Carat Bressan 2006 Venezia Giulia IGP W³ochy Tocai Friulano Malvasia Ribolla Gialla Cena: 135 Alk: 13%% Kolor: b Ocena: 7 Nr 14970 www
| | peyotl (2014-04-01) Wino jest niezwyk³e. Osobne. A ja zdezorientowany. Od razu, po pierwszym ³yku, przyszed³ mi na my¶l Walter http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=11849 , ale te¿ przebieg³ z ty³u g³owy cieñ czego¶ amforowatego od Gravnera (bo Ribolla ?). Jakby piæ w ca³kiem ciemno z zamkniêtymi oczami, mo¿na by wzi±æ je za czerwone. Utlenione, powiada WB, macerowane… http://winicjatywa.pl/2013/10/29/vini-e-affini-nowa-oferta-2013/ ale to nie za³atwia sprawy. Mo¿e jakby suszone morele podlaæ spirytusem, to co¶ w tym stylu by wysz³o? Ale morele musia³yby byæ te genialne, tureckie, suszone na s³oñcu, z Rodzynka w Opolu na targu. http://pierwszeprimo.blogspot.com/2013/11/rodzynek.html Signore Bressan, grazie tante.
Technical sheet: http://www.bressanwines.com/inglese/vini/white/SCHEDEPDFBIANCHI/carat-english_version.pdf
No tak. Skoro tak to robi±, to nie ma siê co dziwiæ. Czary mary.:
The grapes are de-stalked and brought to must by way of soft-pressing and racking under slow
maceration of the skins—a technique with frequent delestages. Then the mass is soft-pressed and poured. Only the “flower” of the must is poured, then fermented at a controlled temperature of 19-21°C (66-70F) by way of refrigeration for 20-25 days. The must is then poured again; part into barriques of 225 litre (59G) capacity and part in 2000 litre (528G) oak casks, both fermenting sur lie with daily batonnage for aproximately a year. The cuvees are then reunited into the final wine in 316 stainless steel tanks for other 2-3 months of ageing before being bottled. Groups of 500 bottles each are then placed into large chests and housed in thermally conditioned warehouses for successive ageing.
@Vini e Affini star (2014-04-01) Uzupe³ni³em cenê, za stron± importera (pralinka) id±c w ciemno, a Bressan podobno bêdzie kandydowa³ do Parlementu Europejskiego, jak chwali siê na swoim blogu.„Wino pochodzi z jednej parceli o powierzchni 1,9 hektara, po³o¿onej na glebie ¿wirowej na pod³o¿u wapienno – gliniastym. Ekspozycja po³udniowa. Wiek winoro¶li wynosi 23 lata. Winnica nie jest nawo¿ona. Winogrona s± zbierane i selekcjonowane rêcznie. Moszcz poddawany jest krótkiej maceracji ze skórkami, a nastêpnie delikatnie t³oczony. Fermentacja przebiega w niskiej, kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa w dêbowych beczkach (czê¶ciowo barriques, czê¶ciowo du¿e beczki o pojemno¶ci 2000l) przez 12 miesiêcy. wino14970#50043 peyotl (2014-04-01) To po polsku to p. Dyr. przet³umaczy³, czy gdzie¶ jest polski opis? wino14970#50052 star (2014-04-01) Zapralinkowa³em przecie¿ powy¿ej stronê Vini e Affini. wino14970#50055 peyotl (2014-04-01) No w³a¶nie, Peyotl, winna ¶lepota czy co...?
wino14970#50057
Wina Bressan: 2015 Venezia Giulia Schioppet.. 2013 Venezia Giulia Schioppet.. 2007 Venezia Giulia Schioppet.. 2006 Friuli Schioppettino Carat 2006 Venezia Giulia Toc.. Carat 2006 Venezia Giulia Toc.. Pignol 2001 Friuli Pignol
|