Note

Smaragd, Kellerberg Domaene Wachau 2008
Wachau QW
Austria
Gruner Veltliner
Cena: 70
Alk: 13,50%
Kolor: b
Ocena: 7
Nr 14303
www

star (2013-01-23)
Jest przyzwoicie, ale po Winie Roku 2010 wiêcej oczekiwa³em. Wow factor nie pojawi³ siê, a cena niemiecka przyzwoita fakt, choæ pewno¶ci co do niej nie mam. Wino jest "pikantne", pojawia siê sporo jakich¶ przypraw, owoców, bardzo pachn±ce. Ze smakiem nieco gorzej, bo jako¶ kwasu brakuje. Wszystko tak niby na powa¿nie, goryczkowo, ale bez g³êbi i si³y i jako¶ tak bez wyrazu trochê. Choæ trzeba przyznaæ, ¿e to dobrze zrobione, komercyjnie skazane na sukces wino, tak¿e dziêki nucie s³odyczy, co obok tej goryczki siê pojawia. Ocena 6-7, zale¿nie od dnia. Zaznaczam jednak, ¿e to bardzo smaczne wino jest. Mimo pewnych zastrze¿eñ. Z pewno¶ci± jednak nie wielkie. Kiedy¶ je próbowa³em, gdy jeszcze star± nazw± by³o firmowane, czyli Freie Weingaertner Wachau, w trudnym dla Wachau, a na pewno nietypowym, s³onecznym roczniku 2003 i muszê przyznaæ, ¿e wtedy by³em nawet lekko zniesmaczony. Jednak GruVe wolê w wersji ¶wie¿o-owocowej, buchaj±cej owocem, sk±panej w kwasie. Mo¿e lepiej je siê pi³o kiedy¶, nie teraz. Za pó¼no? W koñcu to nie Riesling.

Ocena krytyki to 92-94 P.Falstaff i dane: 14.00 % alkoholu (13,50 % na kontretykiecie!) i 5.50 g/l cukier resztkowy. Verkostnotiz: festes Strohgelb mit Goldreflexen; in der Nase offen und ausdrucksvoll; Heu, Maroni, gelber Apfel und Würze; gut Tiefe und Komplexität; markante Säure lässt Wein trotzdem rassig und elegant erscheinen; sehr finessebetont mit gutem Abgang Vinifizierung: Mitte November geerntet, nach der Gärung in Edelstahltanks bei kühlen Temperatur en wurde der Wein nach anfänglicher Lagerung im Stahltank auch einige Wochen im großen Holzfass ausgebaut". Ka¿± piæ do 2012, wiêc chyba siê spó¼ni³em;-) @WeinFinger

star (2013-01-25)
W sumie Twoja notka mi pasuje:-) Oprócz cytrusowej kwasowo¶ci, której zabrak³o. A poniewa¿ Marwin te¿ o kwasie wspomina³ i Moser te¿, wiêc mo¿e i co¶ z t± moj± flaszk± posz³o nie tak. Mo¿e?
wino14303#46535

roha (2013-01-25)
"Je¶li trzydzie¶ci razy napiszesz, ¿e ta butelka by³a zepsuta, to ona od tego nie stanie siê zepsuta."

O ile mnie wzrok nie myli, to nie ja napisa³em ¿e to wino ma gorycz. Sprawdzi³em jeszcze raz i autorem tego stwierdzenia jest Sstar.

"Odnoszê siê do wcze¶niej spróbowanych GruVe, w wersji Smaragd lub nie, czy te¿ innych win bia³ych."

Te wszytkie wina które wymieniasz by³y te¿ tak gorzkie?

"Z chêci± kiedy¶ spróbujê raz jeszcze to wino, co i Tobie polecam."

Ja w³a¶nie otworzy³em wczoraj dziewi±t± butelkê tego wina pod wp³ywem tego co napisa³e¶. Nie mog³em uwierzyæ ¿e w taki sposób mog³o wino siê zmieniæ przez ostatnie 4 czy 5 miesiêcy od czasu kiedy pi³em porzedni± butelkê. Nie zmieni³o siê. Wyj±tkowo dobrze opis Mosera nadal do niego pasuje. Wyra¼na, cytrusowa kwasowo¶æ, w ustach mocno wytrawne, daj±ce wra¿enie mineralno¶ci (z powodu niskiej zawrto¶ci cukru). Usta kontrastuj± z nosem który jest intensywnie owocowy (jakie¶ egzotyczne owoce g³ównie). W ustach oczekuje siê po tym zapachu czego¶ ³agodniejszego, delikatniejszego, mniej surowego.

"Sk±d wiadomo, ¿e dwa lata nic nie zmieni³y w tym winie?"

Ano st±d, ¿e w przeciwieñstwie do Ciebie wiele osób oceniaj±cych wina nie robi tego po spróbowaniu jednej butelki.

"A to nie by³o pierwsze wino jakie spróbowa³em w ¿yciu."

To w³a¶nie jest w tym wszytkim najbardziej zadziwiaj±ce.

"Mimo, ¿e jak przyzna³em to jest dobre wino, poprawnie zrobione, ale nie wielkie i tyle."

Nie wiem co znaczy "wielkie wino" i nie trafi³em na tak± opiniê o tym winie. Ty widocznie gdzie¶ przeczyta³e¶ co¶ o jego "wielko¶ci" i oczekiwa³e¶ czego¶ takiego. Mam do¶æ zbli¿on± opiniê o tym winie: To jest bardzo dobre wino o ¶wietnej równowadze, du¿ej jak na Veltlinera kwasowo¶ci i zaskakuj±cej w tym wieku ¶wie¿o¶ci.

"Gdybym uwa¿a³, ¿e co¶ w nim jest nie tak, ¿e pojawia siê podejrzenie jakiej¶ wady, z pewno¶ci± bym to napisa³."

Nadal nie mogê zrozumieæ sk±d mia³by¶ o tym wiedzieæ skoro nie pi³e¶ ¿adnej innej butelki tego wina.

wino14303#46534

star (2013-01-25)
Je¶li trzydzie¶ci razy napiszesz, ¿e ta butelka by³a zepsuta, to ona od tego nie stanie siê zepsuta. Chyba, ¿e uwa¿asz inaczej? Odnoszê siê do wcze¶niej spróbowanych GruVe, w wersji Smaragd lub nie, czy te¿ innych win bia³ych. Z chêci± kiedy¶ spróbujê raz jeszcze to wino, co i Tobie polecam. Mo¿e i Troll zmieni³by zdanie jakby je teraz spróbowa³? Sk±d wiadomo, ¿e dwa lata nic nie zmieni³y w tym winie? A to nie by³o pierwsze wino jakie spróbowa³em w ¿yciu. Oczywi¶cie ja mogê siê myliæ, Ty zapewne nie.

Dla mnie zamiast "wow", by³o "oops". Mimo, ¿e jak przyzna³em to jest dobre wino, poprawnie zrobione, ale nie wielkie i tyle. Gdybym uwa¿a³, ¿e co¶ w nim jest nie tak, ¿e pojawia siê podejrzenie jakiej¶ wady, z pewno¶ci± bym to napisa³.
wino14303#46532

roha (2013-01-25)
"Ja nie uzna³em tej flaszki za wadliw±. Starlet tak¿e nie."

Pisa³e¶ ¿e pi³e¶ jedn± butelkê tego wina przecie¿. Jakim sposobem doszed³e¶ zatem do wniosku ¿e ta jedna butelka nie by³a zepsuta? Do czego porównywa³e¶ to wino? Czy Starlet pi³a jakie¶ inne butelki tego wina, ¿e przywo³ujesz jako argument za poprawno¶ci± tej zepsutej w sposób oczywisty butelki?

"Co wiêcej Falstaff wy¿ej jednak ceni Smaragd Knolla, daj±c mu ocenê 95-97 co mo¿na chyba uznaæ za wielko¶æ, a ocena 92-94 dla Smaragda z Wachau to ocena jedynie bardzo dobra"

Nie znalaz³em nigdzie w Falstaff takiego obja¶nienia punktacji. Jaki¶ odno¶nik mo¿e?

"Troll uzna³, ¿e to wielkie wino, najlepsze w 2010."

Brzydko manipulujesz. W notce Trolla jest napisane:

"Pi³em wiele win lepszych od tych na fotce, ale te dwa wygrywaj± bezapelacyjnie je¶li we¼mie siê pod uwagê "wow factor" i cenê."

S³owa nie ma o tym ¿e to jest "wielkie wino". Wrêcz przeciwnie.

wino14303#46531

star (2013-01-25)
Nie ja zacz±³em punktowaæ i odwo³ywaæ siê do autorytetów. Napisa³em o swoim do¶wiadczeniu z konkretn± butelk±, w konkretnym czasie. Ponownie zacytujê Romana, ¿eby to przypomnieæ. Ciekawi mnie te¿ ile autor wypi³ butelek tego wina o którym pisze "Z pewno¶ci± jednak nie wielkie", zapewne chc±c byæ niezwykle oryginalny i zaprzeczyæ bardzo wysokim ocenom wiêkszo¶ci mainstreamowych krytyków. Co do odwo³ania do ocen z CT, stwierdzi³em jedynie, ¿e nie pojawia siê tam efekt "wow", ani przy opisie, ani przy punktacji tego wina. Co do mojej oceny, to raz jeszcze powtórzê, ¿e wg mnie to nie by³a zepsuta butelka. Dziwi mnie stanowczo¶æ w Twojej ocenie, mimo, ¿e nie próbowa³e¶ tej butelki, a ja oceni³em j± na 7, zaznaczaj±c lekk± w±tpliwo¶æ co do wielko¶ci tej flaszki, która zosta³a przez Trolla wybrana winem roku 2010 wzmocniona wykrzyknikiem "wow". A jak tam z malo czy beczk± w przypadku tego szmaragda? Czy znasz mo¿e jakie¶ odno¶niki do danych technicznych, które Roman wyci±ga z rêkawa, a mo¿e z kapelusza, jak jakie¶ króliki, nie podaj±c ¿adnych odniesieñ. Dodam jeszcze jeden ciekawy odno¶nik (pralinka) a propos Gruner Veltlinera tym razem z Decantera, gdzie pisz± o ró¿norodno¶ci stylu. Wg mnie Knolla od Wachau ró¿ni ogrom, u Knolla mia³em wra¿enie spójnej ca³o¶ci i g³êbi, a u winogrodników z Wachau jednak nie wszystko siê razem spaja³o i na nic nie zdadz± siê tu analizy kwasu, cukru, czy ekstraktu którego nie znamy? Dodam, ¿e Smaragda z Domaene Wachau raz próbowa³em nieco cieplejszego ze ¶ledziem (wtedy s³odycz rzecz jasna bardziej odczuwalna i mia³ko¶æ razi³a), a raz bardziej sch³odzonego solo i z jak±¶ sma¿on± ryb± (wtedy goryczka bardziej razi³a i s³odycz mniej by³a odczuwalna). Do pizzy te¿:-) Mo¿na teraz sobie pofolgowaæ wyrywaj±c z kontekstu, ¿e s³odkie by³o, bo s³onego ¶ledzia Sstar zajada³;-)
wino14303#46530

roha (2013-01-25)
Przy okazji pro¶ba:

Jak ju¿ podejmujesz jakie¶ polemiki i u¿ywasz argumentów "spo³eczno¶ci" z Cellartracker, to mo¿e b±d¼ uczciwy przynajmiej. Nie ka¿dy zagl±dnie na Cellartracker i mo¿e daæ siê nabraæ na zabiegi jakie najwyra¼niej lubisz stosowaæ. Otó¿ pisz±c: "Co wiêcej opinia spo³eczno¶ci Cellar Tracker te¿ nie wynosi Smaragda Kellerberg pod niebiosa" mijasz siê brzydko z prawd±. "Spo³eczno¶æ" w tym wypadku to dwie osoby. Jedna która oceni³a to wino na 90 punktów, ocenê wy¿sz± da³a tylko siedmiu Veltlinerom z 90 ró¿nych jakie próbowa³a. Druga w¶ród swoich win nie ma tego wina jako notki, za¶ ca³e do¶wiadczenie w Veltlinerach to wed³ug jej profilu jest sze¶æ butelek.

Na u¿ytek manipulacji jakie maj± uwiarygodniæ twoje opinie tworzone na podstawie picia zepsutej butelki wina, zapomnia³e¶ dodaæ ¿e "spo³eczno¶æ" Cellartrackera niestety ocienia Veltliner Smaragd Vinothekfüllung 2008 Knolla ni¿ej ni¿ Kellerberga 2008. Co z tego ¿e ocenia³a jedna osoba, która w¶ród wypitych wina ma tylko jedn± notkê o innym Veltlinerze, przecie¿ wa¿ne ¿eby umiejêtnie ¿onglowaæ punkcikami i "cytatami".

wino14303#46529

star (2013-01-25)
Moser pisze o przysz³o¶ci Smaragda Knolla z 2008 w 2009 roku. Warto o tym pamiêtaæ. Tanzer ocenia bardzo pozytywnie tak¿e w 2009, pisz±c o wielu zaletach wina ju¿ w tamtym momencie. Pisze, co prawda, ¿e pi³by go od 2013 roku do 2023. Poniewa¿ krytycy pisz±c o tych winach ju¿ w m³odo¶ci pokazuj± ich klasê i wiele przyjemno¶ci z picia wiêc mo¿e lepiej nie ryzykowac i piæ je za m³odu? Mo¿e jaki¶ kontrprzyk³ad? Smaragd, który nie jest pijalny za m³odu, a daj±cy wiele przyjemno¶ci w dojrza³ym wieku? Bo mo¿e opcja picia m³odych szmaragdów z GruVe nie jest znowu tak± z³± opcj±?
wino14303#46528

star (2013-01-25)
Ja nie uzna³em tej flaszki za wadliw±. Starlet tak¿e nie. Próbowa³em je dwukrotnie, w dwóch ró¿nych sytuacjach. Co wiêcej na DeoBloxie Roman te¿ mimo wszystko uwa¿a, ¿e nie trafi³em na wadliw± butelkê, ¿e zacytujê. Z opisu raczej trudno wywnioskowaæ ¿e butelka by³a wadliwa, choæ gdyby opis pochodzi³ od innego autora wadliwo¶æ by³a by ewidentna: gorycz w winie jest powa¿n± wad±, zwykle powodowan± przez degradacjê glicerolu przez niektóre bakterie (tak¿e bakterie kwasu mlekowego) i stosunkowo czêsto pojawia siê w winach o relatywnie niskim siarkowaniu które do¶æ d³ugo dojrzewaj± w butelce (warunki przechowywania mog± mieæ wp³yw). Tego typu wada wina znacz±co i ujemnie wp³ywa na odbiór kwasowo¶ci wina i co za tym idzie uwypukla w smaku nawet niski poziom cukru resztkowego. To jest zupe³nie elementarna wiedza jak± wypada posiadaæ je¶li chce siê wina oceniaæ inaczej ni¿ tylko "smakowa³a/nie smakowa³a mi ta jedna butelka" a nie snucie opowie¶ci o tym czy wino jest "wielkie" lub nie. "Krytyk" Sstar odnajduje jednak gorycz w zdecydowanej wiêkszo¶ci win jakie opisuje, wiêc raczej nie o t± wadê tu chodzi.

Co wiêcej Falstaff wy¿ej jednak ceni Smaragd Knolla, daj±c mu ocenê 95-97 co mo¿na chyba uznaæ za wielko¶æ, a ocena 92-94 dla Smaragda z Wachau to ocena jedynie bardzo dobra. Troll uzna³, ¿e to wielkie wino, najlepsze w 2010. Widaæ nie próbowa³ VinothekFuellung Knolla w tym roku:-)
wino14303#46527

roha (2013-01-25)
"Czy s± jakie¶ inne opinie o wielko¶ci tego Kellerberga"

Falstaff jest tutaj chyba najlepszym autorytetem i opisuje Kallerberga w nastêpuj±cy sposób:

Mittleres Grüngelb, derzeit noch leicht trüb. In der Nase exotische Früchte, zart rotbeerig, ein Hauch von Mandarinen, Grapefruitzesten. Am Gaumen elegant, kraftvoll, mineralisch, von einer finessenreichen Säure getragen, nähert sich dem Riesling bereits etwas an, zitronig und rassig, gut anhaltendes Finale, hat vielversprechende Zukunft.

Z opisu jasno wynika ¿e pi³e¶ zepsute wino. Recenzja zwraca uwagê na wysok± kwasowo¶æ i charakterystyczne dla tego rocznika podobieñstwo do Rieslinga. 92-94 punkty (94 to przeiwdywana punktacja dla dojrza³ego wina) to ocena bardzo wysoka.

Opis Knolla o którym mowa:

Mitteres Gelbgrün. In der Nase einladendes würziges Bukett, nach Tabak, reifer Apfel, Nuancen von Blütenhonig, Gewürzanklänge, facettenreiches Bukett. Am Gaumen saftig und reif, gelbe Tropenfruchtanklänge, perfekt eingebundene Säurestruktur, salzige Würze im Nachhall, wirkt bereits trinkanimierend und leichtfüßig, noch etwas unentwickelt, tolle Länge, hat große Zukunft.

Zwracaj± uwagê nuty miodowe, tytoñ, du¿o elementów soczysto-owocowych i przyprawowych. Mocniejsza struktura potwierdza wy¿szy poziom cukru i ni¿szy kwasu.

"Czy s± jakie¶ inne opinie o przewadze nad VF Knolla, oprócz tych Trolla?"

Szuka³em jakiejkolwiek opinii (nie tylko Trolla) gdzie kto¶ twierdzi ¿e ten Kellerberg ma przewagê nad tym Knollem i nic takiego nigdzie nie znalaz³em. Czy mo¿esz zacytowaæ tak± opiniê? Niekoniecznie Trolla.

Na deoblox wytkniêto Ci ¿e na podstawie zepsutej ewidentnie butelki oceniasz wino i do tego teraz porónujesz je z winem które zepsute nie by³o. Równie¿ tam nikt nie stwierdzi³ nic na temat wy¿szo¶ci którego¶ z win nad drugim, tylko na takim przyk³adzie unaoczni³ dziwne praktyki jakie stosujesz w opisach win. Kto¶ móg³by pomy¶leæ przecie¿ ¿e ten Kellerberg smakuje tak jak opisujesz. Mam ten komfort, ¿e oba wina znam i pi³em kilkakrotnie. Ca³kowicie zgadzam siê w ich wypadku z opisem Falstaff i faktycznie Kellerberg jest winem bardziej kwasowym i weksluj±cym do Rieslinga, za¶ Knoll jest po prostu s³odszy i przez to bogatszy w ustach.

Przy okazji warto zwróciæ uwagê ¿e Peter Moser oceniaj±cy wina dla Falstaff ma spore do¶wiadczenie z tego typu Smaragdami i w obu wypadkach, podobnie jak Gruner, uwa¿a ¿e oba wina maj± potencja³ dojrzewania w butelce, o czym pisze w opisie i potwierdza przewidywan± wy¿sz± punktacj±. W wypadku Knolla wprost pisze: "noch etwas unentwickelt" oraz "hat große Zukunft". Je¶li wiêc sam uwa¿asz Falstaff jako wiarygodne ¼ród³o informacji o winach austriackich, to mo¿e maj±c do¶æ chyba ma³e do¶wiadczenie w tej materii, nie wprowadzaj czytelników w b³±d i na podstawie kilku win (w tym jednym na 100% zepsutym) nie twierd¼ ¿e Veltinery Smaragdy nale¿y piæ za m³odu.

wino14303#46525

star (2013-01-25)
Atlantyk kontra Panonia.
wino14303#46524

star (2013-01-25)
Winnica Kellerberg w obiektywie angielskiego bloggera z Cambridge (pralinka)
wino14303#46523

star (2013-01-25)
A walk in the Wachau. And the landscape is simply stunning! A UNESCO World Heritage Site, here the Danube has carved its way through the mineral rich gneiss of striped granite, quartz, felspar, and mica, resulting in a construction of walled terraces, angular and proud, like a regiment of weathered soldiers watching over the villages and the comings and goings of the river. Standing in one of the signature vineyards, the Kellerberg, the village of Dürnstein lies below... (pralinka)
wino14303#46521

star (2013-01-25)
Dobrze, ¿e napisa³e¶ Marwin. Ja akurat wierzê w wielog³os nie w monog³os, dziêku temu obraz tego wina jest bardziej kompletny. Nie roszczê sobie pretensji do roli superkrytyka, choæ niektórzy przyprawiaj± mi tak± gêbê. Od razu poda³em odno¶nik do notki Trolla, który jak rozumiem wypi³ wiêcej butelek tego wina, choæ nie wiem, czy nie w m³odo¶ci, wina nie Trolla.

Przechodz±c wiêc do d³ugowieczno¶ci Smaragda w wersji GruVe, to na razie nie mamy zbyt wielu pozytywnych przyk³adów na dojrzewanie i zyskiwanie z czasem na jako¶ci, wbrew tekstowi Grunera na DeoBloxie. Co do Rieslinga w wersji Smaragd nie mam w±tpliwo¶ci. Co do Grunera pojawi³o sie wiele przyk³adów jak Jamek, Knoll, Kartauserhof czy ten tytu³owy z Wachau które w m³odo¶ci da³y mnóstwo przyjemno¶ci i wielokrotnie pada³y s³owa hedonizm. Czy warto wiêc czekaæ? Na mlekow± degradacjê? Choæ Roman przyznaje, ¿e to nie w tym przypadku raczej i tym razem siê z nim zgodzê. Co do wina Marwina to dla odmiany redukcja i odczucia zgo³a odmienne od tych Trolla, mimo ¿e próbowali je w podobnym czasie. Nic nie jest takie proste, mój ma³y;-)

Co do ocen krytyków, tych prawdziwych, to nie ja ich g³os przywo³a³em jako pierwszy, ale uczciwo¶æ nakaza³aby stwierdziæ, ¿e Falstaff ocenia³ jednak 2008, a Gault Millau doda³em gratis, rzeczywi¶cie z innego 2010 rocznika, aby pokazaæ, ¿e Knoll w ró¿nych opiniach i rocznikach bije Domaene Wachau, w przypadku tych dwóch wspomnianych win, podobnie jak to zosta³o stwierdzone na SW. Co wiêcej opinia spo³eczno¶ci Cellar Tracker te¿ nie wynosi Smaragda Kellerberg pod niebiosa, a stwierdza, ¿e to dobre, 90-punktowe wino jest. Czy s± jakie¶ inne opinie o wielko¶ci tego Kellerberga (czy przewadze nad VF Knolla) oprócz tych Trolla?
wino14303#46519

marwin (2013-01-24)
Zastanawia³em siê, czy pisaæ o tym veltlinerze, bo star oceni³ to wino wysoko, a wtedy gdy ja je pi³em - styczeñ 2010, maksymalnie da³bym 5+. Oczywi¶cie potencja³ w tym winie by³, ale jak jego rozwój potoczy siê dalej, nie mia³em pojêcia. Wtedy gdy pi³em wino by³o jakie¶ ¶ci¶niête, a dominowa³ g³ównie kwas. Ale zarówno nos jak i usta podpowiada³y, ¿e za "chwilê" eksploduje z niego nieodkryte bogactwo.
Star da³ 7, znaczy podejrzenia siê sprawdzi³y.

wino14303#46514


Wina Domaene Wachau:
Smaragd 2017 Wachau Gruner Vel..
Federspiel, Terrassen 2016 Wac..
Federspiel, Terrassen 2015 Wac..
Federspiel, Terrassen 2012 Wac..
Federspiel, Terrassen 2012 Wac..
Weissenkirchen 2010 Wachau Gru..
Smaragd, Terassen 2008 Wachau G..
Federspiel, Burggarten 2008 Wac..
Federspiel, Terrassen 2008 Wac..
Achleiten 2008 Wachau Gruner V..
Smaragd, Kellerberg 2008 Wacha..
Federspiel, Donaugarten 2007 Wa..