Archived on Mon, 04/19/2010 - 22:31.
04/19/2010 - 20:01 dzabor: no, jestem, witam
04/19/2010 - 20:02 dzabor: napisz coś, żebym mógł sprawdzić czy mój net działą należycie
04/19/2010 - 20:03 sstar: Witam sserdecznie i przypomnę, że chat zostanie zarchiwizowany i udostępniony na Sstarwines.pl :) Działa :)
04/19/2010 - 20:03 sstar: Jak się zaczęła Twoja przygoda z winem?
04/19/2010 - 20:04 sstar: Witam Rioję :)
04/19/2010 - 20:04 dzabor: mhmmm, o początkach może pomilczę, bo były to jednak bełty:-)
04/19/2010 - 20:04 sstar: A pierwsze wino jakościowe, gronowe?
04/19/2010 - 20:04 dzabor: ale tak na serio, to zacząłem pić i delektować się prawdziwym winem na studiach we Francji
04/19/2010 - 20:05 dzabor: jz
04/19/2010 - 20:05 sstar: Co studiowałeś i gdzie?
04/19/2010 - 20:05 dzabor: zarządzanie w clermont frerrand
04/19/2010 - 20:05 sstar: Masyw Centralny. A co tam robią w okolicy?
04/19/2010 - 20:06 sstar: O wina pytam?
04/19/2010 - 20:06 dzabor: nic nadzwyczajnego, ale fantastyczne krajobrazy i doskonałe sery lokalne
04/19/2010 - 20:06 dzabor: win brak
04/19/2010 - 20:06 sstar: Pamiętasz szczególnie jakiś ser?
04/19/2010 - 20:06 dzabor: ale to jednak francja więc
04/19/2010 - 20:06 dzabor:
04/19/2010 - 20:06 dzabor: cantal
04/19/2010 - 20:07 dzabor: bleu d quvergne
04/19/2010 - 20:07 dzabor: auvergne
04/19/2010 - 20:07 dzabor: i ser z popiołem, nazwy nie pomnę
04/19/2010 - 20:08 sstar: Popiół z wulkanicznego terroir? ;)
04/19/2010 - 20:08 dzabor: hehe
04/19/2010 - 20:08 dzabor: właśnie
04/19/2010 - 20:08 sstar: To tam poznałeś swoich francuskich wspólników? Przedstawisz ich może?
04/19/2010 - 20:08 dzabor: ae co do win
04/19/2010 - 20:08 dzabor: to jednak to okolica doliny rodanu
04/19/2010 - 20:08 sstar: Okej wróćmy do win...
04/19/2010 - 20:08 dzabor: co mnie nadzwyczajnie naznaczyło do dziś
04/19/2010 - 20:09 sstar: Wolisz północny czy południowy Rodan?
04/19/2010 - 20:09 dzabor: szczerze mówiąc raczej gustuję w południowym
04/19/2010 - 20:10 sstar: Kojarzę, że macie Janasse bardzo dobrego producenta z Chateauneuf du Pape w ofercie, nieprawdaż?
04/19/2010 - 20:10 dzabor: może mniej wyrafinowany, ale co za ;oc, co za pełnia
04/19/2010 - 20:10 sstar: A nie przeszkadza Ci coraz wyższy alkohol w tych winach?
04/19/2010 - 20:10 dzabor: owszem, ;,in, najwyżej od lat oceniany chateauneuf
04/19/2010 - 20:11 dzabor: mhmmm, piję coraz chłodniejsze wina, to nie czuć tak bardzo
04/19/2010 - 20:11 sstar: A jaką najlepszą flaszkę szatonefa próbowałeś? No i opowiedz o wspólnikach...
04/19/2010 - 20:12 dzabor: ale faktycznie jest to pewien prblem, nie mogę wypić tyle ile bym chciał:-)
04/19/2010 - 20:13 mm: dobry wieczor
04/19/2010 - 20:13 dzabor: najlepsza to właśnie la janasse, ale rocznika nie pomnę, bodaj 97 qle nie dqm się zqstrzelić
04/19/2010 - 20:14 dzabor: wspólnicy: jeden spędził całą młodość w lyonie i on też jest zakochany w lokalnych trunkach, w szczególności gigondas z ;oulin de la gardette
04/19/2010 - 20:14 dzabor: drugi to paryżanin w klimatach raczej burgundzkich
04/19/2010 - 20:15 sstar: Hej MM :)
04/19/2010 - 20:15 dzabor: dobry wieczór nowoprzybyłym
04/19/2010 - 20:16 sstar: Sebastien to który? I jak ma na nazwisko :)
04/19/2010 - 20:16 dzabor: oho, spojrzałem na ekran i widzę że mi się czcionki przełączają od czasu do czasu:-)
04/19/2010 - 20:17 sstar: Czcionki jak czcionki, tak mają :)
04/19/2010 - 20:17 dzabor: Sebqstien Gerard - Lyon
04/19/2010 - 20:17 sstar: Sebastien lubi Beaujolais? Cru czy Nouveau?
04/19/2010 - 20:17 dzabor: chociaż urodzony w Alzacji, ale wtedy jeszcze nie pił
04/19/2010 - 20:17 dzabor: ouffff
04/19/2010 - 20:18 dzabor: nie lubimy beaujolais, przepraszam
04/19/2010 - 20:18 sstar: To stąd pomysł na wina Meyer Fonne? Dobry wybór :)
04/19/2010 - 20:19 dzabor: tak, Meyer Fonne to dostawca rodziny Sebastiena od 30 lat
04/19/2010 - 20:19 dzabor: to był logiczny wybór
04/19/2010 - 20:19 dzabor: sprawdzony konakt
04/19/2010 - 20:19 sstar: Co to znaczy dostawca? Mają restaurację?
04/19/2010 - 20:20 dzabor: nie...
04/19/2010 - 20:20 sstar: Czy dużo piją ;)
04/19/2010 - 20:20 dzabor: mają piwniczkę i duża rodzinę oraz wielu przyjaciół
04/19/2010 - 20:21 sstar: A które z win Meyer Fonne uważasz Ty i Sebastien za najlepsze? O które się pokłóciliście?
04/19/2010 - 20:21 dzabor: a że rodzina jest dosyć tradycyjna, to piją, piją, piją
04/19/2010 - 20:22 dzabor: trudny wybór... powiedziałbym, że Riesling Wineck Schlossberg Grand Cru, ew. Gewurztramniner Dorfburg Vieille Vigne
04/19/2010 - 20:23 sstar: Czemu?
04/19/2010 - 20:23 dzabor: Sebastien preferuje
04/19/2010 - 20:23 sstar: Za co je cenisz/cenicie?
04/19/2010 - 20:23 dzabor: Pinot Gris i Cremant
04/19/2010 - 20:25 dzabor: Równowaga, mineralność, w młodych winach fantastycznie wyraziste owoce i świeżość
04/19/2010 - 20:25 dzabor: i dużo ciałą
04/19/2010 - 20:25 dzabor: nawet w najprostszym pinot blanc
04/19/2010 - 20:26 rioja: witam wszystkich
04/19/2010 - 20:26 sstar: Co do Pinot Blanc to zgoda, zachwycił wszystkich, choć powtórki nie były aż tak udane... jak ono się zmienia w czasie?
04/19/2010 - 20:27 sstar: Hej Rioja... raz jeszcze :)
04/19/2010 - 20:27 rioja: siła wyzsza-pojawiam się i znikam:)
04/19/2010 - 20:27 dzabor: zwłaszcza pinot blanc vieille vigne... to wino do wypicia w ciągu 2-3 lqt ;qx
04/19/2010 - 20:28 dzabor: do leżenia polecam jednak riesligi i gewurze
04/19/2010 - 20:29 sstar: A do jakiego jedzenia? Jakieś konkretne danie?
04/19/2010 - 20:29 dzabor: do pinot blanc?
04/19/2010 - 20:29 dzabor: sałatki
04/19/2010 - 20:29 dzabor: kurczak
04/19/2010 - 20:30 dzabor: rybki qle tylko delikqtne grilowane
04/19/2010 - 20:30 sstar: A do gewurza?
04/19/2010 - 20:30 dzabor: ewentualnie doskonale pasuje doi sera
04/19/2010 - 20:30 dzabor:
04/19/2010 - 20:30 dzabor: co;te
04/19/2010 - 20:30 dzabor:
04/19/2010 - 20:31 dzabor: comte
04/19/2010 - 20:31 dzabor: natomiast do gewurza sery typu roquefort
04/19/2010 - 20:31 dzabor: czyli niebieskie, ostre
04/19/2010 - 20:31 dzabor: i dania egzotryczne
04/19/2010 - 20:31 dzabor: ale także desery na bazie owoców
04/19/2010 - 20:32 dzabor: lody i sorbety
04/19/2010 - 20:33 sstar: Powiedz coś o paryskim wspólniku... nazywa się...?
04/19/2010 - 20:33 dzabor: mniam, robię się godny od tego..
04/19/2010 - 20:33 sstar: Ja zjadłem. Głodny do czata nie siadam ;)
04/19/2010 - 20:35 sstar: Chyba nam gość specjalny wypadł :)
04/19/2010 - 20:35 sstar: Mówił, że ma kłopoty z siecią. Tak więc Panowie co w kieliszkach?
04/19/2010 - 20:36 rioja: u mnie nic, wciaż w robocie...
04/19/2010 - 20:36 sstar: :(
04/19/2010 - 20:37 sstar: A ostatnio coś próbowałeś ciekawego?
04/19/2010 - 20:39 sstar: Witamy ponownie :)
04/19/2010 - 20:39 dzabor: no; udqo si€
04/19/2010 - 20:39 rioja: z rzeczy wartych publikacji, zrobilismy sobie ze znajomymi degustaje przez przekrój wszystkich faustino
04/19/2010 - 20:39 sstar: Padło pytanie o paryskiego wspólnika? Kto zacz?
04/19/2010 - 20:39 rioja: VII, V, I
04/19/2010 - 20:39 dzabor: a więc drugi wspólnik to Thibaud de Metz
04/19/2010 - 20:40 rioja: i piątka najlepsza:)
04/19/2010 - 20:40 sstar: Skąd pochodzi?
04/19/2010 - 20:40 rioja: coś ten mój czat też działa z problemami...
04/19/2010 - 20:40 dzabor: z przeszłością w świecie finansów
04/19/2010 - 20:40 sstar: A powinna być I czy VII? A propos Riojy, zdziwiłbym się jakbyś jakieś inne wina próbował ;)
04/19/2010 - 20:40 sstar: Wyjść i wejść trza, winno się poprawić.
04/19/2010 - 20:40 dzabor: z Bretanii
04/19/2010 - 20:41 rioja: VII podstawowa
04/19/2010 - 20:41 rioja: I była 1998 ale słabsza od V - 2004
04/19/2010 - 20:41 sstar: Jak się poznaliście?
04/19/2010 - 20:41 sstar: 2004 to podobno bardzo dobry rocznik w Hiszpanii, a w Rodanie jaki?
04/19/2010 - 20:41 dzabor: z Sebastienem poznakliśmy się w czasach studenckich
04/19/2010 - 20:42 dzabor: jakieś 18 lat temu
04/19/2010 - 20:42 dzabor: a Thibaud był jego kolegą, więc....
04/19/2010 - 20:42 dzabor: 2004 jest fantastyczny
04/19/2010 - 20:43 dzabor: żałuję że nie odłożyłem sobie kilu butelek Gigongasa...
04/19/2010 - 20:43 rioja: zgadzam się :)
04/19/2010 - 20:44 dzabor: ale cóż, nie mam cierpliwości do zbierania, carpie diem
04/19/2010 - 20:44 mm: rodan ma dobra passe od 2003
04/19/2010 - 20:44 dzabor: a właściwie carpe vin
04/19/2010 - 20:44 sstar: A skąd pomysł i kiedy założyliście Chateau Rouge? Skąd nazwa? O DST Trading nie zapytam?
04/19/2010 - 20:45 dzabor: Chateau Rouge bo szukaliśmy nazwy przywodzącej na myśl wino
04/19/2010 - 20:45 dzabor: wino to chateau
04/19/2010 - 20:45 dzabor: rouge...
04/19/2010 - 20:45 dzabor: czerwone
04/19/2010 - 20:45 dzabor: a poza tym to nazwa stacji metra w paryżu gdzie mieszka Thibaud i wielu naszych przyjaciół
04/19/2010 - 20:46 sstar: Wymyśliliście nazwę przy winie? Pamiętasz kiedy to było?
04/19/2010 - 20:46 dzabor: hehe
04/19/2010 - 20:46 dzabor: wspomnienia
04/19/2010 - 20:46 dzabor: oczywiście przy winie
04/19/2010 - 20:46 dzabor: każdą decyzję podejmujemy przy winie
04/19/2010 - 20:46 dzabor: inaczej nie jest serio:-)
04/19/2010 - 20:47 dzabor: a kiedy... jesienią 2007
04/19/2010 - 20:47 sstar: A gdzie? W Paryżu? Ulubionej knajpce? Poleć jakieś miejsce w Paryżu, off the beaten track.
04/19/2010 - 20:48 dzabor: w camperze Sebastienaw ;oi; ogródku w Łodzi.... trochę to mniej romatyczne niestety
04/19/2010 - 20:50 sstar: A co z Paryża? Knajpa? Sklep z winem? Polecisz coś?
04/19/2010 - 20:50 dzabor: w Paryżu wszystko sie zmienia, w moich czasach studenckich najfajnie było w 3 arr.. potem na fali był 4, 17, 20...
04/19/2010 - 20:51 dzabor: teraz zakotwiczam zazwyczaj w okolicach Sacre coeur, 17 arond.
04/19/2010 - 20:52 dzabor: sklepów nie mam ulubionych, jednak we Francji, w takiej bliskości winnic grzechem byłoby nie robić zakupów u producenta. starego felixa, bruna czy innego fantastycznego rolnika winiarza
04/19/2010 - 20:53 sstar: Felixa? Bruna? O kim mowa?
04/19/2010 - 20:53 dzabor: chodzi o tę otoczkę, nigdzie wino tak nie smakuje jak w winnicy
04/19/2010 - 20:54 dzabor: Bruno Dessaunay-Bissey, Burgundia, Felix Meyer, czyli nasz ukochany alzatczyk ale to tylko przykłady
04/19/2010 - 20:55 dzabor: oni tak pięknie kochają swoje krzaczki, kadzie, beczki itd....
04/19/2010 - 20:55 sstar: Aby z miłości dobre wina robili... to ważne :)
04/19/2010 - 20:56 sstar: A w Łodzi? Ulubiona restauracja? Byliście może w tej rewitalizowanej przez TVN przy udziale Magdy Gessler?
04/19/2010 - 20:56 dzabor: no i przede wszystkim: TERROIR
04/19/2010 - 20:56 sstar: Co rozumiesz pod pojęciem terroir?
04/19/2010 - 20:57 dzabor: Nie, ulubiona restauracja to Locanda, czysto gastronomicznie fantastyczna jest Ecru, ale te cenki...
04/19/2010 - 20:57 sstar: A byłeś u Angelo? Jak wrażenie?
04/19/2010 - 20:58 dzabor: Terroir, haha.... Gleba, woda, kamienie,
04/19/2010 - 20:58 dzabor: Podobno dobry, ale ja chyba nie miałem szczęścia i wiecznie trafiałem na potrawy, które lepiej robię sam w domu:-_
04/19/2010 - 20:59 sstar: A co lepiej robisz niż Angelo?
04/19/2010 - 21:00 dzabor: Wszystkie makarony...
04/19/2010 - 21:00 dzabor: A to jednak podstawa kuchni włoskiej
04/19/2010 - 21:00 sstar: A który określiłbyś jako danie firmowe (własne)?
04/19/2010 - 21:01 dzabor: Lasagne
04/19/2010 - 21:01 dzabor: spaghetti carbonara
04/19/2010 - 21:01 sstar: Pokrótce co pakujesz do tej lazanii? Jak wolisz to opisz carbonarę? I jakie wino do tego?
04/19/2010 - 21:01 dzabor: a z deserów to raczej francja: tarty i ciasteczka mnaślane
04/19/2010 - 21:02 dzabor: lasagne: dla mnie musi być bogato...
04/19/2010 - 21:03 dzabor: szpinak, sos ponidorowy mięso mielone jajka
04/19/2010 - 21:03 dzabor: pomidory świeże i dużo sosu beszamelowego
04/19/2010 - 21:03 dzabor: no i clou:
04/19/2010 - 21:03 dzabor: ser, dużo parmezana
04/19/2010 - 21:04 dzabor: i oczywiście jak do każdego makaronu kupoa czosnku
04/19/2010 - 21:04 sstar: A gdzie francuski umiar, równowaga i finezja? ;)
04/19/2010 - 21:05 dzabor: a do picia niewrównany, świeżutki boucabeille, les terrasses
04/19/2010 - 21:05 dzabor: finezja jest na deser
04/19/2010 - 21:05 dzabor: hihi
04/19/2010 - 21:06 sstar: Jak w Monty Pythonie ;)
04/19/2010 - 21:06 sstar: A jakie jest ulubione wino Thibaud?
04/19/2010 - 21:07 sstar: Może pytanie do Riojy bo gość nam znika: Twoja ulubiona łódzka knajpa?
04/19/2010 - 21:08 sstar: A jakie jest ulubione wino Thibaud?
04/19/2010 - 21:08 dzabor: coś mnie wyrzuca...
04/19/2010 - 21:08 dzabor: Thibaud jest zwolennikiem burgundów
04/19/2010 - 21:09 sstar: Pewno dlatego, że pisałeś o włoskim żarciu ;)
04/19/2010 - 21:09 sstar: Próbował DRC?
04/19/2010 - 21:09 dzabor: Grads Echezeaux, Corton Charlemagne
04/19/2010 - 21:10 sstar: Grand Echezeaux od DRC?
04/19/2010 - 21:10 dzabor: od naszego starego Bruna
04/19/2010 - 21:10 dzabor: on naprawdę jest dobry
04/19/2010 - 21:11 dzabor: nawet jego Pinot Noir Vieille Vigne jest doskonały
04/19/2010 - 21:11 sstar: A ile kosztuje i jaki najlepszy rocznik próbowaliście?
04/19/2010 - 21:11 sstar: Piszę o Grand Echezeaux.
04/19/2010 - 21:12 sstar: Jak byś opisał go dla laika, bez winnej nowomowy/żargonu.
04/19/2010 - 21:12 dzabor: Ha. To jednak troszkę drogawe wino. No i nie ma za bardzo cen hurtowych.
04/19/2010 - 21:13 sstar: No a detal?
04/19/2010 - 21:14 dzabor: Mhmm. Zaczyna wię ponad 100 euro netto. to naprawdę drogie, nawet we Francji
04/19/2010 - 21:15 sstar: No i jak smakuje? Jaki rocznik próbowaliście?
04/19/2010 - 21:16 dzabor: W Polsce nie widziałem, a ja nie sprowadziłęm na razie, bo nie widzę kogo byłoby stać na taki wypas
04/19/2010 - 21:17 dzabor: rocznik bodajże 2001
04/19/2010 - 21:17 dzabor:
04/19/2010 - 21:18 dzabor: Zwierzęce nuty i intensyność w połączeniu z niezwykłą łagodnością
04/19/2010 - 21:18 sstar: I jak?
04/19/2010 - 21:18 dzabor: może to głupio brzmi, ale trudno mi lepiej to opisać
04/19/2010 - 21:18 sstar: Te zwierzęce nuty to od burgundzkiego terroir?
04/19/2010 - 21:20 dzabor: Tak, jednak pinot noir tylko w Burgundi osiąga taką klasę i bogactwo
04/19/2010 - 21:20 dzabor: poza burgundią jest szczepem raczej ubogim...
04/19/2010 - 21:21 dzabor: Podobnie ma się sprawa z Chardonnay
04/19/2010 - 21:21 sstar: A próbowałeś jakieś wielkie Pinoty z drugiej strony Atlantyku?
04/19/2010 - 21:22 dzabor: wszędzie poza burgundią to kwiatowe pijadełko, a w burgundii robi się z tego wielkie wina
04/19/2010 - 21:22 dzabor: no nie, niestety
04/19/2010 - 21:22 dzabor: nawet nie wiem gdzie takie znależć
04/19/2010 - 21:22 gp: tak, tak, tylko w Burgundii, głębia i klasa
04/19/2010 - 21:23 dzabor: możesz coś polecić
04/19/2010 - 21:23 sstar: Jak już jesteśmy przy cenach, to co zaproponujesz na dolnej półce? Macie wina za ok. 20/30PLN?
04/19/2010 - 21:23 gp: a chardonay to TYLKO z Burgumdii
04/19/2010 - 21:23 sstar: A co do pinotów to piłem jedynie poprawne, smaczne wina, z Kanady np.
04/19/2010 - 21:24 sstar: Ale np. Barthenau z Adygi dało radę przy Cortonie Jadota.
04/19/2010 - 21:24 dzabor: w tych granicach cenowych godne polecenia np. Chateau Pillebois Cotes de Castillon
04/19/2010 - 21:24 sstar: Więc wierzę, że może być różnie?
04/19/2010 - 21:25 sstar: Wolisz Merlot niż Cabernet Sauvignon. Prawy niż lewy brzeg?
04/19/2010 - 21:25 sstar: Witam GP :)
04/19/2010 - 21:25 sstar: Może jakieś pytanie?
04/19/2010 - 21:25 dzabor: Melot plus Cabernet franc
04/19/2010 - 21:26 sstar: A Loara? Jaką masz opinię o tych winach?
04/19/2010 - 21:26 sstar: Cabernet Franc robi różnicę w tym CdCastillon?
04/19/2010 - 21:27 dzabor: Sporo niezłych win w Loarze
04/19/2010 - 21:27 gp: o co tu pytać PN i chard TYLKO z Burgumdii!!!
04/19/2010 - 21:27 mm: przeglada Wasza oferte dotyczaca win z burgundii, nie znam tych producentow i win, ale co do rocznikow: macie tylko 2001, 2004, 2006, a akurat dobre to 2002, 2003 i 2005. Oczywiscie to bardzo duze uogolnienie, ale jakos tak dziwnie to wyglada
04/19/2010 - 21:27 gp: Tylko z Burgumdii
04/19/2010 - 21:28 dzabor: 2006 w burgudii był rewelacyjny
04/19/2010 - 21:28 dzabor: ale na razie duże wina są za młode żeby je pić
04/19/2010 - 21:29 dzabor: co do 2003 zgadzam się, był też bardzo dobry, ale już się sprzedał...
04/19/2010 - 21:30 mm: 2006 czerwony?? owszem lepszy niz 2001 i 2004, ale jednak dyuzo gorszy od tych, ktore wymienilem
04/19/2010 - 21:30 sstar: GP: Dzabor napisał, że próbował wielkie pinoty jedynie z Burgundii.
04/19/2010 - 21:30 sstar: Pytanie jest ogólniejsze. Czy nie jest tak, że do Polski trafiają jedynie słabsze roczniki?
04/19/2010 - 21:31 mm: nie chcialem byc niegrzeczny i pytac, czy aby nam tu czegos nie wciskaja :-)??
04/19/2010 - 21:31 mm: znaczy sie kitu
04/19/2010 - 21:33 dzabor: sorry, znowu wypadłem...
04/19/2010 - 21:35 dzabor: co do roczników, to jeśli chodzi o nas, czyli chateau rouge, to tych starszych roczników nie mogliśmy za bardzo wybierać, bo już najlepsze były wyprzxedane kiedy zaczynaliśmy
04/19/2010 - 21:36 sstar: Kupiłem kiedyś 2005 Bourgogne w ChRouge więc aż tak źle nie jest, choć to było podstawowe. A jak jest z cru, mniej dostaliście piątki niż innych roczników?
04/19/2010 - 21:36 sstar: Ile dostaliście piątego rocznika tego generic bourgogne w porównaniu z szóstką czy czwórką?
04/19/2010 - 21:36 dzabor: tak naprawdę to mieliśmy wybór dopiero od 2006
04/19/2010 - 21:37 mm: dosc pechowo, bo te roczniki biezace nie sa specjalnie rewelacyjne;... moze 2009, ale tego jeszcze nei ma w sprzedazy
04/19/2010 - 21:38 mm: chateau rouge to sklep internetowy, czy w realu?
04/19/2010 - 21:38 dzabor: Nie było jednak aż tak źle, tak czy inaczej to my decydujemy co bierzemy, jednak z roczników jeszcze nie sprzedanych...
04/19/2010 - 21:38 dzabor: real
04/19/2010 - 21:38 dzabor: tylko
04/19/2010 - 21:39 sstar: Często ludzie pytają o czerwone półsłodkie?
04/19/2010 - 21:39 dzabor: haha, klasyka gatunku
04/19/2010 - 21:40 sstar: Co wtedy im polecasz?
04/19/2010 - 21:40 dzabor: o przepraszam, jednak bardziej popularne są półwytrawne
04/19/2010 - 21:40 dzabor: no cóż, nie mam wyjścia, jak kogoś stać to Banyuls Rouge
04/19/2010 - 21:40 sstar: No właśnie i jak walczyć ze stereotypem, że francuskie są kwaśne i niedobre, a do tego drogie?
04/19/2010 - 21:41 dzabor: hahaha
04/19/2010 - 21:41 sstar: A coś pośredniego bo Banyuls trochę mało półwytrawny ;)
04/19/2010 - 21:41 dzabor: półsłodki..:-)
04/19/2010 - 21:41 dzabor: półwytrawny to les terrasses z rousillon
04/19/2010 - 21:42 dzabor: hehehe
04/19/2010 - 21:42 dzabor: i ewentualnie St chinian od clos bagatelle
04/19/2010 - 21:42 dzabor: cuvee ca;ille et juliette
04/19/2010 - 21:43 dzabor: to jakoś przechodzi ...
04/19/2010 - 21:43 mm: Pan prowadzi ten sklep, tzn sprzedaje, czy tylko jest udzialowcem??
04/19/2010 - 21:44 sstar: A propos udziałów: http://www.infoveriti.pl/firma/289599/dst-trading/lodz/brzezna/
04/19/2010 - 21:44 sstar: Zgadza się?
04/19/2010 - 21:44 dzabor: Udziałowcem, sprzedawcą i wszystkim co trzeba w konkretnej chwili
04/19/2010 - 21:45 sstar: Czy myślicie o dywersyfikacji? Znaczy o sprzedaży win spoza Francji?
04/19/2010 - 21:45 dzabor: tak, przy biernym oporze moich wspólników
04/19/2010 - 21:45 dzabor: hehe
04/19/2010 - 21:46 mm: sorry za zboczenie z tematu, czy to Pan kandydowal do parlamentu europejskiego?
04/19/2010 - 21:46 dzabor: ale powoli rozszerzamy ofertę na nowy świat i kraje europejskie
04/19/2010 - 21:46 dzabor: tak
04/19/2010 - 21:46 sstar: I jak poszło?
04/19/2010 - 21:47 sstar: A jakie kierunki poza Francją by Cię interesowały?
04/19/2010 - 21:47 sstar: Własny import?
04/19/2010 - 21:47 mm: gdyby poszlo dobrze, to chyba nie byloby sklepu
04/19/2010 - 21:48 dzabor: na razie współpracuję na zasadach wzajemności z Trezorem z kielc
04/19/2010 - 21:48 dzabor: fajne chłopaki
04/19/2010 - 21:48 dzabor: i dziewczyny
04/19/2010 - 21:49 sstar: Znamy jednego z tamtych stron, rzeczywiście fajny :)
04/19/2010 - 21:50 sstar: Scyzoryk z niego ;)
04/19/2010 - 21:50 dzabor: kierunki jakie od nich wziąłem, to RPA, Australia, Portugalia, Hiszpania..
04/19/2010 - 21:50 dzabor: i Włochy
04/19/2010 - 21:50 dzabor: i to chyba wszystko...
04/19/2010 - 21:51 sstar: A z Włoch co?
04/19/2010 - 21:51 dzabor: Argentyna
04/19/2010 - 21:51 dzabor: Klasyka: Chianti, Prosecco i Primitivo
04/19/2010 - 21:52 dzabor: i na razie starczy
04/19/2010 - 21:52 sstar: Brzmi nieźle. Czytujesz Magazyn Wino?
04/19/2010 - 21:52 dzabor: muszę popróbować teraz wszystkich win z tych krajów, to dokonam świadomego wyboru
04/19/2010 - 21:52 dzabor: nie
04/19/2010 - 21:53 sstar: Czemu?
04/19/2010 - 21:53 dzabor: przeprzaszam, czy jest tu jakiś redaktor/
04/19/2010 - 21:54 sstar: Nie ma.
04/19/2010 - 21:56 dzabor: no i znowu mnie wyrzuciło
04/19/2010 - 21:56 dzabor: tyle się napisałem na darmo
04/19/2010 - 21:57 gp: to spisek
04/19/2010 - 21:57 gp: reptilianie kontrolują internet
04/19/2010 - 21:57 dzabor: wracając do MW, dlaczego powinienen to czytywać
04/19/2010 - 21:57 sstar: To może krótko.
04/19/2010 - 21:58 sstar: Nie wiem czy powinieneś.
04/19/2010 - 21:58 sstar: Pytam czemu nie czytasz.
04/19/2010 - 21:58 guest-3: haj
04/19/2010 - 21:59 dzabor: Nie wpada mi jakoś w ręce. No i nie jestem przekonany do jego miarodajności
04/19/2010 - 21:59 sstar: Tzn...?
04/19/2010 - 21:59 mikpaw: w cenie MW można mieć 2 wina z biedronki
04/19/2010 - 21:59 dzabor: Może jak napiszą że jestem najlepszym importerem..: -)
04/19/2010 - 21:59 sstar: Haj Guest :)
04/19/2010 - 21:59 mikpaw: dobry wieczór
04/19/2010 - 22:00 sstar: Dobry Wieczór MikPaw. Trezor trafił do Łodzi :)
04/19/2010 - 22:00 dzabor: dobry wieczór
04/19/2010 - 22:00 mikpaw: przenieśli się?
04/19/2010 - 22:00 mikpaw: tzn nie mam po co dodomu jechać na ten weekend?
04/19/2010 - 22:01 dzabor: aha, kielce
04/19/2010 - 22:01 sstar: Współpraca z Chateau Rouge, tak więc w Kielcach też coś z ChRouge się kupi?
04/19/2010 - 22:01 dzabor: pozdrawiam
04/19/2010 - 22:01 sstar: No właśnie co wzsięli od Was?
04/19/2010 - 22:01 sstar: Ci z Trezora?
04/19/2010 - 22:02 dzabor: na razie tylko śladowe Bordeaux
04/19/2010 - 22:02 gp: pewnie coś z Burgumdii
04/19/2010 - 22:02 mikpaw: ja chciałem jechać po Beaujolais do Kielc
04/19/2010 - 22:02 mikpaw: podobno mają jakieś apelacje Cru całkiem niedrogo
04/19/2010 - 22:03 dzabor: ale jesteśmy umówieni na dalsze pozycje w najbliższym cz\asie, faktycznie również Burgundia
04/19/2010 - 22:03 sstar: Uprawiasz sport? Fascynujesz się Ligą Mistrzów? Jak obstawiasz wyniki w jutrzejszym i półjutrzejszym półfinale?
04/19/2010 - 22:03 dzabor: mikpaw, jesteś fanem beaujolais?
04/19/2010 - 22:04 mikpaw: jeszcze nie wiem ;)
04/19/2010 - 22:04 gp: to dobrze, bo Burgumdia to potenga, w końcu Vintrips rzondzi
04/19/2010 - 22:04 sstar: Nie ale są tacy co bardzo lubią cru Beaujolais, np Monty :)
04/19/2010 - 22:04 mikpaw: jestem fanem Bonda :) właśnie leci na tvp1
04/19/2010 - 22:04 dzabor: Uprawiam, piłka, narty squash
04/19/2010 - 22:05 sstar: A jak ma się Bond do Beaujolais? On chyba szampany i wódkę?
04/19/2010 - 22:05 guest-3: czy wina można przechowywać w pozycji stojącej?
04/19/2010 - 22:05 dzabor: i M artini
04/19/2010 - 22:06 dzabor: Nie, chyba że z plastikowym korkiem
04/19/2010 - 22:06 mm: a z nakretka metalowa?
04/19/2010 - 22:06 dzabor: ale te z plstkiem są i tak do picia szybko
04/19/2010 - 22:07 dzabor: no właśnie, to tak jak z plastikiem,
04/19/2010 - 22:07 gp: a bo dlaczego? z nakrętką są wieczne, w czym problem?
04/19/2010 - 22:07 guest-3: a w kartonach?
04/19/2010 - 22:07 mikpaw: gdyby mógł Bond na pewno piłby też Beaujolais Noveau - bo to kiedyś było na topie ;)
04/19/2010 - 22:08 dzabor: wieczne..?
04/19/2010 - 22:08 gp: tak
04/19/2010 - 22:08 sstar: Wieczny jest Bond ;)
04/19/2010 - 22:08 gp: korek to najgorsza zatyczka wina jaką zna świat
04/19/2010 - 22:08 sstar: Czy odnotowujecie reklamacje? Wina korkowe?
04/19/2010 - 22:08 guest-3: muszą!
04/19/2010 - 22:08 mikpaw: ostatnio widziałem w CW nowości z Australii po 600zł z zakrętkami
04/19/2010 - 22:08 gp: no może kolba kukurydzy i szmata gorsa
04/19/2010 - 22:09 guest-3: inaczej kajdankami do kaloryfera
04/19/2010 - 22:09 gp: ale korek to bzdura
04/19/2010 - 22:10 mikpaw: one pewno nie muszą być szybko wypite chyba
04/19/2010 - 22:10 dzabor: korek pozwala na oddychanie, wino zamknięte hermetycznie umiera, jest zdechłe
04/19/2010 - 22:10 gp: a skąd takie informacje?
04/19/2010 - 22:10 guest-3: właśnie też jestem zdumiony
04/19/2010 - 22:11 gp: bo to jakiś mit przecież
04/19/2010 - 22:11 sstar: No a wada korkowa? Hermetyczność winna konserwować.
04/19/2010 - 22:11 dzabor: z doświadczenia.... własnego...
04/19/2010 - 22:11 gp: to mit bez ani jednego dowodu empirycznego
04/19/2010 - 22:11 gp: buhahahahaha
04/19/2010 - 22:12 sstar: Pytałem o wina korkowe.
04/19/2010 - 22:12 gp: ile znasz win minimum 10cio letnich z których jedna butalka była z zakrętką a druga z korkiem?
04/19/2010 - 22:12 dzabor: Bywają. wymieniamy
04/19/2010 - 22:13 deo: 6
04/19/2010 - 22:13 guest-3: 7
04/19/2010 - 22:13 gp: 666
04/19/2010 - 22:13 deo: zaintrygowały mnie te doświadczenia z korkiem, może coś więcej?
04/19/2010 - 22:13 deo: 44
04/19/2010 - 22:13 dzabor: ale to dotyczy głownie Bordeaux. nie mam pojęcia dlaczego
04/19/2010 - 22:14 dzabor: gp, ile ty ich znasz?
04/19/2010 - 22:14 guest-3: deo lubisz się bawić korkami?
04/19/2010 - 22:14 gp: idiotyzm tych bajek o korku jest przerażający, powtarzają ludzie jakieś bajki wyczytane w książkach... pffff
04/19/2010 - 22:14 sstar: To chyba nie były doświadczenia, a własne doświadczenie... różnica niewielka a jednak
04/19/2010 - 22:14 deo: o te własne doświadczenia pytam właśnie
04/19/2010 - 22:15 dzabor: czy piliście kiedyś wino typu rivesaltes hors d age?
04/19/2010 - 22:15 sstar: Ja piłem.
04/19/2010 - 22:15 gp: nie znam żadnego wina które było gorsze pod zakrętką a wypiłem ich ocean, to mi wystarcza, ale skoro twierdzisz że jest inaczej to podaj przykłady, nie ja serwuję takie bajki
04/19/2010 - 22:15 guest-3: ja nie piłem
04/19/2010 - 22:16 dzabor: to dowód na to, że wino które oddycha szlachetnieje i żyje, cały czas ewoluuje
04/19/2010 - 22:16 sstar: Ale 10 letnich GP chyba nie piłeś?
04/19/2010 - 22:16 dzabor: nawet przez 40 lat
04/19/2010 - 22:16 guest-3: podobno wino w butelce nie potrzebuje żadnych substancji z zewnątrz żeby dojrzewać
04/19/2010 - 22:16 gp: a odwracanie argumentu w sposób "a ile ty znasz" to żałość, nie ja tweirdzę że korek pomaga w czymś a Ty, więc udowodnij
04/19/2010 - 22:16 deo: z tymi korkami to jest pieprzony mit, dlatego pytam o te dowody na ich wielkość
04/19/2010 - 22:16 gp: piłem, Star
04/19/2010 - 22:17 gp: i 13 letnie tez
04/19/2010 - 22:17 sstar: Jakie?
04/19/2010 - 22:17 gp: NZ i AUS
04/19/2010 - 22:17 sstar: I jak?
04/19/2010 - 22:17 guest-3: przecież mówił że dobre
04/19/2010 - 22:17 gp: Retreat na przykład
04/19/2010 - 22:18 guest-3: rawsons
04/19/2010 - 22:18 guest-3: ?
04/19/2010 - 22:18 sstar: A z korkiem też? jakaś różnica?
04/19/2010 - 22:18 gp: Riesling Retreat, znam też stare NZ Sauvignony z zakrętkami
04/19/2010 - 22:18 gp: są LEPSZE niż te same z kokiem
04/19/2010 - 22:19 mm: ale zeby cokolwiek powiedziec o korku/kapslu to trza chyba sprobowac dokladnie tego samego wina spod korka/kapsla, a to chyba niewykonalne, bo zdaje sie, ze jak robia korki to korki, a jak kapsle to kapsle
04/19/2010 - 22:19 sstar: A czerwone?
04/19/2010 - 22:19 rioja: powróciłem z zaświatów i odpowiadając na Twoje pytanie sstar...sprzed jakieś godziny, jestem urzeczony Locandą :) tak na co dzień
04/19/2010 - 22:19 sstar: :)
04/19/2010 - 22:19 sstar: Czy mamy jeszcze pytania do Daniela?
04/19/2010 - 22:20 rioja: jak powróci to ja mam ostatnie
04/19/2010 - 22:20 dzabor: proszę
04/19/2010 - 22:20 rioja: jak się mająplany otwarcia winebaru
04/19/2010 - 22:20 gp: po prostu klepanie tych bajek bez dowodów to powielanie mitów
04/19/2010 - 22:20 rioja: bo kiedyś były takie plany?
04/19/2010 - 22:20 deo: ja nie mam, bo i tak nie odpowiada
04/19/2010 - 22:20 sstar: Po czacie zapraszam do: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147
04/19/2010 - 22:20 dzabor: tak
04/19/2010 - 22:20 guest-3: mm: trzeba spróbować starego wina spod zakrętki, jeżeli dojrzało ok., to znaczy że korek jest niepotrzebny
04/19/2010 - 22:20 rioja: w lokalu obok :)
04/19/2010 - 22:20 dzabor: były, na razie stand by
04/19/2010 - 22:21 mm: niekoniecznie
04/19/2010 - 22:21 mm: spod korka moze byloby lepsze?
04/19/2010 - 22:21 guest-3: może
04/19/2010 - 22:21 rioja: aha :)
04/19/2010 - 22:21 sstar: Przypomnij pytanie Deo.
04/19/2010 - 22:21 gp: ale jak niewykonalne MM?? ja na panelu o zamknięciach próbowałem ze 20 win od 3 do 13 lat w wersjach korek i zakrętka
04/19/2010 - 22:21 guest-3: ale korki, nawet najlepsze, mają nierówne parametry
04/19/2010 - 22:22 sstar: Białych czy czerwone też były?
04/19/2010 - 22:22 guest-3: deo już sam zapomniał :-)
04/19/2010 - 22:22 gp: i większość z zakrętką ma lepszą formę
04/19/2010 - 22:22 mm: no to ok, znaczy sie, ze probowales 13 win, ja zadnego, bo to raczej w normalnych warunkach trudne
04/19/2010 - 22:22 gp: pół na pół
04/19/2010 - 22:22 rioja: w sumie i tak części win można się napić w locandzie właśnie
04/19/2010 - 22:22 deo: pytanie było o dośwadczenia, na bazie których puszcza się w świat mito o wyższości korka nad wszelkimi innymi metodami zamykania butelek
04/19/2010 - 22:22 sstar: I jak czerwone?
04/19/2010 - 22:22 rioja: ale czekam z utęśknieniem :)
04/19/2010 - 22:22 sstar: Różnica w ewolucji?
04/19/2010 - 22:22 deo: i w jaki sposób można to zbadać samodzielnie i wypowiadać takie kategoryczne sądy, jak szanowny gość
04/19/2010 - 22:23 gp: no ale nie niemożliwe i jak mi wypisuje ktoś bajki o wyższości korka to mi się scyzoryk otwiera
04/19/2010 - 22:23 dzabor: wrócę do tamatu jak się troszkę ogarnę
04/19/2010 - 22:23 dzabor: i ednak bardziej centralnie
04/19/2010 - 22:23 mm: nie bronie korka, bo sie na tym nei znam, ale te Twoje 20, czy nawet 50 prob, to chyba jeszcze tez nie dowod
04/19/2010 - 22:23 guest-3: myślę że wina dojrzewające pod zakrętką są równiejsze niż spod korka
04/19/2010 - 22:23 gp: oczywiście
04/19/2010 - 22:23 dzabor: to o wine barze
04/19/2010 - 22:23 rioja: zważywszy na zawsze wesołą atmosferę :)
04/19/2010 - 22:23 gp: ja nie twierdze ze to dowód
04/19/2010 - 22:23 rioja: ja słucham uważnie ;)
04/19/2010 - 22:24 sstar: A będzie Wine Bar?
04/19/2010 - 22:24 dzabor: cocq colq jest jeszcze równiejsza
04/19/2010 - 22:24 rioja: z dyskusji o korkach wypadłem
04/19/2010 - 22:24 dzabor: a wódka najbardziej
04/19/2010 - 22:24 gp: ale ktoś tu snuł wizje wyższości korka nie mając żadnego argumentu poza "bo tak"
04/19/2010 - 22:24 rioja: no właśmoe przerabiamy ten wątek :)
04/19/2010 - 22:24 guest-3: to chyba dowody na wyższość zakrętek?
04/19/2010 - 22:25 dzabor: patrz rivesaltes trochę wyżej
04/19/2010 - 22:25 gp: ja nie rzucam twierdzeń tego typu bo jie mam dowodów i nie rozumiem jak można twierdzić coś takiego bez jakiegoś potwierdzenia empirycznego, to wszystko
04/19/2010 - 22:25 rioja: bo jednak wciąż brakuje nam wine barów... (kurczowo trzymam się wątku)
04/19/2010 - 22:25 rioja: :)
04/19/2010 - 22:26 rioja: lpdv odpada
04/19/2010 - 22:26 guest-3: cola to jest dobry przykład, po 5 latach pod korkiem pewnie niewiele by z niej zostało :-)
04/19/2010 - 22:26 rioja: dobre wino chwilowo zawieszone
04/19/2010 - 22:26 mm: przezarlaby korek i wyciekla :-)
04/19/2010 - 22:26 rioja: a kiedy pojawi się 101 win nie wiadomo
04/19/2010 - 22:27 gp: no i tylko w Burgumdii są dobre PN i Chard... zapewne zakorkowane.
04/19/2010 - 22:27 sstar: miało się pojawić opodal dobrewino, nie?
04/19/2010 - 22:27 guest-3: dobrewino iniedrogo
04/19/2010 - 22:27 rioja: lokal w trakcie wykańczania
04/19/2010 - 22:28 sstar: GP: dzabor pisał o wielkich pinotach które próbował, dodał, że z USa nie próbował
04/19/2010 - 22:28 sstar: Mmay jeszcze pytania?
04/19/2010 - 22:28 guest-3: magnum czy jeszcze większe?
04/19/2010 - 22:28 gp: nieprawda
04/19/2010 - 22:28 sstar: Zapraszam na czerwony zamek: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147
04/19/2010 - 22:28 gp: napisał że dobre PN TYLKO z Burgumdii
04/19/2010 - 22:29 sstar: Kończymy.
04/19/2010 - 22:29 gp: a to kłamstwo
04/19/2010 - 22:29 guest-3: może był tam ze Stankiewiczem?
04/19/2010 - 22:29 sstar: Dzięki za czat :)
04/19/2010 - 22:29 gp: na Vintripsie
04/19/2010 - 22:29 rioja: dzięki i pozdro dla Daniela!
04/19/2010 - 22:29 guest-3: :-)
04/19/2010 - 22:29 rioja: :)
04/19/2010 - 22:30 dzabor: sorry, znowu mnie zywaliło, to chyba znak że czas opuścić miłe towarzystwoi
04/19/2010 - 22:30 sstar: Za tydzień pojawi się chyba Piotr Stopczyński.
04/19/2010 - 22:30 dzabor: pozdrawiam i zapraszam na lampeczkę
04/19/2010 - 22:30 guest-3: stopa himself?
04/19/2010 - 22:30 sstar: Dzięki za udział i do zobaczenia za tydzień!
04/19/2010 - 22:31 sstar: FIN!
04/19/2010 - 22:31 sstar: Zapraszam na czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/147