Note

Mencia Roble Alvarez de Toledo 2009
Bierzo DO
Hiszpania
Mencia
Cena: 20
Alk: 14,00%
Kolor: cz
Ocena: 5
Nr 14575
www

temi (2013-06-08)
Ju¿ dawno temu obieca³em sobie nie kupowaæ w Biedronce win zachwalanych plakatami z facjat± Dy¿urnego Sommeliera Kraju i (jego?) hucpiarskimi komentarzami sugeruj±cymi, ¿e w³a¶nie klientowi trafia siê rarytas, którym on sam chêtnie by siê raczy³ co dzieñ. S³owa jak na razie dotrzymujê. Có¿ jednak robiæ, skoro mój go¶æ takowego ¶lubu nie z³o¿y³ w wparowa³ 3 dni temu z butelk± czerwonego Alvareza?

Jak to pisa³ red. Jagodziñski na "Winicjatywie": bananowe jest. Waniliowe i s³odkie tak¿e. Trochê wyczuwalny alkohol. Ogólnie kiepsko. Drugiego dnia wybija siê kwas i wino ³apie jak±¶ równowagê. To co mo¿na o nim powiedzieæ dobrego, to ¿e w przeciwieñstwie do wielu innych znanych mi Mencii nie jest tak bardzo muliste. W sumie bez ekscytacji zwyczajne 5 za ca³okszta³t.
@Biedronka/go¶æ

star (2016-03-15)
Fajne wino. Bardziej ziemia ni¿ owoc. Garbnik. Beczka dyskretnie, w aromacie. Dobra sztuka.
wino14575#527998

star (2013-07-03)
Powtórka z rozrywki, z rozrywki powtórka... jak sz³o dalej? Ano nie najgorsze to wino, gdzie¶ miêdzy s³odkawo-tanicznym Douro z Palmavrar i kwasowo-ogólnobordoskim Medoc z Dulong. Ludziom siê podoba³o i to najbardziej z kilku próbowanych win, co dowodzi, ¿e zas³u¿y³o na 6. Dla mnie 5-6.
wino14575#48143

star (2013-06-14)
Dnia drugiego, inaczej ni¿ u Temiego, bardziej muli. Bananowe nie jest, ale sprê¿yste te¿ ju¿ nie.
wino14575#48028

star (2013-06-13)
Wina francuskie w Biedronce tymczasem. Recenzje na Winicjatywie (pralinka) w artykule Biedronka oferta win francuskich czerwiec 2013, Biedronka jedzie do Francji. Wojtek Boñkowski przypomina, ¿e w³oszczyzna s³aba przewa¿nie by³a i z Benaco Bresciano by³ ostatnio k³opot. A jak z francuskimi? Ano ponoæ jest lepiej, ale 25% od hurtownika (pralinka) la Cave des Vignerons de Saint-Chinian. Ma³a reprezentatywno¶æ jest k³opotem. Notek czytaæ mi siê ju¿ nie chcia³o, pewno sam kupiê i ew. potem porównam opinie.
wino14575#48008

star (2013-06-13)
Do trzech dych, czyli opinia

Nazwa/szczep: Alvarez de Toledo Bierzo DO
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Cena: 19,90 PLN
Miejsce zakupu: Biedronka
Ocena: **, do¶æ dobre

Czerwony Alvarez ma bia³ego brata na pó³ce. Mi bardziej przypad³ do gustu w³a¶nie tamten – bo taki jak lubiê. A ten… Znów mamy niespotykany u nas szczep – Mencia, który tutaj da³ wino do¶æ ciekawe i niesforne, ale przez to nie naj³atwiejsze w piciu.



Do¶æ inne, do¶æ d³ugie ale te¿ niezbyt „³atwe”. Ciê¿kawe, nierówne, charakterne zaprasza powa¿niejsze potrawy. My¶lê, ¿e potrzebuje fana win niestandardowych. Jak komu¶ smakuj± nowo¶wiatowe, wybeczkowane piêkno¶ci to ten kandydat raczej nie zachwyci. Niemniej warto spróbowaæ.


Tytu³em komentarza, to wino dojrzewa³o i w beczce nowo¶wiatowej, znaczy amerykañskiej, jak i staro¶wiatowej, czyli francuskiej, czy¿by wiêc zgni³y kompromis? A opinia Gabriela Matwiejczyka (kojarzy mi siê z braæmi Matwiejczykami od filmów (pralinka) z Wroc³awia) wg mnie ca³kiem sensowna, choæ nie mi oceniaæ. Opinia w komentarzu.



Ciê¿kie i ostre. Wyra¼nie czuæ w nim alkohol, ale w najgorszym rozumieniu tego s³owa. Du¿o tanin choæ bez wra¿enia pe³no¶ci. Nie wiem jakie „powa¿niejsze potrawy” mo¿e zapraszaæ to wino. Je¶li chodzi o pajdê z grubo na³o¿onym smalcem to na pewno mo¿na do jedzenia je podawaæ.
Do domowego obiadu tylko rozcieñczone z wod±.

wino14575#48007

star (2013-06-13)
Komu wierzyæ? Oceñ sam! Luis Varela poleca;-)
wino14575#48006

star (2013-06-13)
Na deser kolejni eskperci, tym razem z Magazynu Wino. Ewa Rybak, z któr± czêstokroæ zdarza³o mi siê zgadzaæ, ale tym razem chyba nie do koñca. Landrynka mo¿e i owszem, ale niezbyt s³odka, ale banan? Kto kogo kopiowa³? Kto pierwszy rzuci(³) banan?

Bananowo-landrynkowy bukiet Mencia Roble Alvarez de Toledo 2009 DO Bierzo przywodzi na my¶l krzykliwe beaujolais nouveau. Garbnik natomiast jest g³adki, drobny, przyjemny, wino sprawia wra¿enie miêkkiego i jest soczyste. Mo¿na wytkn±æ brak ewidentnie ¶wie¿ego owocu i swoistego nerwu, ale ca³o¶æ jest, wed³ug mnie, akceptowalna. (19,99 z³). ¬ród³ó to Magazyn Wino (pralinka) artyku³: Biedronka po hiszpañsku w aksamitnej rêkawiczce. Ewa zwraca te¿ uwagê na to, ¿e Godello to nie jest czerwona odmiana;-)
wino14575#48005

star (2013-06-13)
Konkurencyjny i szybko rozwijaj±cy siê bazo-winno-danowy portal Nasze-Wina.pl szczerze dzieli siê wg mnie nawet sensownymi komentarzami, choæ o gu¶cie siê nie dyskutuje, wiêc i z ocen± zgodziæ siê nie muszê, szybciej ju¿ z opisami.


Proste, nieskomplikowane wino. Nie do powtórzenia :] 4 Pawe³ 2013/02/01
Ma³y garbnik, aronia z porzeczk±, potoczyste a¿ do bólu. 4 WineMike 2013/02/01


wino14575#48004

star (2013-06-13)
¦ledzê dalej i okazuje siê, ¿e wino pod lup± (pralinka) bli¿ej wg mnie prawdy ni¿ winicjatorsko, a przy okazji odnotowujê moj± z³aman± ocenê.

Opis: Wino dobre. Smaczne, skrywaj±ce co¶ wiêcej. Jednak wino nie ³atwe w odbiorze, wymagaj±ce. Przede wszystkim niech po otwarciu pooddycha, bo inaczej dostaniemy spor± dawkê alkoholu w smaku. W smaku umiarkowana cierpko¶æ, kwasowo¶æ i trochê ma³o owocu, g³ównie wyczuwam porzeczkê. Wino niby otrzyma³o 91/100 od Roberta Parkera. Mówiê niby, bo mam spore w±tpliwo¶ci co do smaku. 91 punktów powinno byæ ju¿ winem naprawdê przepysznym. A to jest co najwy¿ej dobre.

wino14575#48003

star (2013-06-13)
Opis producenta wg mnie do¶æ adekwatny. G³adko i przyjemnie, choæ z jakim¶ sangioveskim pazurem, na pewno nie mul±co. Dodam opiniê Jaya Millera pewno, z Wine Advocate, czyli niby od Roberta Parkera Juniora. Zwracam uwagê na opis, daleki od bananowej histerii.


The 2009 Alvarez de Toledo was bottled just a week before the wine was presented but seems to be showing no symptoms of distress. Balsamic, leather, and black fruits are the principal notes struck by this suave effort that over-delivers in a big way. Like its older sibling, it can be enjoyed now but will have more to say in 2-3 years. 91 Points Wine Advocate
wino14575#48002

star (2013-06-13)
Nie jest bananowe, nie jest waniliowe. Lekko kompotowe, z ziemist± i pieprzn± nut±, jak przysta³o na Bierzo, wiêcej ziemi ni¿ owocu. W smaku lekkie, niezbyt ale wystarczaj±co kwaskowe, pije siê je dobrze, cia³a odrobina, nie za du¿o, bez nadwagi. Bardzo smaczne, proste wino, przywo³uj±ce raczej wspomnienie tradycyjnej Riojy, ni¿ napakowanej Ribery czy Prioratu. Odczucia zgo³a odmienne od Marcina Jagodziñskiego, bli¿sze Temiego, ale dnia drugiego;-) Alkohol momentami rzeczywi¶cie atakowa³, ale to chwilowe by³o. Mocne 5, oby wiêcej takich win w Biedrze, bez przesady, znaj±cych swoje miejsce w szeregu. Deo by je ochrzci³, ¿e to solidna praca winemakera, w drugim rzêdzie czy szeregu. Dla zachêty dam mo¿e 6, bo w koñæu móg³bym je wypiæ raz jeszcze, choæ nie muszê. Zacytujê Marcina Jagodziñskiego z (pralinka) Winicjatywy.

Czerwone Álvarez de Toledo Bierzo Mencia 2009 kosztuje 19,99 z³ i nie jest najlepszym ¶wiadectwem wielkich perspektyw, jakie przed apelacj± Bierzo roztaczaj± krytycy (Parker da³ mu 91 punktów, doprawdy, niezbadane s± wyroki parkerowskie – zw³aszcza te wyg³aszane ustami przedstawicieli, zw³aszcza przedstawicieli na Hiszpaniê). Banan – w bukiecie, nie na twarzy. W ustach pojawia siê trochê tanin, owoc jest ca³kiem niez³y, ale emocji nie wywo³uje ¿adnych. „Rzadko spotykany rarytas” pisze Tomasz Kolecki-Majewicz w broszurce. Niestety, podobne rarytasy po maceracji wêglowej spotyka siê ca³kiem czêsto, o czym ¶wiadczy³a niedawna przekrojowa degustacja win z apelacji Rioja.

Ze strony producenta info.
PARKER ROBLE 2009: 91
PARKER ROBLE 2008: 90
Grape Variety: 100% Mencia
Serving Temperature: 16-18º C (60.8-64.4º F)
Ageing: 10 months in American and French oak barrels with a capacity of 225 litters each.

Tasting Notes: Our wine stands out because of its marked fruity character which brings out all the qualities and characteristics of the Mencia variety. Its time in the barrel accentuates these qualities by providing subtlety, elegance and complexity. In mouth is silky, fruity, with persistence and great kindness.

Vineyards & Vinification: Vineyards are located in the most traditional area for production in El Bierzo at an altitude of between 420 and 500m. The bunches are destemmed and squeezed gently, then they are fermented in stainless steel tanks with temperature control. The fermentation process lasts 12 days, during which pumpings over are made to facilitate the extraction of tannins and color.


Sk±d wiêc info o fermentacji wêglowej? Sam nie wiem. Mo¿e ten banan tak wbi³ siê w g³owê Marcinowi Jagodziñ¶kiemu, ¿e sobie t± maceracjê ubzdura³? Dla mnie to nie jest wino nuwo-bo¿oleskie, ale jak widaæ mamy ekspertów, którzy twierdz± inaczej.
wino14575#48001

star (2013-06-09)
Drugie jakie kupi³em zwie siê Castillo de Aza, próbowa³ kto¶ mo¿e?
wino14575#47979

temi (2013-06-09)
To rzeczywi¶cie mia³o zawieszkê z 91PP. 90 PP ma bia³e do pary z rocznika 2010. Te¿ le¿y w Biedrze, a raczej stoi.
wino14575#47977

star (2013-06-09)
Ju¿ wiem, 91PP uzyska³o w³a¶nie to wino z Bierzo, za¶ ja dokupi³em jakie¶ wino z Ribery del Duero Condado de Aza, bo na Vinitaly zosta³ ten producent wyró¿niony jako Winery of the Year, ale zbyt wiele sobie po nim nie obiecujê. Liczê, ¿e lepsze bêdzie od wyszydzanego na Winicjatywie Benaco Bresciano, które kolor mia³o do¶æ lekki, wiêc mo¿e rzeczywi¶cie kompocik... choæ niektóre kompociki ze Schiavy przecie¿ lubiê, czy inne takie lekutkie winka. Z w³oskich wie¶ci to Gambero Rosso wybra³o winiarzem roku go¶cia z Kampanii, mo¿na zgadywaæ kogo;-)
wino14575#47976


Wina Alvarez de Toledo :
Godello Luis Varela 2010 Bierz..
Mencia Roble 2009 Bierzo Menci..