Note

Casillero del Diablo Concha y Toro 2007
Central Valley DO
Chile
Cabernet Sauvignon
Cena: 29
Alk: 13,50%
Kolor: cz
Ocena: 6
Nr 9671
www

mikpaw (2010-06-23)
Historyczny rocznik, historyczne wino. Jedno z pierwszych "¶wiadomych", cokolwiek to znaczy. Wówczas podoba³o siê bardzo. Zachwyt "owocowo-beczkowy" i generalnie mnogo¶æ wynajdywanych zapachów i smaków. Do tego sporo tanin i zacna d³ugo¶æ. Mo¿na wybrzydzaæ, ale pocz±tkuj±cym to wino potrafi sprawiæ wiele rado¶ci. Kolejny rocznik ju¿ nie tak udany, ale o tym innym razem. Jak zmienia siê to wino oraz nasz gust bêdzie w przysz³o¶ci - jeszcze jedna butelka zalega w szufladzie. @PWW/Biedronka

star (2012-05-10)
Przy okazji przedstawiê Mateusza Mati Papiernika z Winnych Przygód, bloga winem pisanego, którego ju¿ zreszt± znamy. Kocham grê na fortepianie i na skrzypcach. Jestem pasjonatem fotografii, a od kilku lat interesujê siê równie¿ winem... Lubiê obserwowaæ progresjê temperatury w kieliszku. £adnie, nie? Sam zmontowa³em z jego w³asnego intro i komentarza na WI. Jak w/u Amelii;-)
wino9671#40858

star (2012-05-10)
Jak ch³odziæ wino? Jak wygl±da przeciêtna lodówka? Przy okazji Maciek Gontarz przyznaje, ¿e nie jest obiektywny: Takie coolery dostêpne s± w moim sklepie internetowym: http://akcesoriadowina.pl/72-coolery (nie jestem obiektywny).

wino9671#40857

star (2012-05-09)
Na wilgotno¶æ, a nie tylko ch³ód, zwraca³ uwagê kiedy¶ Joe_Stru. A ja przypomnê ch³odziarkowy w±tek z Forum Wino.
wino9671#40830

willycoyote (2012-05-09)
@ mikpaw (3 raz...) jeszze cos. We Wloszeh, dyrektor Enotime, czyli enolog Fabrizio Penna, pisal do zsopisma "Civilta' del Bere" kilka lat temu, ze czerwone wina cierpia nawet w kadziah ze stali nerdzewnej, poniewaz tam sa takze praty elektrostatyczne: lepiej wielkie wanny z betonu. Biale wina nie cierpia w stali nierdzewnej, poniewaz nie maja czastek elementarnych w zawiesinie. Uzywaj wiec ta szafe dla bialych.
wino9671#40829

willycoyote (2012-05-09)
Aha, mikpaw, jeszze cos. W idealnej piwnicy zepsulo mi sie tez Barolo 1998 specialne butelkowane dla dziennikarzy oraz przechowywane przepisowo... oraz nie moge zapomniec przepyszne Lessona 1962 (najgorszy rocznik) przechowywane najgorzej w barze nad meblem, wystawione na swiatlo oraz temperatury letniej, ktore otkorkowalismy za darmo z powodu (wlasnie) watpliwosci o proprawnym przechowywaniu: diabelsko, ono jeszze pamietam, poniewaz tamto wino pokonal wszystkie nasze teorie o przechowywaniu...
wino9671#40828

willycoyote (2012-05-09)
@ mikpaw: potwierdzam, ze jestes skarbiem argumentow.
1) O szafie.
Do d³ugiego przechowywania win starajcie siê unikaæ zakupu tzw "specjalistycznych" szaf ch³odniczych do wina. Nadaj± siê one na pewno do krótkiego przechowywania win na sali restauracji, ale nie nadaj± siê do le¿akowania powa¿nych win w domu przez lat. To nie tylko kwestia temperatury. To kwestia tak¿e wilgoci, ¶wiat³a i wybracji silnika szafy. Lepiej kupiæ parê termometrów i szukaæ pomieszczenie zdatne do przechowywania win przy wskazanych temperaturach parê godzin przed serwowaniem oraz wiaderko do wody z lodem. Wino przechowuje siê w piwnicach.
2) O piwnicach.
Piwnica w której przechowuje siê wino nie powinna mieæ wiêcej ni¿ 12-15 stopni C; wilgotno¶æ - piwnica, oprócz w³a¶ciwej temperatury powinna mieæ te¿ odpowiedni± wilgotno¶æ wzglêdn±, mo¿na przyj±æ, ¿e najodpowiedniejszy jest poziom 75%, wy¿szy poziom wilgotno¶ci mo¿e ¿le wp³ywaæ na etykiety butelek; spokój - wino, je¶li chcemy je przechowaæ d³u¿ej ni¿ kilka tygodni, powinno byæ sk³adowane w pozycji horyzontalnej, aby korek zbytnio siê nie przesuszy³ i nie spowodowa³ jego utlenienia. Niektórzy producenci, jakby przewiduj±c zachowanie siê klientów, pakuj± wina w kartony szyjkami do do³u. Jednak kilkuletnie przechowywanie w tej pozycji mo¿e spowodowaæ, ze osad z wina mo¿e zbyt mocno przykleiæ siê do korka, co mo¿e wp³yn±æ na niezadowolenie klienta przy otwarciu butelki. Lepiej przechowywaæ butelki lekko pochylone jak dachówki nad dachem, jak w koszyku, tak aby korek by³ zamoczony w winie i nie wysycha³, co pozwala na zachowanie najlepszych cech wina. Nale¿y unikaæ przenoszenia wina, czy niepotrzebnego poruszania butelk±, a¿ do momentu kiedy ma zostaæ wypite.. Piwnica na wina powinna byæ pozbawiona nieprzyjemnych zapachów, z dala od urz±dzeñ wywo³uj±cych wibracje.

wino9671#40827

mikpaw (2012-05-09)
@willycoyote: Muszê Ciê przeprosiæ i u¶ci¶liæ, bo niechc±cy wprowadzi³em Ciê (a pewnie i innych czytelników) w b³±d. Szuflada, czy szafa, to taki stary "star³ajnsowy" ¿art, kiedy wspólnymi si³ami projektowali¶my nowatorsk± szufladê z resorami do przechowywania wina, zapewniaj±c w niej idealne warunki pogodowe oraz niezbêdn± faunê i florê. Kiedy¶ takie wyg³upy nas ¶mieszy³y. Wracaj±c do meritum, to akurat t± butelkê CdD CS 2007 specjalnie dla eksperymentu trzyma³em w takiej niby dedykowanej do win lodówce, w sta³ej temperaturze 14 stopni, choæ z wilgotno¶ci± mo¿e byæ gorzej. Mam nadziejê, ¿e to kwestia wina jednak, a nie przechowywania, bo kilka butelek w lodówce zalega i czeka na lepsze czasy. ;) Na przyk³ad taka Vina Alarde Rioja Reserva 2004, bardzo piêknie "odle¿a³a" swoje 3 lata. Wiêc jestem optymist± :)
wino9671#40826

willycoyote (2012-05-09)
Mikpaw: ciekawe jest to, co piszesz. Zawsze mieso na ogien. Brawo! 2007 bylo dobre, 6-ka. Dwa lata w szafie (czyli nie w piwnicy ok. 12 stopni a pow. 70% wilgoci) ma 5+. To nie wina butelki, to wina przechowywania. Z tego potwierdzialbym poczatkowa 6-ke. Inne wina 6ki, po 2 latach w szafie moga byc prawie niepijalne. Torres, Sangre de Toro, jest w tym samym poziomie a trzymaloby te sama ocene wowczas i dzis w tej samej szafie. Castillo de Fuendejalon to samo. Kultura wina w krajach hiszpanojezyznych duzo ma dobrych win, w poziomie 6-ki, produkowanych w wielkich ilosciah (oni czesto mowia, ze "vamos a democratisar la enologia"), o przyzwoitych cenach. To nie masowe wina, to nie przerabiane celowo do niskiej polki, to nie kombinacje. Nie wart schowac w domu, to prawda. Nie znosza wplywu czasu. Bardzo dziekuje za twoje argumenty poglebiajacych spraw.
wino9671#40825

mikpaw (2012-05-09)
Je¶li ju¿ o winie, to przyznam, ¿e rocznik 2007 jako¶ by³ udany. Du¿o by³o wszystkiego, ale i owoc i inne. Po czasie wino zgas³o i na dzi¶ ten rocznik ju¿ na solidn± 5+. To wino nie zyska³o na czasie, a straci³o. I tyle. Natomiast w roczniku 2008 by³o ju¿ s³abiej. A w 2010 to w ogóle zeszli z jako¶ci±. CdD CS 2010 smakowa³o mi jak kiedy¶ Frontera: papryka, drewno i ciut wanilii. Nic wiêcej, do tego brak cia³a, s³aba gorzkawa koñcówka. Mo¿e rocznik gorszy? W koñcu 2007 by³ "historyczny" ;)
wino9671#40824

willycoyote (2012-05-09)
Potwierdzilbym natomiast poczatkwa 6-ke. To nie masowe wino, to jest wino o szerokiej skali produkcji. Na swiecie malo jest producentow w stanie produkowac dobre wino w takich ilosciach butelek.
wino9671#40823

mikpaw (2012-05-09)
A ja my¶la³em, ¿e wiêksz± ciekawo¶æ wzbudzi jednak Camila ;)
wino9671#40822

gp (2012-05-09)
@"zmêczonej i ciê¿kiej w uprawie chilijskiej ziemi"

Tej ziemi!

wino9671#40821

mikpaw (2012-05-09)
Minê³o ³adne parê lat (tak dla ¶cis³o¶ci to chyba ponad 2). Nauczy³em siê w tym czasie, ¿e wina marketowe i masowe s± "be", "³e" i wstyd o nich mówiæ. Ale czy takie wino masowe nie mo¿e nie¶æ jakiej¶ historii, czy opowie¶ci? Ta butelka, w sensie ¶cis³ym szk³o plus ciecz, na przyk³ad musia³a zdzier¿yæ dwa lata w szufladzie z rozpychaj±cymi siê ³okciami i wywy¿szaj±cymi siê "bordosami", "toskanami", czy "rochami"... A my¶lê, ¿e i samo wino, jako napój pozbawiony ju¿ butelki, snuje kilka opowie¶ci. Wino ju¿ zmêczone, pozbawione fajerwerków, dymu i papryki z m³odych roczników (na przyk³ad pity równolegle 2010). A jednak przyjemniej siê je pi³o od tego m³odszego. Przynosi smak spalonej s³oñcem, zmêczonej i ciê¿kiej w uprawie chilijskiej ziemi. Znój s³abo op³acanego robotnika, w pocie czo³a zrywaj±cego setki tysiêcy ki¶ci (tak, tak - pewno maj± tam maszyny do zbierania, ale od czego jest wyobra¼nia). Rozpacz m³odego chilijskiego studenta-konserwatysty, zakochanego bez nadziei w swojej kole¿ance z roku, zadeklarowanej komunistce Camili. I wreszcie smak pora¿ki Manchesteru Utd odpadaj±cego z ka¿dych mo¿liwych rozgrywek i robi±cego wszystko, ¿eby nie wygraæ ligi. I jak tu nie mieæ sentymentu do wina opowiadaj±cego a¿ tyle historii... ;)
wino9671#40820

mikpaw (2010-06-23)
Wino, jak wino. To podobno pochodzi z Chile. Za to szczypiorek na pewno pochodzi z domowej, ekologicznej uprawy ;) ¦wietny do jaja na twardo z majonezem (kieleckim oczywi¶cie) ;)
wino9671#18627


Wina Concha y Toro:
SBX NV Central Valley Chardonn..
Frontera 2018 Central Valley C..
Casillero del Diablo Devil's C..
Casillero del Diablo Devil's C..
Casillero del Diablo 2016 Pin..
Casillero del Diablo 2015 Cent..
Frontera 2015 Central Valley M..
Frontera 2011 Central Valley C..
Sendero de Chile 2011 Central ..
Frontera 2011 Central Valley C..
Sunrise 2011 Valle Central (Ce..
Marqués de Casa Concha 2010 Li..
Trio, Reserva 2010 Casablanca ..
Marques de Casa Concha 2010 Ma..
Sunrise 2009 Central Valley Car..
Frontera Shiraz 2009 Rapel Val..
2009 Limari Valley Sauvignon ..
Trio, Reserva 2009 Maipo Valle..
Marqués de Casa Concha 2009 Pu..
Casillero del Diablo 2009 Casa..
Frontera 2008 Central Valley Ch..
Frontera 2008 Central Valley Ch..
Casillero del Diablo, Reserva 2..
Frontera 2008 Central Valley Ca..
Frontera 2008 Central Valley Sa..
Casillero del Diablo, Reserva 2..
Casillero del Diablo 2008 Rape..
Casillero del Diablo, Reserva 2..
Casillero del Diablo 2007 Rapel..
Casillero del Diablo 2007 Centr..
Late Harvest 2007 Valle del Ma..
Frontera 2007 Central Valley M..
Casillero del Diablo 2007 Casa..
Casillero del Diablo 2006 Centr..
Marques de Casa Concha 2006 Mai..
Sunrise 2006 Central Valley Car..
Frontera 2006 Central Valley Sa..
Frontera 2006 Central Valley Ch..
Frontera 2006 Central Valley Me..
Cono Sur 2006 Colchagua Valley ..
Marqués de Casa Concha 2005 Peu..
Frontera 2005 Central Valley M..
Marqués de Casa Concha 2005 Pi..
Casillero del Diablo 2005 Centr..
Frontera 2005 Central Valley Ch..
Frontera 2005 Central Valley Ch..
Frontera 2005 Central Valley Me..
Casa dos Tanos 2005 Mendoza Mal..
Marques de Casa Concha 2004 Mai..
Casillero del Diablo 2004 Centr..
Casillero del Diablo 2004 Rapel..
Don Melchor 2004 Puente Alto Ca..
Frontera 2003 Central Valley Cab..
2003 Central Valley Pinot Noir
Sunrise 2003 Valle Central (Cen..
Frontera 2003 Central Valley Sa..
Frontera 2002 Central Valley Cab..
Casillero del Diablo 2002 Maipo ..
Sunrise 2002 Central Valley Carm..
Marques de Casa Concha 2002 Pue..
Sunrise 2001 Central Valley Char..
Frontera 2001 Central Valley Cab..
Casillero del Diablo 2001 Centra..
Frontera 2001 Central Valley Mer..
Frontera 2001 Central Valley Cab..
Marques de Casa Concha 2000 Puen..
Marques de Casa Concha 2000 Pirq..
Casillero del Diablo 1999 Centra..
Don Melchor, Private Reserve 199..
Casillero del Diablo 1998 Central..
Don Melchor, Private Reserve 19..
Marques de Casa Concha 1997 Pue..