sstar&let (2010-03-02) Wino ju¿ powoli ga¶nie, ale z jak± klas±! Nos cokolwiek utleniony z pocz±tka, w grafity w koñcówce uderza. Kwasu zosta³o, ¿e mo¿na by kilka nowomodnych win obdzieliæ, niez³a cierpkawa, wi¶niowa koñcówka. Bardzo fajne, choæ cia³a nie ma, garbnik ju¿ szcz±tkowy, drobny, ale owoc dobry wi¶niowy. Kwas je ci±gle trzyma w ryzach i nie puszcza. Inne od poprzednio próbowanej flaszki, s³absza by³a sporo podobno. Ocena sze¶æ/siedem. Siedem za styl! Szóstka za realn± warto¶æ... ale czy co¶ takiego w ogóle istnieje?
star (2012-03-16) A propos miêdzynarodowego charakteru niektórych Chianti to Wojtek pisze tak w komentarzu, do artyku³u Chianti Eksportowe:
U¿ywaj± >10% szczepów miêdzynarodowych: Fonterutoli, I Collazzi, Vignamaggio, Ruffino, Il Borghetto, Villa S. Andrea, Fattoria Cerbaia, Il Palagio, Tenuta di Arceno.
U¿ywaj± 100% Sangiovese w podstawowym Chianti: Fontodi, Castell'in Villa, Villa Cafaggio, Riecine, Il Molino di Grace, Poggerino, Querciabella (od 2009), Castello di Selvole, Castello di Radda, San Donatino, Lornano i inni.
Styl tradycyjny: Castell'in Villa, Cacchiano, Paneretta, Isole e Olena, Palazzino, Castello di Lamole, Castello di San Sano.
Styl "miêdzynarodowy": Fonterutoli, Fontodi, Tolaini, Capannelle, Poggio al Sole, Terrabianca, Tenimenti Angelini, I Collazzi, Il Colombaio di Cencio, Poggio Bonelli, Candialle. (Na podstawie tegorocznej degustacji w ciemno).
Nie wiem na ile to wiarygodne, widzê, ¿e Antinorich nie ma nigdzie;-) Znaczy tytu³owej Villi Antinori, ale zdaje siê, ¿e zmienili udzia³ Sangiovese, zmniejszaj±c go chyba kosztem bordoskich odmian. A propos samego artyku³u, to lepsze komentarze ni¼li artyku³, coraz czêstsze to zjawisko na WI. wino4623#39288
gp (2012-03-16) Pobie¿nie przeczyta³em ten "artyku³". Powstrzymam siê od komentarza pisemnego. W zamian dwie tubki z których pierwsza oddaje mój stan, za¶ druga nie¼le chyba oddaje stan autora owego tekstu:
deo (2012-03-16) Villa Antinori to od pewnego czasu nie Chianti. Teraz to chyba supertoskan :-) wino4623#39297
star (2012-03-16) Do tego, to coraz lepszy supertoskan za oceanem na 90 PP, ale oni pewno Chianti nie rozumiej±, a toskany i do tego super to jako¶ im ³atwiej ogarn±æ temat. W 2008 roczniku tak w kadziach mieszali tego supertoskana: 2008, GRAPES: 55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot e 5% Syrah. Wg strony producenta. Robi± te¿ Villa Antinori bianco, próbowa³ kto¶? wino4623#39299
star (2012-03-17) Dyskusja na WI skoñczy³a siê w stylu nie chce mi siê z tob± gadaæ, Wojtkowi nie starczy³o cierpliwo¶ci mimo dobrych chêci, jak bywa³o ju¿ u niego na blogu, ¿e zacytujê: Mo¿e te¿ przegapi³e¶ odpowied¼ na swoje ostatnie pytanie, jakiej udzieli³em ju¿ wczoraj: "Styl tradycyjny: Castell'in Villa, Cacchiano, Paneretta, Isole e Olena, Palazzino, Castello di Lamole, Castello di San Sano". Z d³ugoletniej sympatii nie bêdê pyta³ o definicjê Twoich kategorii "lekkie", "ciê¿sze", "bylejakie", "supertoskañskie", bo ju¿ chyba wszyscy s± zmêczeni t± dyskusj±. Ja na pewno. Kategorie zaproponowane przez Cerretalto. wino4623#39328
willycoyote (2012-03-17) Villa Antinori nie jest juz Chianti Classico ale IGT Toscana. To koniec jego chlubnej historii, podobno do Santa Cristina. Antinori posiada dzis zbyt duzo winnic uprawianych merlotem (dzieki zlym radom Cotarelly) a nie wie co z tymi zrobic, musi klejnoty jego rodziny zepsuc. Koledzy wiedza, ze w Krakowie ostatnio nie udalo mi sie pic nawet caly kieliszek Villy Antinori IGT. Mam w pamieci, niestety, jego dobre aromaty i smaki jako Chianti a nie moge zastapic je z nowoczesnymi, kiepskimi, merlotowymi. Tak jak w przypadku Santa Cristina, dla mnie koniec z tym winem. wino4623#39333