Sery, Vigne Uniche, Collina della Vedova Alfiero Boffa 1995 Barbera d'Asti DOC W³ochy Barbera Cena: 100 Alk: % Kolor: cz Ocena: 7 Nr 3628 www
| | sstar&let (2008-12-25) Bêdzie o serach, bo sery i wino to idealna czêstokroæ kombinacja. A wino to tym razem ¶wietna, dojrza³a Barbera. Ci±gle siê trzyma, choæ garbnik ju¿ miêkki, ale ci±gle wyrazisty utrzymany w ryzach kwasowo¶ci. Zapach ³adny - truflowy i lekko pieprzny. Barbera tym lepsza, ¿e ma³o oczekiwana. Ale tak to jest we w³osko-francuskich rodzinach. Nie wiadomo co wynios± z piwniczki... Z serem gruyere to wprost ambrozja, choæ archetypem jest jednak Rioja, mniam:-) Je¶li chcesz wiêcej to proszê bardzo!
marwin (2014-04-22) @Star Twaróg, to polecam z Miêdzyborza, z ichniej spó³dzielni. We Wrocku, to raczej w sklepikach osiedlowych. Produkuj± (a raczej rozlewaj±) te¿ mleko do woreczków. Dziwne, ale smakuje lepiej ni¿ te z plastikowych butelek. Mas³o maj± te¿ super. Moja siostra klaruje je, uwa¿aj±c, ¿e bije na g³owê gotowca z Mlekowity. wino3628#50220 star (2014-04-22) Parmezan z Lidla, a twaróg z G³uchowa wino3628#50218 star (2013-09-01) Gran Moravia wino14636#48493 Grande Formaggio! Choæ zawsze my¶la³em, ¿e Fromaggio powinno siê pisaæ? wino3628#48494 star (2013-03-20) Fotka wskoczy³a nie ta co trza. wino3628#47291 star (2013-03-20) O Mozarelli di Bufala pisali¶my sporo w tym w±tku, wiêc podrzucê z fesja co tam Kuba Janicki powypisywa³. Oj rany, mniam... Tak, to jest mozarella z oliw± - tyle ¿e oliwa jest miejscowa, a di Bufala z s±siedniej miejscowo¶ci. From Campania with love!> wino3628#47290 temi (2013-02-14) @star
"Sziki-miki" to jest po niemiecku (sic!) to samo co po polsku "super-duper". wino3628#46793 star (2013-02-14) Nie wiem co to jest sziki-miki, ale Tomme de Savoie (pralinka) to ponoæ ser gór (pralinka) a w 1996 uzyska³ nawet prawo do IGP. La tomme de Savoie est un fromage des montagnes savoyardes et donc alpines. Initialement élaborée par les familles paysannes pour leur subsistance, c'est aussi sans doute le plus ancien des fromages de Savoie. Il fait partie du patrimoine économique et culturel des deux départements et bénéficie du label régional Savoie et d'une IGP obtenue en 1996. a wino3628#46779 temi (2013-02-14) Choæby a Almie czy w (przynajmniej ursynowskim) Leclercu. "Tomme de Savoie" to nie jest jakie¶ serowe "sziki-miki". wino3628#46778 star (2013-02-14) Tomme de Savoie, dobry ser z Sabaudii, twardy. Pewno u Marty Wrze¶niewskiej (uwaga reklama, ale s³abo mi za to p³aci;-) ko³o Miel¿yñskiego mo¿na go dostaæ. Jest gdzie¶ jeszcze? wino3628#46770 star (2012-12-09) Brillat-Savarin (pralinka) i wszystko jasne. Zgodno¶æ. Polecaj± Marta Wrze¶niewska i S³awek Chrzczonowicz. Chyba tylko raz jad³em. Nie pamiêtam. wino3628#45724 star (2012-11-28) Dlatego kobietom w ci±¿y do win bezalkoholowych (kiedy¶ sprzedawali takie w Vinobilii) Marta poleca: Sery, które pod wzglêdem listeriozy s± bezpieczniejsze dla ciê¿arnych to:
- twarogi
- ricotta
- mozarella
- feta
- wszystkie twarde d³ugodojrzewaj±ce bez ple¶ni (francuskie comté, morbier; w³oski parmiggiano reggiano, twarde pecorino; hiszpañskie manchego, angielskie cheddary czy polski bursztyn).
GP kiedy¶ narzeka³ na bursztyn, ¿e ¶wieczk± jedzie. Owczy Manchego z Pirenejów bardzo lubiê. Pecorino, parmiggiano reggiano czy chedarowi te¿ niczego nie brakuje. No tylko w ci±¿ê nie mogê jako¶ zaj¶æ;-) wino3628#45569 star (2012-11-28) O serach, a raczej o kobietach w ci±¿y i listerii pisze Marta Wrze¶niewska (pralinka) na WI: G³ównym powodem do czujno¶ci jest listeria – niewielka bakteria, która najlepiej rozwija siê w wilgotnych miejscach o niskiej temperaturze i mo¿e wystêpowaæ miêdzy innymi w serach. U zdrowych, doros³ych ludzi bakteria ta, poza dolegliwo¶ciami podobnymi do grypowych, nie powoduje w zasadzie ¿adnych powa¿niejszych skutków. Jednak dla p³odu, którego system odporno¶ciowy dopiero siê kszta³tuje, listerioza mo¿e stanowiæ nawet zagro¿enie ¿ycia. wino3628#45568 star (2012-10-28) Polski serowar wg Giena Mientkiewicza skoñczy³ ze dwa fakultety, w³ada kilkoma jêzykami i nosi stanik:-) wino3628#45044 star (2012-10-28) Grana Padano z Lidla lub Biedry. Dobre, choæ porównania nie mam. wino3628#45043
Wina Alfiero Boffa: Sery, Vigne Uniche, Collina del..
|