Note

Tenores Rosso Dettori 2006
Sardegna IGT
W³ochy
100% Cannonau
Cena: 139
Alk: 16,00%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 14337
www

cerretalto (2013-02-08)
Ciekaw by³em win Dettoriego po dyskusji o punktach. Nie moja to jednak bajka. Móg³bym opisaæ podobnie jak Rurale opisa³ inne jego wino, z wyj±tkiem tego, ¿e nie podejrzewam 16% alkoholu o takie efekty. To raczej odrobina jakiego¶ octu. Lekko drapie, ale efekty zgagopodobne spowoduje u mnie dopiero po paru kieliszkach. W nosie kulturalnie szlachetne odmiany kleju hermol - nawet brzmi elegancko jak kto¶ to lubi. W ogóle wygl±da na starannie zrobione, ale wiadomo - ka¿da butelka mo¿e byæ inna :). Galloni da³ 92/2010-2026, ale ciekawe któr± i z której beki dosta³ swoje wino ;).

Do³o¿y³em sporych starañ - otwarte i próbowane wczoraj, dzi¶ tylko kontynuacja a potrzymam jeszcze dzieñ-dwa, bo mo¿e za m³ode, mo¿e powinno siê jeszcze powietrzyæ jak zalecaj± ci od biodynamo.

Tu link do pewnego bloga, którego autor przywi±zuje wiêksz± wagê do zdobywania informacji ni¿ spora czê¶æ naszej blogosfery i jaka¶ czê¶æ bran¿owych krytyków (jak sami twierdz± nie s± dziennikarzami).

Dla orygina³ów :). U mnie na razie 3.5/5, co¶ miêdzy 5 a 6 tutaj. @Magia del Vino

cerretalto (2013-02-08)
"Krzycz± i wznosz± barykady" - no ale to te¿ czasem bardzo skuteczna odmiana marketingu ;)
wino14337#46675

cerretalto (2013-02-09)
Dettori pite w towarzystwie:

Rocca di Montegrossi CC 2008 - dla mnie to jedno z najlepszych CC, w zale¿no¶ci od nastroju i butelki (choæ bardzo podobne) notuje u mnie 4.1-4.3

Badia a Passignano CCR 2003 - o dziwo wci±¿ za m³ode, trochê nie mój styl, ale to kawa³ porz±dnego wina, lepsze i ³agodniejsze, mo¿e nawet bardziej wyrównane, nastêpnego dnia, 4.4/5

wino14337#46676

willycoyote (2013-02-09)
Za tydzien bede u niego na Sardynii przez tydzien ale juz wiem od Waszych ocen, ze w Polsce nie ma w ogole szansy dla win naturalnych, bez niczego innego niz winogrona i troche siarki: chyba tu jest kraj tylko dla win przemyslowych. A kiedy wracam, nie bede pisal nic o nim: trzymam opinie tylko dla siebie, bo nie ma sensu szukac porozumienia z kims. Pijcie konwencjonalnie, wy szczesciarze...
wino14337#46693

cerretalto (2013-02-09)
@Willycoyote - jeste¶ trochê niesprawiedliwy :). Ja nie bojê siê "trudniejszych" win, np. Benanti czy Lapierre czy nawet takiego, które mia³o usta lepsze ni¿ to Tenores póki co ma a w nosie woda wazonu :). Ja nie rozró¿niam tych wszystkich frakcji, ale rzuæ okiem na komentarz S³awka. Ta opinia bardzo mi pasuje :).

A trzeciego dnia to Tenores jest bardziej s³odsze i trochê siê prostuje, ale frakcje "octowe" nadal s± - mniej ich, ale ciê¿sze. W ustach niez³e, ale liczê, ¿e siê jeszcze wyg³adzi. Materia jest. Kwas te¿ :). Jest trochê bli¿sze mojej 4 ni¿ wczoraj. Mam jeszcze jakie¶ 1/3 butelki wiêc jak kto¶ bêdzie chêtny w poniedzia³ek sprawdziæ, to przetrzymam.

To Tenores kupi³em z ciekawo¶ci (nie tylko to) i wcale nie chcê wymieniaæ, zw³aszcza ¿e to podobno naturalne, ¿e wina naturalne bywaj± ró¿ne :). Chcia³em poznaæ to czym czê¶æ blogosfery siê zachwyca. Na teraz mam 2 koncepcje co do tych zachwytów:

1) Trafiaj± na inne butelki, zw³aszcza ¿e mog³y byæ powody zwi±zane zarówno z rocznikiem jak i bakteriami co prawda dot. innego wina (rzuæ okiem na link do bloga, który za³±czy³em w notce - "Maybe he was concerned the onslaught of bacteria tainted a few of his vats.")

2) S± wyczuleni na co innego ni¿ ja. Ale to by³oby ¼le, bo te frakcje "octowe" w moim kieliszku bez trudu rozpoznali te¿ inni. Mo¿e odparuj±, ale w±tpiê po do¶wiadczeniach jak np. z Musarem. Co ciekawe - wydaje mi siê, ¿e mi³o¶nicy takich win chyba uznaj± obecno¶æ tych frakcji "octowych" za co¶ normalnego a nawet korzystnego.

Jak bêdziesz u Dettoriego, to zapytaj proszê:

a) Czy Tenores 2006 powinno byæ pite teraz czy lepiej by³o poczekaæ jeszcze kilka lat?

b) Czy takie frakcje "octowe" jak w mojej butelce to norma czy raczej wyj±tek?

wino14337#46694

star (2013-02-09)
Dla mnie wa¿ne jest co dominuje. Czy oprócz jakich¶ dewiacji pojawia siê wystarczaj±co du¿o atutów. A tak¿e to, czy czasem nie jeste¶my uczuleni na jak±¶ wadê czy odchylenie. Ja na przyk³ad nie lubiê sztucznego zapachu wanilki, po³±czonego z jakim¶ mul±cym brakiem ¶wie¿o¶ci, dra¿ni mnie to i ju¿. A s± to uznane flaszki jak la Tour Carnet czy Quinta do Crasto. Bardziej mnie to razi ni¿ lotna kwasowo¶æ vide Musar, czy niewielkie utlenienie jak w pewnym Santorini. Uwa¿am, ¿e to do¶æ osobista w³a¶ciwo¶æ, ale jakbym mia³ sprzedawaæ wina, jak np. S³awek Chrzczonowicz czy GP, to jednak nie chcia³bym ³adowaæ siê w wina z brettem, lotn± kwasowo¶ci± czy inne wybryki natury, nawet jakby zalety przes³ania³y wady.
wino14337#46695

star (2013-02-09)
Przyk³adem jest to (pralinka) mo¿e nieco zbyt alkoholowe i mo¿e odrobinê zbyt "susz±ce" wino, a jednak maj±ce sporo materii i ordobinê kwasu, ratuj±ce to wino przed pora¿k±. St±d pozytywna w sumie ocena. Znam te¿ inne podej¶cie. Wada. Stop. Zlew.
wino14337#46696

willycoyote (2013-02-09)
@cerretalto, moja notatka nie byla zla w stosunku do Ciebie lub do innych degustatorow w Polsce. Wiem doskonale, ze nawet w krajach winiarskich, gdzie wielcy fachowcy degustuja te wina i sa wielkimi fachowcami o winie, sa zawsze problemy z winami naturalnymi. Pisalem, ze widze ze nie ma szansy w Polsce dla tych win, poniewaz produkowac naturalne wina, wyrzekaj±c stosowania chemikaliów, to trudne zadanie, które mo¿e pomie¶ciæ niespodzianek, czasem ciekawe i czasem frustruj±ce. Czytalem tez ocene o Monica (3-ka). To n ie kwestia butelki: to kwestia caley partii produkowanej w pewnym roczniku. Jak wiem, Cannonau naturalne nie trwa wiecej niz 3-4 lata i biale Monica chyba mniej, ma byc pite prawie w pierwszym roku pojawiana sie na rynku. Nuta octu, kiedy widoczna, jest naprawde nie do przyjecia w kazdym winem.
Natomiast, moja notatka nie byla ironiczna: w Polsce rynek nie bedzie akceptowal takich win, dopoki ludzie nie beda mieli pewnej swiadomosci o ryzyko z tymi winami (za takie ceny...). Niczego nie maja oprocz winogron i troche siarki, kiedy to konieczna, sa produkowane tak jak 2 wieki temu, nawet nie wiem czy moga ponosic transport przez morze czy samolotem. Nie martw sie, w stosunku do gustu sredniego kipera, nawet fachowego kipera, wg mnie twoja ocena byla nawet sprawiedliwa (to samo moge myslec o ocenie Moniki. Lepiej, w Polsce, importowac wina przemyslowe i konwencjonalne jescze przez kilka lat i nie ryzykowac z tymi winami, ktore moga byc pite na miejscu.
Dlaczego zainterpretowales moja notatka jako troche niesprawiedliwa? Tonacja slow? Przepraszam. W poczatku jego dzialalnosci ja tez bylem bardzo surowym w stosunku Olka. Dzisiaj oceniam jego robote pozytywnie, natomiast nie zawsze uda mu sie robic przyjemne wino i czesto ja tez rzuczylbym do garnka na "brasato" wolowyna duszona w winie. Mozesz czytac i tlumaczyc przez Google ten watek (gdzie willycoyote jest zawsze obecny): (pralinka)

wino14337#46698

cerretalto (2013-02-09)
@Willycoyote - ja uwa¿am, ¿e w Polsce jest sporo ludzi, którzy s± bardziej "do przodu" ni¿ w bardziej ustabilizowanych cywilizacjach :). Gdzie nie pojadê, to od czasu do czasu s³yszê jêzyk polski, i to nie tylko u pracuj±cych tam, ale tak¿e u turystów. A przecie¿ kasy mamy mniej. Mo¿e lubimy poznawaæ? :)

Dziêkujê za Twoje zdanie. Wci±¿ jest bardzo du¿o do zrobienia na polskim rynku, ale jak tak popatrzê sobie wstecz, to postêpy ju¿ s± du¿e. Coraz wiêcej ludzi je¼dzi, zapoznaje siê ze stylem ¿ycia, jedzeniem i winami. Wiêc coraz czê¶ciej s± odporni na dzia³anie ró¿nych pozerów u nas. A ci czêsto zabieraj± normalnym ludziom chêæ do wina - ludzie po prostu czasem nie wiedz± czy mocno nie przep³acaj±. I nie chodzi mi wcale o wina "tanie" itp. - cena jest bardzo wa¿na nie tylko u nas. No i ta nierównowaga - dyskonty vs. oryginalne a po¶rodku ma³o. Czasem ludzie myl± pozerów z prawdziwymi mi³o¶nikami wina jak ci, którzy m.in. tu pisz±. Nawet jak czasem maj± kontrowersyjne opinie, to przynajmniej próbuj± co¶ poznaæ a nie tylko spopularyzowaæ samego siebie. Szkoda ¿e tak ma³o pisz±. Ale to d³u¿sza sprawa.

Na fotce - czerwone na lato od Paternoster pite na Sycylii we wrze¶niu - jak siê pozna Kampaniê, Basilicatê czy Sycyliê, to bêdzie siê chcia³o wracaæ :). Sardynia mo¿e kiedy¶ - póki co ¿yczê Ci mi³ego pobytu na Sardynii!

wino14337#46702


Wina Dettori:
Dettori Rosso 2009 Romangia Ca..
Chimbanta 2006 Sardegna Monica
Tenores Rosso 2006 Sardegna 10..