Monopole Domaine de la Romanee-Conti 2009 la Tache AOC Francja Pinot Noir Cena: 8000 Alk: 13,50% Kolor: cz Ocena: 8 Nr 14225 www
sstar (2012-12-25) Je suis la.
Here I am.
Oto jestem. @Grains Nobles
star (2012-12-25) Te kilka s³ów najlepiej opisuje naturê la Tache, tak stwierdzili¶my z pewnym potê¿nym gostkiem z Magrebu, którego ka¿dego roku (2006, 2008 i 2009) spotykam na degustacji DRC Grains Nobles. Ot weteran. Siedzimy zwykle blisko siebie i wymieniamy opinie. Tym razem siedzia³ do¶æ daleko. W t³umie, nie na honorowym miejscu tu¿ obok stolika prowadz±cych. @Grains Nobles
wino14225#46009
star (2012-12-25) Here I am, just me and you... la Tache. Oj chcia³oby siê zostaæ z t± butelk± sam na sam. Wcale nie taki znowu New World, choæ krzaki czê¶ciowo nowe, a i styl trochê kawa na ³awê ju¿ teraz, si³a i moc jest z nami.
wino14225#46010
star (2012-12-25) Oczywi¶cie mam tak¿e notkê saute, czyli jak to lecia³o, w gie³kotliwym polsko-francusko jêzycznym stylu. Jedziemy. Ods³ona pierwsza. La Tache - znowu podwórko, ale bêdziemy czekaæ, redukcja. Tym bardziej, ¿e wspominaj± o rose ancienne, czyli oldskulowej ró¿y. Porównuj± do 2005. Plus comme Romanee, czyli bardziej jak Romanee. 2002 ponoæ ulubiony rocznika, dla Auberta de Villaine? Jest super! Przez wiele wieków. Ale osso chodzi? Cuvee tres courte, chyba czego¶ nie zrozumia³em, mo¿e dworskie, bo przecie¿ nie krótkie. Cherche parfum. Tu jasne, la Tache ma pachnieæ i tyle, tego szukaj±. Tres claire, czyli bardzo klarowne, ale kiedy¶. Wtedy m³ode siê pi³o. Potem la Tache zmieni³o siê w wino de garde, czyli do piwniczki. Utlise soufre, czyli siarka jest, mimo zapêdów biodynamo, ale wiadomo, ¿e jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Concurrence Bordeaux i Champagne, w starych czasach taka to konkurencja dla Burgundii. Champagne meilleur de (que?) Bourgogne. Raz zrobili ciemniejsze wina w szampanii i lepsze niby ni¿ w Burgundii. Chaptalisation. Szaptalizacja, czyli dodawanie cukru. Erreur. B³±d. Chaptalisation pas bon. Znaczy szaptalizacja samo z³o. Mimo, ¿e tradycyjna w Burgundii. Tylko 1 czy 2 stopnie, czy gramy? Gdy 10 czy 30 to ju¿ przesada, to ju¿ co¶ innego. Zadaniem szaptalizacji jest przed³u¿anie fermentacji. Do 19 wieku znik³o w wiêkszo¶ci regionów Francji. W Champagne i Bourgogne jedynie zosta³a szaptalizacja wtedy. Borugogne influence par Bordeaux, znaczy ¿e Burgundia pod wp³ywem Bordeaux wtedy. Koniec historii. A la Tache? Pachn±ca i mocna. wino14225#46012
lyterat (2012-12-27) Za du¿o tekstu. Za gêsto. Nie do przebrniêcia. Sobie a muzom ? wino14225#46046
star (2012-12-27) To i tak by³o o historii;-) Teraz na temat samego wina. Jest co¶ ró¿anego w aromacie, ale miesza siê z ziemi±. Plastik, s³odycz. Kwiatowe, to ró¿a. Taka mieszanka aromatyczna. Usta ¶wietne. Lekkie i t³ustawe, koñcz± siê bardzo tanicznie, jak na pinota, a p³yn± na kwasie. Ma³o w ustach, ale pachn±ce, pewno w posmaku. O Pinocie Bettane tak kto¶ powiedzia³, ¿e to ciemna odmiana, której marzy siê, aby byæ bia³±. PS. Przepraszam, za poprzedni gie³kot, z notatek prosto polecia³em, lekko je przeredagowuj±c jedynie. wino14225#46049