu poczuæ ¶wie¿o¶æ, przep³ukaæ siê, usta zresetowaæ, co¶ kwa¶nego mi pasuje. Co¶ jak polewanie cytrynk± rybki.
wino14214#46025

star (2012-12-25)
To, ¿e kwas jest niezbêdny, co do tego nie ma dwóch zdañ. Jedynie zwracam uwagê, ¿e wina taniczne i pozbawione kwasowo¶ci wywo³uj± pewien dysonans. Cukier wg mnie nie przeszkadza, a ³adnie kontrastuje. Nie mówiê tu o jakich¶ Auslese, ale o zwyk³ych niemieckich winach typu Kabinett, gdzie zwykle trochê cukru resztkowego jednak zostaje. My¶lê, ¿e np. takie Plant Nantais by pasowa³y, a zdziwi³em siê, ¿e niektóre Muscadety (pe³niejsze i bardziej ekstraktywne) wcale a¿ tak ani do ¶ledzia, ani do ostryg nie pasuj±. Choæ mo¿e kluczowy by³ w tych wypadkach w³a¶nie brak, ew. niedomiar kwasu.
wino14214#46027

mkonwicki (2012-12-30)
Do ¶ledzia nie sprawdzi³em. Do sma¿onego ba³tyckiego dorsza z pieczonymi ziemniakami ok, ale bez sza³u. Za to do galaretki pomarañczowej (takiej z wyci¶niêtego soku z pomarañczy i mandarynek, z syropem z agawy) super!. Jako¶ fajnie ta pomarañczowa lekka goryczka w posmaku schodzi³a siê z winem. Nie wiem jak to zadzia³a³o, ale by³em zaskoczony, ¿e jest tak dobrze.
wino14214#46088

mkonwicki (2012-12-30)
W³a¶nie przetestowa³em ze ¶ledziem. Sstar: mia³e¶ racjê. By³o ok, ale faktycznie ciut s³odyczy by pomog³o, tym bardziej, ¿e ¶led¼ by³ do¶æ mocno s³ony. By³o ok, ale bez sza³u.
wino14214#46089

star (2012-12-30)
Pewno wszystko zale¿y od ¶ledzia;-) Ew. sposobu jego przygotowania. Nawet sposób odmoczenia. Moja siostra moczy d³ugo i namiêtnie, zmieniaj±c wodê kilka razy, mama z kolei mniej i s³oniej wychodzi. Do tego siostra zmiêkcza smaki, dodaj±c jab³ka czy gruszki, u mamy solo cebulka, a z domowej tradycji ¶mietana... ale tego to ju¿ ¿adne wino nie zdzier¿y wiêc tych ¶mietanowych nie próbujê w winem ³±czyæ, a jedynie z ziemniakami. Niestety siostra w mundurkach, a ja mundurki po¿eram i znowu problem dla wina, bo gorzko, gorzko. Mama z kolei zwyk³e ziemniaki, a wiadomo, ¿e nie ma jak ziemniak, je¶li trzeba wyczy¶ciæ paletê, czyli cleanse the palate;-)
wino14214#46090


Wina Mezzacorona:
Chardonnay 2022 Vigneti delle ..
Rose 2021 Vigneti delle Dolomi..
Maso di Mezzo 2020 Vigneti del..
Rose 2020 Vigneti delle Dolomi..
Maso di Mezzo 2020 Vigneti del..
2015 Teroldego Rotaliano Tero..
2014 Teroldego Rotaliano Tero..
Feudo d'Arancio 2011 Sicilia G..
Riserva 2010 Trentino Pinot Gr..
Castel Firmian 2010 Trentino T..
2009 Trentino Marzemino
Riserva 2009 Teroldego Rotalia..
Castel Firmian 2008 Trentino Pi..
Rosato 2008 Trentino Lagrein
Riserva 2008 Trentino Pinot Gr..
Feudo d'Arancio 2008 Sicilia N..
Castel Firmian 2007 Trentino Tr..
Castel Firmian 2007 Trentino Pi..
Castel Firmian 2007 Trentino Mo..
Riserva 2004 Teroldego Rotalia..
2003 Teroldego Rotaliano Terol..
2003 Trentino Pinot Grigio
Riserva 2000 Teroldego Rotaliano..
2000 Teroldego Rotaliano Terold..
Feudo d'Arancio 2000 Sicilia Ne..
Arte Italiana Metodo Classico B..
Riserva 2000 Trentino Teroldego
Riserva 1997 Teroldego Rotalian..