cerretalto (2013-02-17) Willycoyote - dziêkujê! Pomog³e¶ mi odnale¼æ sens w tych winach naturalnych :). Twoja wiara w Dettori i komentarze, a zw³aszcza ¿e Cannonau naturalne nie trwa wiecej niz 3-4 lata spowodowa³y, ¿e otworzy³em tê butelkê wystarczaj±co wcze¶nie by siê przekonaæ, ¿e warto interesowaæ siê winami naturalnymi!
Na pocz±tku reminiscencje Burgundii, które przechodz± w Chateauneuf du Pape, mo¿e nawet z pewnymi elementami Rivestaltes. Z pó³nocy na po³udnie i do tego s± spore ¶lady mojej "likworowato¶ci" :). To wino ma swój "dodatkowy wymiar", nie da siê go du¿o wypiæ, bo frakcje octowe niestety s± i troszkê pal± w gardle i prze³yku. Niektórzy mo¿e zwal± winê na alkohol, mo¿e bêd± mieli racjê, ale ja takich sensacji nie mam po Porto Vintage, które ma 20% alkoholu i to na pewno niezbyt naturalnie uzyskanych :).
Dla mnie to w zasadzie koniec sugerowania siê "cudownymi opowie¶ciami" ró¿nych "znawców" win, w tym naturalnych, którym siê wydaje, ¿e co¶ o nich wiedz± na podstawie paru "degustacji" i postanowili rozg³aszaæ swoje ideologie. Wywali³em na to wino sporo kasy nie dziêki nim, ale dziêki Galloniemu, który da³ poprzednim rocznikom do¶æ wysokie oceny (2004/95 i 2005/96), choæ byæ mo¿e zapomnia³ dodaæ, jak to zrobi³ Willycoyote, ¿e takie wina lepiej piæ do¶æ szybko, mo¿e nawet tak szybko jak Chianti Classico :). No ale Dettori te¿ o tym nie pisze - mo¿e taka krótka trwa³o¶æ dotyczy tylko niektórych zbiorników :). W co w±tpiê :).
Czê¶æ naszej krytyki uwa¿a, ¿e Galloni ocenia wina Dettoriego wbrew zasadom Parkera tak jak tu: 60 - 69:
A below average wine containing noticeable deficiencies, such as excessive acidity and/or tannin, an absence of flavor, or possibly dirty aromas or flavors.
Czyli Dettori odpada w przedbiegach :-). Cudowne zasady skompromitowanej skali....
[...]
choæ w sumie Dettori jest sexy, wiêc 69 punktów bêdzie tu bardzo adekwatne...,
Najwyra¼niej tacy s³abo rozumiej±, ¿e butelki zmieniaj± siê w czasie i niektóre lepiej piæ zanim przejd± w lakiery i hermole i zaczn± paliæ w gardle jak ocet. Inna sprawa, ¿e inne krytykuj± bo pij± za m³ode :).
Gdyby nie ta odrobiona octowato¶ci to da³bym spokojnie tutejsze 8, a tak to tylko 7 i moje 4.4. @Magia del Vino
cerretalto (2013-02-17) Tak dobra ocena, mimo ¿e korek by³ nieco wybity jak na obrazku (zrobionym po paru godzinach). Choæ poziom wina w szyjce by³ bardzo dobry. wino14357#46844
cerretalto (2013-02-17) Star, nie powiêkszaj fotek po lewej stronie, chyba ¿e chcesz mieæ wszêdzie zbyt wielkie fotki. W ogóle to unowocze¶nienie z fotkami zamiast z linkami na dole jest dla mnie kompletnie bez sensu. Kolejne "ozdobniki". Dla badaczy pisma ty³ek z prawid³ow± nazw±, któr± nie bardzo wiem jak tu wprowadziæ. wino14357#46845
star (2013-02-17) Rekordowy alkohol w winach nie wzmacnianych osi±gnê³a Helen Turley w jej Zinfandelu - ponoæ 18,50% wg danych podanych mi kiedy¶ przez Andrzeja Daszkiewicza, który sw± przygodê, a mo¿e i karierê, z winem zaczyna³ w³a¶nie w USA.
Przy okazji w temacie Jancis Robinson i Helen Turley oraz dirty and underripe Pinot (pralinka) pewno z Marcassin, gdzie Helen Turley wraz z mê¿em robi± wina. Ale najlepszy jest disclaimer:-) A disclaimer is in order. I have never, to my recollection, tasted a Marcassin wine. They don’t send me samples; they don’t need me, and I don’t need them. I have probably tasted wines on which Helen Turley has consulted, but I have no real impression of them and I cannot name one off the top of my head. I do not particularly care for her brother’s zinfandels. I have never met Turley or Wetlaufer. I have no dog in this fight, just bemusement. Ca³o¶æ (pralinka) warta lektury!
cerretalto (2013-02-17) @wein-r - byæ mo¿e, byæ mo¿e :). Kiedy¶ GP tu pisa³ o b³êdach winifikacyjnych, niedawno S³awek napisa³ o frakcjach octowych i wreszcie Willycoyote da³ konkretne dobre rady co do tych win naturalnych. A reszta mi³o¶ników takich win pewnie jest wci±¿ w stanie zachwytów nad wod± z wazonu, hermolem i frakcjami octowymi? :)
Niestety to sport dla bogatych, moje wyobra¿enie na dzi¶ jest takie:
- du¿y wp³yw natury (nieudane roczniki, du¿y alkohol)
- chyba wiêksza wra¿liwo¶æ na bakterie (brett? ocet?)
- ka¿dy zbiornik mo¿e daæ co¶ innego
- ka¿da butelka mo¿e byæ inna (info z nalepki)
- prawdopodobnie do¶æ wra¿liwe na transport i przechowanie
Ale szacun, ¿e niektórzy próbuj±. I nie dziwi mnie, ¿e w staro¿ytno¶ci gdy chyba te¿ produkowano naturalnie konserwowano chyba ¿ywic± lub smo³± :)
Ju¿ Ci tu chyba kiedy¶ dedykowa³em fajn± ciekawostkê :). Pozdrawiam popijaj±c resztki butelki wczorajszej - trzyma siê bardzo dobrze, mo¿e nawet odrobinê lepsze, bo ³agodniejsze i bardziej "sfokusowane" ni¿ wczoraj :).
W za³±czeniu bonus - wino Mastroberardino wyprodukowane w okolicach Pompejów. Nie skusi³em siê. Mo¿e niestety :). wino14357#46852
peyotl (2013-02-18) WEIN-R - on ¿yje ! hfa³a komukolwiek! wino14357#46855
star (2013-02-18) Musary byæ mo¿e bywaj± nierówne, ale czêsto jednak ich zalety równowa¿± wady, a bior±c pod uwagê, ¿e ta lotna kwasowo¶æ, gdy w nie nadmiarze niesie aromat, to jednak mo¿e i pomaga ona czasem.
Co ciekawe Monty kiedy¶ wspomina³ o Magmie Franka Cornelissena i o tym, ¿e trzeba je piæ szybko, prawie na raz, po otwarciu, tak szybko gas³a, jak to magma;-)
wino14357#46859
monty (2013-02-18) @sstar: "Co ciekawe Monty kiedy¶ wspomina³ o Magmie Franka Cornelissena i o tym, ¿e trzeba je piæ szybko, prawie na raz, po otwarciu, tak szybko gas³a, jak to magma;-)".
Warto byæ konsekwentnym cytuj±c. Powiedzia³em to o pierwszym roczniku Magmy. wino14357#46864
star (2013-02-18) Konsekwetny to ja jestem, tylko pamiêæ mam s³ab±. Ale fakt, tak w³a¶nie mówi³e¶. Kolejne roczniki nie mia³y tego problemu? wino14357#46865
cerretalto (2013-02-19) Trzeciego dnia wci±¿ trzyma fason. Drogie, ale fajne wino. W ogóle nie czujê tego 17.5%, ale pewnie jestem nietypowy :) wino14357#46866
cerretalto (2013-02-21) Pi±tego dnia nadal sympatyczne. Oczywi¶cie pomijaj±c t± octowato¶æ, ale wci±¿ dla mnie akceptowaln± w przypadku ma³ego kieliszka. Dla wiêkszego mog³oby byæ jednak gorzej :). Co sugeruje mi, ¿e dla takich win byæ mo¿e bardziej liczy siê butelka/zbiornik ni¿ wiek. Mocne wino, nie tylko w sensie alkoholu. Warto spróbowaæ, pewnie korzystniej w mniej "alkoholowym" wydaniu. wino14357#46879