Note

Cabernet Sauvignon - Merlot Enate 2009
Somontano DO
Hiszpania
Cabernet Sauvignon
Merlot
Cena: 19
Alk: 14,50%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 14344
www

star (2013-02-14)
O ile mieszanka z przewag± Tempranillo mnie nie przekona³a, ta mieszanka bordoska pachnie po bordosku (czarna porzeczka i szlachetne beczkowe aromaty), a smakuje co prawda nieco inaczej, ale nie jest ¼le. Nie wstyd zabraæ t± butelkê do ludzi. Mo¿e terrory¶ci i terroiry¶ci bêd± rozczarowani brakiem emocji, ale to porz±dna winifikacyjna robota jest. Raczej niskokwasowe i g³adkie, ale nie md³e. Weso³y stawia³, ceny nie znam, wiêc kopiujê. @Biedronka

star (2013-02-16)
Wojtek zmieszany, ale nie wstrz±¶niêty, tak pisze (pralinka) i ciê¿ko siê z nim nie zgodziæ, bo s³odyczy rzeczywi¶cie jakby cieñ, a kwasu nie za du¿o. Natomiast mi tam d¿em nie przeszkadza, dobry d¿em nie jest z³y;-) Mam mieszane odczucia co do Enate Cabernet Sauvignon–Merlot 2009 (24,99 z³). To ju¿ kolejne wino z tej ongi¶ gwiazdorskiej winiarni importowane przez „Owada”. W swojej cenie na pewno jest przyzwoite, wybija siê wyrazisto¶ci±, mnie jednak przesadza³ zarówno wy¶rubowany alkohol (14,5%), jak i nazbyt s³odkie, d¿emowate, Shirazopodobne smaki. Dopi³em kieliszek dopiero po paru godzinach, gdy wino siê uspokoi³o.
wino14344#46840

peyotl (2013-02-16)
A propos Cavit i tych bia³asów z Dolomitów, przysz³a mi do ³ba taka metafora, pokrêtna mo¿e - "przemys³owe terroir".
wino14344#46809

peyotl (2013-02-15)
Czysty jak ³za
wino14344#46798

peyotl (2013-02-15)
I rzeczony kiosk. Madonna di Campiglio to mekka Polaków narciarskich (i Wêgrów tam dostatek, ale flagi na kiosku nie maj±!). Wina z wy¿szych pó³ek znajd± siê w nielicznych sklepikach typu "prodotti tipici"; wzi±³em Elenê Walch (z Alto A.), gewurtza od Pojer & Sandri i co¶ tam jeszcze - wypijemy, zobaczymy. Ciekaw± propozycj± tamtejsz± jest pro¶ciutki, bezpretensjonalny, mineralny, czysty jak ³za Riesling Trentino DOC z czego¶, co nazywa siê Instituto Agrario San Michele All'Adige (Fondazione Edmund Mach).
wino14344#46797

peyotl (2013-02-15)
¯eby nie byæ go³os³ownym - Gewurtz wprawdzie, ale na stoku. W sumie to bez wielkiej ró¿nicy Gewurtz, Nossiola, Muller-T czy PG, wszystkie one (od Cavit, prawqie 3/4 produkcji trydenckiej ogó³em) smakuj± podobnie - dobry kwas, raczej skalne nuty ni¿ owocowe, broñ bo¿e nie piæ za ciep³ych. Prosta, fabryczna - ale czysta i z krêgos³upem - robota, niczego wiêcej nie udaj±ca. A jak jeszcze pani z kiosku poda gratis talerzyk specku "for your wine, mister" - nie mam wiêcej pytañ.
wino14344#46796

peyotl (2013-02-15)
A propos Owada, wychyli³em siê na "W"... any comments?
http://winicjatywa.pl/2013/02/04/biedronka-wina-hiszpanskie-luty-2013/#comment-4478

PS. Smakowa³o mi Godello od Alvareza i wywo³a³o debatê o kolorach (ustalili¶my wespó³ zespó³ z Pani± P., ¿e barwa "herbaciane ró¿e"). Pro¶ciutkie, ale uczciwe, dobry kwas do wypicia raz. Mocne 5
Monasterio de las Viñas Crianza 2008 z Carineny - nie polecamy. Sucho jak pieprz, jakbym drobnego piasku wzi±³ do paszczy. Owoc pod spodem b³±dzi, ale drogi nie znajduje. Czwóra.
Cava Pata Negra wywo³uje weso³o¶æ - ¿ó³ciutka i histerycznie b±belkuj±ca. Po lekkim odb±belkowaniu kapitalnie kontrapunktowa³a pistacje z Kalifornii. Mo¿e nawet by posz³a do ¶niadania wielkanocnego. Uczciwe 5.
To tyle z desantu hiszpañskiego, naby³em 3 wina i chwatit.
Nie mam zdjêæ etykiet, wiêc zapodajê Passo Groste, 2504 npm., a po drodze w dó³ stoku mo¿na siê zatrzymaæ w licznych barach na kieliszek od Cavit, wieloryba z Trentino. Przy minus 13 dobrze sch³odzona Nossiola - mniam.

wino14344#46795

gutro (2013-02-14)
Thanks, dawno mnie tu nie by³o i zmiany zaszy³y takie ¿e ho ho (trzeba siê logowaæ). System wysy³a mi has³o na jaki¶ adres mailowy który do mnie nie dociera (nie pamiêtam jaki poda³em :(. Musia³em stworzyæ nowy i dodaæ cyferki. Teraz chyba siê uda
wino14344#46790

gutro (2013-02-14)
Thanks, dawno mnie tu nie by³o i zmiany zaszy³y takie ¿e ho ho (trzeba siê logowaæ). System wysy³a mi has³o na jaki¶ adres mailowy który do mnie nie dociera (nie pamiêtam jaki poda³em :(. Musia³em stworzyæ nowy i dodaæ cyferki. Teraz chyba siê uda
wino14344#46789

star (2013-02-14)
Konto za³o¿one. Has³o to ta liczba, któr± u¿y³e¶;-)
wino14344#46788

star (2013-02-14)
Je¶li mia³a to byæ fotka to proszê pamietaæ o jej zmniejszeniu, poni¿ej 1MB najlepiej, ew. zmniejszyæ rozdzielczo¶æ. A pisaæ ka¿dy mo¿e:-)
wino14344#46787

gutro (2013-02-14)
Bardzo bym chcia³ dodaæ recenzjê wina ale administrator ¶pi.
wino14344#46786

(2013-02-14)

wino14344#46785

star (2013-02-14)
Gdy my analizujemy aromaty Nez du Vin Lenoira. Czosnek kojarzy³ mi siê z kapust± kiszon±, koñ kojarzy³ mi siê z tektur±, choæ nie korkiem, wiêcej wad nie pamiêtam. Pieprz stwierdzi³em, ¿e zielony i by³, ale nie wiedzia³em, ¿e to pieprz;-) Malinê nazwa³em wi¶ni±:-) Widaæ, ¿e trzeba æwiczyæ, ale talentem nie jestem, samorodkiem tym bardziej nie. Pocieszaj±ce, ¿e jak pisa³ chyba kto¶ w Magazynie Wino, lepiej za dobrze nie czuæ, bo to przeszkadza w degustowaniu ponoæ. Jako¶ nie wierzê. Emocje dotarcia w okolicê Winnicy Wêgrów w zamieci ¶nie¿nej i na totalnej szklance, ale nie wi¶nie, by³y na tyle silne, ¿e mogê wzi±æ je na swoje usprawiedliwienie. Weso³y mi wtedy wieczór nasta³;-)
wino14344#46774

star (2013-02-14)
Tutaj w Krakowianach mieszkamy w domu - mamy dobre wino, jemy dobre kolacje, prowadzimy du¿o interesuj±cych rozmów. Te¿ pasuje. Oprócz tego pies przynosi do domu kury, autobus zsuwa siê w zamieci do rowu...
wino14344#46773


Wina Enate:
Tinto 2010 Somontano Tempranil..
Cabernet Sauvignon - Merlot 20..
2008 Somontano Gewurztraminer
Barrica 2006 Somontano Chardonn..