Note

Fontodi 2006
Chianti Classico DOCG
W³ochy
Sangiovese
Cena: 102
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 14266
www

temi (2013-01-05)
W zasadzie móg³bym przepisaæ, co Wein-r o roczniku 2007 napisa³: ¿e najpierw kiszonka, ¿e siê otwiera po dekantacji (= doba gara¿owania w lodówce), ¿e wi¶nie i kwas i ulubiona weinerowa sól. Tylko z proroctwa, ¿e stateczno¶æ przyjdzie z wiekiem w tym wypadku nici, no bo chyba 6-cioletnie Chianti Classico nie ma ju¿ wielkiej przysz³o¶ci, a stateczno¶ci wci±¿ tu ma³o. No i taniny gorzkawe z lekka, co nie cieszy. Ale w sumie mocne 6 siê nale¿y. @@50second-finish, Berlin

star (2013-01-07)
My próbowali¶my rocznik 1999 Chianti Classico od Fontodi (pralinka) po piêciu latach w doborowym towarzystwie w artystycznych klimatach wroc³awskiego Impartu (PPA tam¿e) i w sumie wszystkim siê spodoba³o, choæ niektórzy twierdzili, ¿e miê¶niak;-) Innym tragarze przemrozili butelki i Ja¶ nie doczeka³, wiêc fotka z cargo w tym w±tku jak najbardziej w temacie;-)
wino14266#46225

star (2013-01-07)
Oprócz 101win wina Fontodi w Polsce ma WinFan.pl (pralinka) za 109PLN Chianti Classico, za 250PLN Vigna del Sorbo, za 350PLN Flaccianello, wiêc trochê przydrogo:-( Przy okazji dowiadujemy siê od Winnego Fana, ¿e Galileusz ponoæ stwierdzi³, ¿e wino to ¶wiat³o s³oñca uwiêzione w wodzie. Do kompletu w 101win (pralinka) za 204PLN Syrah Case Via 2007 i trochê info.

Fontodi nale¿y do rodziny Manetti od 1968 roku. Winoro¶l uprawiana by³a na tych ziemiach ju¿ za czasów imperium rzymskiego, a pierwsze kroniki siêgaj± 17 wieku. ¦mia³o mo¿na stwierdziæ, ¿e to toskañski klasyk. Winnice le¿± w samym sercu apelacji Chianti Classico, zajmuj± 70 hektarów i posiadaj± ekologiczny certyfikat. S± wysoko po³o¿one, maj± odpowiedni mikroklimat, z zaznaczon± ró¿nic± w temperaturach pomiêdzy dniem a noc±. Wina dziêki poszanowaniu ¶rodowiska, braku chemii, sztucznych nawozów i odnawialnemu rolnictwu oraz bardzo ma³ym zbiorom s± ekspresyjne, czyste i prawdziwe. Sama winiarnia jest nowoczesna a posiad³o¶æ od lat uznawana za wielce presti¿ow±. Zbiory s± manualne, selekcja w winnicy uwa¿na a winifikacja staranna i nie inwazyjna. Nie zapomina siê tak¿e o poszanowaniu tradycji, w czym tkwi wielka ich si³a. Enologiem odpowiedzialnym od pocz±tku za liczne sukcesy firmy jest s³ynny Franco Bernabei.
wino14266#46224

star (2013-01-07)
A Chianti Classico wg zamorskich speców jak Galloni, Tanzer czy Suckling rokrocznie zas³uguje na prawie 90PP, jak widaæ (pralinka) na Vinopedii.
wino14266#46222

star (2013-01-07)
W sumie temat wydaje siê wyczerpany. Ja by³bym sk³onny z tymi ambitniejszymi (bez podzia³u na modernê i tradycjê, aby nie wtopiæ;-) Chianti Classico poczekaæ. Kwasowo¶æ dla tych win jest niez³ym gwarantem ¿ycia, za¶ ca³o¶æ ma czas siê przegry¼æ. Prostsze Chianti Classico mo¿na piæ du¿o szybciej. Z drugiej strony ostatnia próba z Felsin±, paryska zreszt± pokaza³a, ¿e rocznik 2008 (uznany przez Cerretalto za "trudny", chyba w odbiorze za m³odu) na etapie dzieciêcym daje ju¿ du¿o rado¶ci zarówno w Fontalloro (pralinka) jak i Rancii (pralinka) i nie wiem czy tej swojej owocowej atrakcyjno¶ci nie straci z czasem, choæ mo¿e wtedy pojawi siê albo i nie warto¶æ dodana. Z drugiej strony wina Fontodi, próbowane obok, bardziej beczkowe, bardziej ekstraktywne, mniej kwasowe, z tego samego rocznika (Flaccianello i Vigna del Sorbo) w m³odo¶ci s± s³abiej ekspresyjne, widaæ jedynie sk³adowe, nie widaæ ca³o¶ci i efektu koñcowego. Du¿o wiêc zale¿y od producenta. Dla przyk³adu z innej bajki - DRC s± pijalne, czyli dobrze wchodz±, co jest mo¿e nieco zaskakuj±ce ju¿ od wczesnej m³odo¶ci, ale tam nikt z beczkami nie szaleje, ani z technikami wzmacniaj±cymi ekstraktywno¶æ tych win. Bywaj± redukcyjne w aromatach, ale przewietrzenie zwykle pomaga. Oczywi¶cie nie mam do¶wiadczeñ z Fontodi, nie wiem jak te wina dojrzewaj±, co nieco wiem o Felsinie, wiêc o tym co z tych jajek siê wyklujê trochê nie mam pojêcia, mogê jedynie odnie¶æ siê do podobnie zrobionych win. A te od Felsiny do takich z pewno¶ci± nie nale¿±.
wino14266#46214

star (2013-01-06)
Zacytujê opiniê Galloniego jak podpowiadacie, a nie Parkera, odno¶nie tytu³owego Chianti Classico: 91 points Robert Parker's Wine Advocate: "The Chianti Classico is typically one of the last Chiantis to be bottled, but the 2006 shows all the qualities I encountered when I tasted various lots earlier this year, prior to final assembly and bottling. It is a big, super-ripe Chianti that captures all of the best qualities of the vintage in its super-ripe fruit and beautifully defined aromatics. This is a serious, structured Chianti that can be enjoyed now, but that also has the stuffing to age gracefully for years. Anticipated maturity: 2009-2016." (01/09). A Vigna del Sorbo pi³em w m³odo¶ci, wiêc niewiele pamiêtam;-)
wino14266#46186

cerretalto (2013-01-06)
To jeszcze taka uwaga. Rocca di Montegrossi i San Giusto a Rentennano CC to potê¿ne Chianti Classico, potê¿niejsze ni¿ niejedno Chianti Classico Riserva. Podobnie Fontodi czy Fonterutoli. Co oznacza, ¿e mog± wymagaæ trochê wiêcej czasu na dojscie do etapu "early" ni¿ wiêkszo¶æ Chianti Classico. Na to nak³adaj± siê ró¿nice miêdzy rocznikami - np. 2006 powinien przewa¿nie byæ pity pó¼niej ni¿ 2007 od tego samego producenta. I parê innych jeszcze kwestii, które powoduj±, ¿e nie³atwo to obj±æ jakimi¶ schamatami. Dlatego najlepiej kupowaæ to co polec± zaufani sprzedawcy, którzy znaj± nasz gust (wiem wiem, trudno takich u nas znale¼æ), próbowaæ od czasu do czasu i cieszyæ siê winem i ¿yciem, nawet jak wokó³ bywa ma³o ciekawie :)
wino14266#46185

temi (2013-01-06)
@cerretalto Dziêki. Wszystko jasne. Nie mia³em tej noty ogólnej, bo ¿eby sobie u³atwiæ procedowanie bra³em ze strony sklepu, gdzie du¿o chianti + cytaty z Galloniego przy ka¿dym s± podwieszone. ;-)
wino14266#46184

cerretalto (2013-01-06)
Temi, chyba pod ka¿d± notk± Parkera jest taki tekst:
Most reviews in The Wine Advocate include a period during which the wine should ideally be consumed. We express it as a range of years (Drink Dates) and we use that range to calculate a 'Maturity' for the wine as of the current date. Maturity values are: Young - the early drink date is in the future; Early - first third of the drink date range; Mature - middle third of the range; Late - last third of the range; Old - the late drink date is in the past.

Czyli dla przyk³adowego okresu 2012-2020 mamy nie bawi±c siê w t³umaczenia:
2012-2014 - early
2015-2017 - mature
2018-2020 - late

Mnie wiêkszo¶æ Chianti Classico bardziej pasuje w "early", choæ niektóre, zw³aszcza te bardziej tradycyjne, wolê w okresie "mature". Ale w m³odo¶ci lubi³em mocn± herbatê i niezupe³nie dojrza³e wi¶nie. Chcê powiedzieæ, ¿e to sprawa bardzo bardzo indywidualna i wzglêdna (dla ka¿dego regionu mam trochê inaczej). Z czasem przechowywania butelki rosn± niestety szanse na jakie¶ nieprzyjemne aromaty itp.

Przyk³adowo oszacowanie 2012-2020 dla San Giusto 2010 intuicyjnie mi pasuje a 2010-2020 dla Rocca di Montegrossi 2008 nawet siê nie¼le zgadza - wino wchodzi teraz powoli w stan "mature" i wiêkszo¶æ butelek, które mam chcê wypiæ do 2016.

Czasem siê takie oszacowanie zgadza, czasem mniej, ale jest to jaka¶ próba pomocy konsumentowi by móg³ jak najlepiej wykorzystaæ butelkê wg swoich gustów. Co¶ czego nie rozumiej± krytycy Parkera - przewa¿nie mocni w gêbie, ale s³absi w czytaniu, by to uj±æ ³agodnie.

wino14266#46183

temi (2013-01-06)
Przejrza³em co Galloni pisze o ró¿nych CC i widzê, ¿e on raczej broni siê przed zbyt rygorystycznym zakre¶laniem kresu pijalno¶ci. Przyk³adowe "anticipated maturity": Rocca di Montegrossi 2008: 2010-2020, Castello dei Rampolla 2009: 2012-2020, San Giusto a Rentennano 2010: 2012-2020, Castellare di Castellina 2010: 2012-2020. Jedyne "krótkie" CC jakie znalaz³em, to Le Cinciole 2006: ka¿e je piæ 2008-2011. Tylko nie jest dla mnie jasne, czy Galloni uwa¿a ¿e CC osi±ga pe³niê po 2-3 latach, a potem przez 8 lat siê nie zmienia, a¿ zdechnie, czy te¿ co¶ siê jego zdaniem z nim jeszcze (dobrego? z³ego?) przez te lata dzieje.
wino14266#46182

cerretalto (2013-01-05)
Temi, 6 lat Chianti Classico to rzadko wytrzymuj± w ¶wietnej formie. Oczywi¶cie s± rzadkie wyj±tki, które bywaj± ¶wietne nawet po 8+ latach. Wiêkszo¶æ CC najlepsza bywa po 3-5 latach w "³atwych" rocznikach (2010, 2009, 2007) i mo¿e po jeszcze roku w "trudniejszych" (2008, 2006). Sporo zale¿y od producenta. Fontodi to dla mnie wci±¿ du¿a zagadka. Flaccianello zawsze super, Vigna del Sorbo bardzo rzadko zachwyca (wiêc czekam nawet z 2003 i 2004 choæ to pierwsze by³o ¶wietne zaraz po zakupie), CC trafia siê ¶wietne, ale tylko "siê trafia". To s± tak muskularne wina, ¿e rzeczywi¶cie d³u¿sza dekantacja czasem pomaga. A czasem nie, bo chyba nadmiernie lubi± brett albo ja mam pecha :).
wino14266#46178

star (2013-01-05)
Junior poleca (pralinka) od 2009 do 2016:-)
wino14266#46177

temi (2013-01-05)
To¿ chyba riservy. O podstawowym CC starzy ludzie uczyli, ¿by piæ 6 lat po zbiorach, no to pijê.
wino14266#46176

star (2013-01-05)
Chianti dlugowieczne chyba bywaj±:-)
wino14266#46173

temi (2013-01-05)
Cenê zapomnia³em zmieniæ wpisuj±c przez "dodaj podobne": w Berlinie p³aci³em jakie¶ przelicznikowe 55pln.
wino14266#46171


Wina Fontodi:
Flaccianello della Pieve 2008 ..
Vigna del Sorbo, Riserva 2008 ..
Vigna del Sorbo, Riserva 2007 ..
2007 Chianti Classico Sangiov..
Case Via 2007 Colli della Tosc..
Case Via 2006 Toscana Pinot Ner..
Case Via 2006 Colli della Tosca..
Flaccianello della Pieve 2006 ..
2006 Chianti Classico Sangiov..
2004 Chianti Classico Sangiov..
Case Via 2003 Colli della Tosc..
Flaccianello della Pieve 2001 ..
Case Via 2001 Colli della Tosca..
Case Via 1999 Colli della Tosc..
1999 Chianti Classico Sangioves..
Flaccianello della Pieve 1997 ..