Club des Sommeliers Joseph Duvernay 1998 Saint Emilion AOC Francja Merlot Cena: 30 Alk: 12,00% Kolor: cz Ocena: 7 Nr 61 www
sstar&let (2002-04-01) zapach ³adny, ale nietwa³y, ³agodne, butelkowane nad Rodanem
star (2013-03-14) Gwiazdka dla Atelier Amaro, Michelina, pierwsza (pralinka) w Polsce. Butchery & Wine z wyró¿nieniem Bib Gourmand, czyli dobra jako¶æ za cenê.
Z Warszawy: Amber Room: 4 symbole sztuæców, Pod Gigantami: 4 symbole sztuæców, Atelier Amaro: Gwiazdka oraz 3 symbole sztuæców, Belvedere: 3 symbole sztuæców, Michel Moran - Bistro de Paris: 3 symbole sztuæców, Platter by Karol Okrasa: 3 symbole sztuæców, San Lorenzo: 3 symbole sztuæców, Ró¿ana: 3 symbole sztuæców, AleGloria: 3 symbole sztuæców, Tamka 43: 3 symbole sztuæców, Concept: 2 symbole sztuæców, Dom Polski: 2 symbole sztuæców, Concept 13 (do³±czy³a w tym roku): 2 symbole sztuæców, La Rotisserie: 2 symbole sztuæców, Rozbrat 20: 2 symbole sztuæców, U Fukiera: 2 symbole sztuæców, Butchery and Wine: 1 symbol sztuæców, Bib Gourmand, Boathouse: 1 symbol sztuæców, Qchnia Artystyczna: 1 symbol sztuæców, Merliniego 5 (do³±czy³a w tym roku): 1 symbol sztuæców, U Kucharzy: 1 symbol sztuæców.
Z Krakowa (19 restauracji; w ubieg³ym roku by³o 20): Trzy Rybki: 3 symbole sztuæców, Copernicus: 3 symbole sztuæców, Wentzl: 3 symbole sztuæców, Studio Qulinarne: 2 symbole sztuæców, S±siedzi: 2 symbole sztuæców, Szara Kazimierz: 2 symbole sztuæców, Ancora: 2 symbole sztuæców, Unicus: 2 symbole sztuæców, Resto Illuminati: 2 symbole sztuæców, Szara: 2 symbole sztuæców, Pod Baranem: 2 symbole sztuæców, Jarema: 2 symbole sztuæców, Trufla: 1 symbol sztuæców, La Campana: 1 symbol sztuæców, Farina: 1 symbol sztuæców, Wesele: 1 symbol sztuæców, Miód Malina: 1 symbol sztuæców, Kawaleria: 1 symbol sztuæców, Del Papa: 1 symbol sztuæców.
wino61#47192
star (2013-01-08) Tomek Kurzeja ma swoj± rubrykê (pralinka) ale jak widaæ jeszcze nie zrobili z niego bloggera i rzeczywi¶cie póki co go nie widaæ po¶ród bloggerów-magazynierów. wino61#46263
star (2013-01-08) By³a na Fejsie zajawka. On dla nas pisze;-) wino61#46262
deo (2013-01-08) Jak Ty to znalaz³e¶? Mnie (bez linka) siê nie pokazuje. Pewnie jakiego¶ bana mam albo co :-) wino61#46261
star (2012-11-19) Z Fejsa. Wojciech Modest Amaro przygotuje dzisiejsz± kolacjê dla Prezydentów Francji i Polski. Kolacja bêdzie maria¿em polskich i francuskich smaków Mistrza , który jako jedyny Polak otrzyma³ wyró¿nienie Wschodz±cej Gwiazdki w presti¿owym przewodniku Michelina. Ciekawe co podadz±? O wina nie zapytam nawet;-) Ostatnio przechodzili¶my obok Atelier i niestety z ulicy nie wpuszczaj±. Nakrywaj± raz na dzieñ, przy okazji przeci±gaj±c terminy, 10 dni trzeba czekaæ. Pusty lokal stoi, ale napiêcie ro¶nie;-) Poszli¶my do Amber Roomu, sk±d wyszed³ Modest Amaro, gdzie zamiast moleku³ (kropla wody i oliwy, jakie¶ ga³±zki podobno?) tradycyjniej podaj± do sto³u. wino61#45400
star (2012-09-20) W temacie z fejsa: Wojciech Modest Amaro
.... Z NADMIARU PRACY PRAWIE ZAPOMNIELI¦MY , ¯E ATELIER MA 1 URODZINY !!! A¯ TRUDNO UWIERZYÆ, ¯E TYLE SIÊ JU¯ WYDARZY£O I POLSKA GASTRONOMIA RO¦NIE W SI£Ê!!! DZIÊKUJÊ CA£EMU TEAMOWI ATELIER I WSZYSTKIM KLIENTOM ZA ZAAKCEPTOWANIE NASZEJ OBECNO¦CI ...;-) MODEST wino61#43950
star (2012-09-19) Wojtek pisze jak Gombrowicz. Mê¿czyzna winien zabiæ nieutulone z ¿alu ch³opiê tak prawi³ Gombrowicz, a Wojtek do m³odych ch³opców podaj±cych wino w restauracjach pije;-) W kontek¶cie sommelierskich transferów: Do Warszawy z sopockiego Sheratonu przeniós³ siê dwukrotny wicemistrz Polski sommelierów Pawe³ Bia³êcki. Obj±³ posadê w Atelier Amaro. Znaj±c kulinarne ambicje tego miejsca, mo¿na siê spodziewaæ karty win wielkiego formatu. Dotychczasowa rozwija³a siê g³ównie w pionie (mam na my¶li ceny). W¶ród innowacji Bia³êckiego s± na razie karta udostêpniana na iPadzie zamiast na papierze oraz u³o¿ona nie krajami i rocznikami, a typami smaków. Bêdzie wiêc nowocze¶nie i cokolwiek anglosasko. No i ile ma byæ tych ipadów aby dla ka¿dego gastronauty starczy³o i ¿eby nie marudzili.
Nastêpnie z oparów krakowskiej piwniczno¶ci i absurdu wydoby³ siê na stoliczny lajfstajl Micha³ Jancik sommelier znany z TVN-owskiej produkcji instruuj±cy jak w miesi±c zostaæ sommelierem (pamiêtacie £±ck± Wódkê?): Do stolicy z Krakowa przyby³ tak¿e Micha³ Jancik, ongi¶ sommelierski mistrz Polski a ostatnio paraj±cy siê g³ównie winn± pedagogik±. Zajmie siê winami w otwartej od 2 tygodni restauracji Sowa i Przyjaciele. PS. Nomen omen niestety odmówi³ udzia³u w naszym czacie:-(
wino61#43947
star (2012-09-04) Do dania w formie opisu, nad czym WB czy TPB ubolewa³, ale logistyczne to by³o jedyne wyj¶cie. Konkurencja to ¿art - TKM próbowa³ i poleg³ choæ siê jako¶ specjalnie do tego przygotowywa³. Dobrze, ¿e maj± wzi±æ udzia³ w mistrzostwach ale Europy Wschodniej, czy ¦¶rodkowej tu przynajmniej s± jakie¶ szanse -choæ Wêgrzy? No nie wiem. A do tej jagnieciny to chyba jednak Primitivo a nie Bairrada!Co s±dzicie? wino61#43637
cerretalto (2012-09-04) @"Ja bym po prostu wola³, ¿eby ten konkurs by³ dostosowany do naszej mizerii, a nie udawaæ, ¿e w winnej Europie jeste¶my"
Ka¿dy by chcia³, ale nie dla psa kie³basa. Gdyby dobierali wina do schabowego, bigosu, zasma¿ki czy nawet sandacza, raków lub dziczyzny, to nie mieliby wiêkszych szans w konkursach zagranicznych. Zw³aszcza nalepkologicznych. Poza tym musz± dbaæ o mar¿e a wiadomo, ¿e chêtniej siê przep³aca wina przy wykwintnych daniach. Zw³aszcza bordo. A ¿e taki rozrzut przy doborze win, to mnie wcale nie dziwi - nieod¿a³owany Daniel Rogov do homara obojêtniejakiego (gotowanego, na parze, z grilla, w sosie ¶mietanowym) poleca³:
White Burgundy, oaked Chardonnay, Sauvignon Blanc or, if you are in a daring mood, red Zinfandel or even Brunello di Montalcino
Zastanawia mnie jednak ta oszczêdno¶æ informacji na temat szczegó³ów organoleptyczno-gastronomicznych wydarzenia. No i czy oni dobierali do nazwy dania lub przepisu czy raczej do tego co sami spróbowali. wino61#43636
star (2012-09-04) Odnotowaæ nale¿y udzia³ WB w imprezie, ale jedynie na widowni. SarWine.pl polecam, choæby przez przypadkow± zbie¿no¶æ nazw:-) Znam cz³owieka, wiem, ¿e temperatura ani drgnie! No i do Jurkowi trzeba by zaleciæ jak±¶ lekcjê dykcji, bo szyczy niemi³osiernie, a przecie¿ on te¿ szomelier;-) wino61#43634
star (2012-09-04) Ja bym po prostu wola³, ¿eby ten konkurs by³ dostosowany do naszej mizerii, a nie udawaæ, ¿e w winnej Europie jeste¶my, a przecie¿ koñczy. Aby pytali czy wino jest bia³e czy czerwone i podawali im bia³ego Merlota;-) A nie pytaj± o trudne, abstrakcyjne rzeczy, a potem naci±gaj± odpowiedzi, ¿e w sumie po³udniowa Frankonia zwana bywa Prowansj± (@Deo: wino6097#784 ;-)
Teksty Paw³a Bia³êckiego na WI, którego Cerretalto wywo³a³ z lasu (patrz foto) sommelierów, a który drugie miejsce zdoby³. Cytat z WI: Sommelier, do wina zachêci³a mnie aforystyczna proza Emila Ciorana. Jako ¿e nie mog³em jej czytaæ we francuskim oryginale, postanowi³em zrobiæ co¶, by zbli¿yæ siê do paryskiego modus vivendi proletariackiego nihilisty ? piæ wino i pogr±¿aæ siê w rozpaczy, rozbijaj±c od czasu do czasu butelki na co ³adniejszych krawê¿nikach i wzniecaj±c okresowo klasowe awantury. Z ulubionym autorem dzielê upodobanie do nocnych wêdrówek po dyskusyjnych dzielnicach oraz wina trudne i intryguj±ce wedle zasady Ciorana ?raczej ból ni¿ wyzwolenie!?.
Jurek Kruk z 4sensesTV:
wino61#43633
cerretalto (2012-09-04) Star, nie b±d¼ drobiazgowy :). Przecie¿ sommelier powinien umieæ znale¼æ byki w kartach (niekoniecznie swoich) i szybko i sprawiedliwie polewaæ a nie rozpoznawaæ wina z jakich¶ oryginalnych regionów. Ja to bym takie odpowiedzi zapisa³ raczej na plus, bo przecie¿ Blaufrankisch le¿y niedaleko Lagreina a nawet Chianti Classico, przynajmniej w porównaniu z Bordeaux czy Nowym ¦wiatem. Kasa, misiu, kasa :). Choæ ch³opak, który wygra³ robi bardzo dobre wra¿enie, a ten z drugiego miejsca ca³kiem ciekawie pisze :). wino61#43626
star (2012-09-04) Z blogu Magazynu Wino od Tomka Prange dowiadujemy siê, ¿e w sumie chodzi³o o wiêkszy luz po³±czony z aptekarskimi umiejêtno¶ciami (patrz fotka TPB;-) Info o odmianach do zgaduj-zgaduli: Finali¶ci s± ju¿ tak perfekcyjni w konkurencjach technicznych i naprawdê dobrze radz± sobie z degustacj± (precyzyjnie opisali oba wina, choæ do¶æ logicznie wziêli arbois za sherry, a Morica za wino w³oskie – lagreina lub chianti classico), ¿e jako sedziemu, ale przede wszystkim obserwatorowi najwiêksz± frajdê sprawi³o s³uchanie rekomendacji win do menu. Zero nudy – w wyborach pojawi³y siê s³oweñskie chardonnay, wêgierskie furminty, kanadyjskie ice wine’y, cabernet sauvignon ze Stellenbosch, riesling z Waszyngtonu… ¿adnej sztampy i du¿o oryginalno¶ci. Z tym sherry to ja rozumiem, ale blaufrankisch skojarzony z chianti? Ju¿ bli¿ej mu do lagreina chyba? Podobnie jak z tymi zestawieniami kulinarnymi do jagniêciny: gdzie Bairrada, a gdzie Primitivo? Rozstrza³ taki, ¿e hej! Za trudne te pytania. wino61#43621