Winnica Wieczorek z Pawłem Wieczorkiem

Archived on Tue, 10/26/2010 - 20:40.

10/26/2010 - 19:02 sstar: Witam serdecznie!

10/26/2010 - 19:02 wieczorek: Witam

10/26/2010 - 19:02 sstar: Przypomnę, że zapis z czatu zostanie zarchiwizowany i udostępniony na SstarWines.

10/26/2010 - 19:03 sstar: Zacznijmy od początku... jak zaczęła się Twoja przygoda z winem?

10/26/2010 - 19:03 wieczorek: ok, tak myślałem

10/26/2010 - 19:03 wieczorek: chyba jak większość, zaczynałem od produkcji win owocowych

10/26/2010 - 19:03 sstar: Przypomnę może, że posiadasz stronę www: http://www.winnicawieczorkow.pl/

10/26/2010 - 19:04 sstar: Pamiętasz jakie pierwsze owoce wykorzystałeś do produkcji wina? Jakie wino owocowe najbardziej Ci się udało?

10/26/2010 - 19:04 wieczorek: ale to było za mało, wiec zacząłem szukać odmian odpowiednich do produkcji wina

10/26/2010 - 19:05 wieczorek: były to wiśnie które drylowałem ręcznie \

10/26/2010 - 19:05 sstar: :( Ciężko było, nie?

10/26/2010 - 19:05 wieczorek: oj ciężki,

10/26/2010 - 19:05 sstar: A jakie najlepsze wino Ci się udało?

10/26/2010 - 19:06 wieczorek: ale już nie robie takich win, choć rodzina czesto prosi o takie wina

10/26/2010 - 19:06 wieczorek: Najlepsze moim zdaniem to Hibernal 2007

10/26/2010 - 19:07 sstar: Rodzina pewno prosi o półsłodkie, najlepiej czerwone, próbujesz szaptalizować odmiany Hibernal, Rondo i Regent?

10/26/2010 - 19:07 wieczorek: 11,5%, kwasowość ok 7g/l

10/26/2010 - 19:08 sstar: A cukier?

10/26/2010 - 19:08 wieczorek: Nigdy nie probowałem szaptalizować tak wysoko, jedynie podnosze alk. o 1-2% w trudnym roku

10/26/2010 - 19:09 wieczorek: cukier byl ok 0,5g/l

10/26/2010 - 19:09 sstar: Próbujesz eksperumentować z Vitis Viniferą?

10/26/2010 - 19:10 wieczorek: W tym roku posadziliśmy Rieslinga

10/26/2010 - 19:10 sstar: Głupie pytanie: Regent to Vitis Vinifera czy nie?

10/26/2010 - 19:10 wieczorek: Zastanawiam się nad Johaniterem,

10/26/2010 - 19:10 wieczorek: regent nie

10/26/2010 - 19:10 sstar: A czyj to krewniak?

10/26/2010 - 19:12 wieczorek: coś ma Sylvanera w sobie

10/26/2010 - 19:12 sstar: Johaniter? Pierwsze słyszę, to VV? Skąd taki pomysł?

10/26/2010 - 19:13 wieczorek: to jest vitis vinifera, podpowiedzial mi znajomy z Nieniec.

10/26/2010 - 19:14 sstar: Z Wiki o Regencie: Regent was created in 1967 by Professor Gerhardt Alleweldt at the Geilweilerhof Institute for Grape Breeding by crossing Diana, a Silvaner x Müller-Thurgau cross and thus a Vitis vinifera variety, with the interspecific hybrid Chambourcin.[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Regent_(grape)

10/26/2010 - 19:14 sstar: Czemu nie sprzedajesz swoich win? Planujesz?

10/26/2010 - 19:16 sstar: Witam Kilisa :)

10/26/2010 - 19:16 wieczorek: Oczywiście planuje, nasza winnica jest w tej chwili za mała. Robimy kolejne nasadzenia. Ale tak naprawdę blokowała nas lokalizacja. Nie jest najlepsza

10/26/2010 - 19:16 kilis: witam, czesc

10/26/2010 - 19:16 wieczorek: czesc

10/26/2010 - 19:16 kilis: czesc Paweł

10/26/2010 - 19:16 wieczorek: co na winnicy słychać?

10/26/2010 - 19:16 kilis: trochę się spóźniłem, ale dopiero wróciłem

10/26/2010 - 19:17 kilis: a mierzyłem kwasy w Rieslingu

10/26/2010 - 19:17 wieczorek: my dopiero zaczeliśmy, a jak kwas

10/26/2010 - 19:17 kilis: 14,25

10/26/2010 - 19:17 wieczorek: no nie jest tak żle....

10/26/2010 - 19:17 sstar: Czemu nie najlepsza? Wojtek Bosak mówi, że to powszechny problem. Słabe lokalizacje w Polsce powybierane (a może z przypadku?) To gdzie sadzicie nową winorośl, Rieslinga np.?

10/26/2010 - 19:18 kilis: nie jest tragiczniem jakby się uparł to na odpowiednich drożdżach by gronowe zrobił

10/26/2010 - 19:18 kilis: oczywiście, że moje miejsce słabo się nadaje na Rieslinga

10/26/2010 - 19:18 sstar: Kilis przypomnisz może jaką masz winnicę? Może jakaś strona www?

10/26/2010 - 19:19 wieczorek: Rieslinga posadziłem jeszcze na starej lokalizacji,

10/26/2010 - 19:19 kilis: strona, to raczej same zdięcia

10/26/2010 - 19:19 sstar: Wrzucaj :)

10/26/2010 - 19:19 kilis: winnica Podstolice, koło Maciejowic

10/26/2010 - 19:19 kilis: dawno nie aktualizowana, przynajmniej od czerwca, trochę na picassa jest, ale zahasłowane

10/26/2010 - 19:19 wieczorek: Kolejne nasadzenia będziemy robić koło kazimierza, mamy tam pod winnicę 1,5ha

10/26/2010 - 19:20 kilis: no i to miejsce Paweł super ze kupiełś

10/26/2010 - 19:20 sstar: No wrzuć pralinkę nie daj się prośić Kilis ;)

10/26/2010 - 19:20 kilis: tam jest szannsa na dobre odmiany

10/26/2010 - 19:20 wieczorek: całość na stoku, południowy i poł/zach.

10/26/2010 - 19:20 sstar: Koło Kazimierza? To tam gdzie Pańska Góra? Czy to rzeczywiście najlepsze polskie terroir?

10/26/2010 - 19:21 kilis: http://www.mimuw.edu.pl/~kilis/winnica2/

10/26/2010 - 19:21 wieczorek: Pańska Góra ma jeszcze lepiej, bliskość Wisły ok.500m od brzegu

10/26/2010 - 19:21 sstar: To uniwersytecki serwer :) Pracujesz tam?

10/26/2010 - 19:21 kilis: tak

10/26/2010 - 19:22 sstar: Wracając do produkcji wina, co trzeba spełnić aby je sprzedawać?

10/26/2010 - 19:22 kilis: razem z panią Janiną, żoną pana Andrzeja Daszkiewicza, którego czat przegapiłem

10/26/2010 - 19:22 sstar: :)

10/26/2010 - 19:22 kilis: jaki ten świat mały

10/26/2010 - 19:22 sstar: Oki, wszystko wiem :)

10/26/2010 - 19:23 kilis: Pawła planowana winnica jest po drugiej stronie Wisły

10/26/2010 - 19:24 kilis: ale jak dla mnie miejsce bardzo dobre

10/26/2010 - 19:24 sstar: Ciężko kupić tam ziemię?

10/26/2010 - 19:24 kilis: raczej ceny odstraszają

10/26/2010 - 19:24 sstar: A po czemu? ;)

10/26/2010 - 19:24 wieczorek: zależy ile ma się do wydania, ogólnie w dobrej cenie ciężko

10/26/2010 - 19:25 sstar: Ze względów lokalizacji ale pozawinnych te ceny wysokie?

10/26/2010 - 19:25 wieczorek: miejscowi liczą na bogatych z wawy, że kupia wszystko bo blisko do Kazimierza

10/26/2010 - 19:25 kilis: teren turystryczny, ludzie sprzedają ziemie pod hotele

10/26/2010 - 19:26 sstar: A co sądzicie o polskich winach dostępnych w sprzedaży? Jakie Was najbardziej przekonują?

10/26/2010 - 19:26 kilis: dokładnie, ale z jakimś kiepskim dojazdem czy parę metrów od głównej drogi już taniej

10/26/2010 - 19:26 sstar: Jak było na KOnwencie?

10/26/2010 - 19:26 wieczorek: najgorzej że już tam nic nie można budować, skansen

10/26/2010 - 19:26 kilis: nie byliśmy :)

10/26/2010 - 19:26 wieczorek: na Konwencie nikt od nas nie był.

10/26/2010 - 19:26 sstar: Czemu?

10/26/2010 - 19:27 wieczorek: Ten rok był kiepski chyba dla wszystkich w regionie, powódz, różne kłopoty w winnicach

10/26/2010 - 19:27 kilis: ja już nie dałem rady z czasem

10/26/2010 - 19:28 sstar: Działacie pewno na jakimś winiarskim forum? Zapodacie odnośnik?

10/26/2010 - 19:28 wieczorek: Dla mnie kiepski termin, zbierałem wtedy Rondo

10/26/2010 - 19:28 kilis: forum jest dla członków stow.

10/26/2010 - 19:28 kilis: a strona jest , swmpw.pl

10/26/2010 - 19:29 sstar: http://www.smpw.pl

10/26/2010 - 19:29 wieczorek: www.winiarzempw.pl

10/26/2010 - 19:29 kilis: http://winiarzempw.pl/

10/26/2010 - 19:29 kilis: własnie sorki

10/26/2010 - 19:29 sstar: A cóż to za stowarzyszenie? Brzmi tajemniczo ;)

10/26/2010 - 19:30 kilis: w tym roku nie odbyło się drugie święto wina w Janowcu

10/26/2010 - 19:30 wieczorek: Winiarze Małopolskiego Przełomu Wisły

10/26/2010 - 19:30 kilis: powodzie popsuły wiele pracy

10/26/2010 - 19:31 sstar: A jakby ktoś z Dolnego Śląska chciał się do niego zapisać?

10/26/2010 - 19:31 wieczorek: To jest nazwa geograficzna naszego regionu, od Annopola do Dęblina

10/26/2010 - 19:31 wieczorek: może jako członek wspierający

10/26/2010 - 19:31 wieczorek: lub honorowy

10/26/2010 - 19:32 sstar: A zwykły, najzwyklejszy?

10/26/2010 - 19:32 wieczorek: zwykły musi posiadać winnicę w granicach regionu

10/26/2010 - 19:32 sstar: Pytałem o najlepsze polskie wino jakie próboiwaliście?

10/26/2010 - 19:32 kilis: zapisać się może, tyko musi to być z jakiegoś powodu

10/26/2010 - 19:33 kilis: Polskie, zze sklepu czy z wszystkich próbowanych

10/26/2010 - 19:33 sstar: Najpierw ze sklepu, a potem z próbowanych. Odpowiedzi na obydwa pytania ciekawe są.

10/26/2010 - 19:33 wieczorek: Riesling od Jaworka 2007

10/26/2010 - 19:34 kilis: ze sklepu chyba Chardonnay/Auxerois od Jaworka

10/26/2010 - 19:34 sstar: http://www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php&note=8793

10/26/2010 - 19:35 wieczorek: no właśnie to ten

10/26/2010 - 19:35 wieczorek: piłem 2006 i 2008 ale 2007 najlepszy

10/26/2010 - 19:36 sstar: A za co je cenicie? Piszcie dla ludzi, bez metajęzyka ;)

10/26/2010 - 19:36 sstar: Wiamt Monikę Vescovi :)

10/26/2010 - 19:36 sstar: Pytaj śmiało!

10/26/2010 - 19:37 sstar: Witam!

10/26/2010 - 19:37 kilis: bardzo zrównoważone , żadnej goryczki

10/26/2010 - 19:37 vescovi: Witajcie, wlasnie sobie czytam co tam od poczatku pisliscie...

10/26/2010 - 19:37 kilis: czyste , dla mnie bez wad

10/26/2010 - 19:37 wieczorek: idealna kwasowość

10/26/2010 - 19:38 kilis: a co do niesklepowych to Wesołego tylko muszę pomyśleć które

10/26/2010 - 19:38 kilis: REgent 2007 od Vanellusa

10/26/2010 - 19:38 wieczorek: Wesołego nie miałem okazji jeszcze pić,

10/26/2010 - 19:39 sstar: Vanellus? Nie znam :( A Ty Wieczorek? Które Ci smakowało najbardziej spoza sklepu.

10/26/2010 - 19:39 kilis: znasz, podkarpacie

10/26/2010 - 19:39 kilis: Bsia Czajka

10/26/2010 - 19:39 wieczorek: z czerwonych niedostępnych w sklepach to regent 2008 z Winnicy Solaris, po fermentacji JM

10/26/2010 - 19:40 kilis: o no zapomniałem całkiem o Maćku Solaris zawsze trzyma poziom

10/26/2010 - 19:40 wieczorek: FJM pomogła, wygładzone, delikatne

10/26/2010 - 19:40 sstar: http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Trzebnicki&inc=lookup.php

10/26/2010 - 19:40 vescovi: A skąd Wasz pomysł na założenie winnicy? Nie wiem czy juz o tym pisaliscie bo histora chatu zaczyna sie od konwentu i jakos mi brakuje poczatku.

10/26/2010 - 19:41 sstar: :)

10/26/2010 - 19:42 kilis: od Wesołego , Rondo 2009 i Cabernet Sauvignon 2009

10/26/2010 - 19:42 wieczorek: posadziłem na początku 10 krzakow, ale to było za mało na wino. wiec sadziłem kolejne i teraz jest ok 1000sztuk

10/26/2010 - 19:42 vescovi: o co posadziles jako pierwsze?

10/26/2010 - 19:42 wieczorek: ale to wciąż za mało do komercyjnej produkcji

10/26/2010 - 19:43 wieczorek: kompletny mix, rondo, hibernal, bianka, seyval blanc

10/26/2010 - 19:43 kilis: moja historia zaczęła się od spotkania PawłaPawła i Macka z winnicy Solaris, na jakimś szkoleniu w Puławach

10/26/2010 - 19:43 guest-2: Witam wszystkich!

10/26/2010 - 19:43 wieczorek: W itam

10/26/2010 - 19:44 sstar: A wina Płochockich? Co o nich sądzicie?

10/26/2010 - 19:44 sstar: http://www.vinisfera.pl/wina,237,244,0,0,F,news.html

10/26/2010 - 19:44 mm: Hello

10/26/2010 - 19:44 sstar: Witam MM oraz Guesta, mógłbyś się zalogować?

10/26/2010 - 19:44 vescovi: i czy oni Cie namowili na winnice czy wszystko bylo juz w planach

10/26/2010 - 19:44 mm: guest to ja :-)

10/26/2010 - 19:44 wieczorek: Są dopracowane, widać żę dużo pracy i serca wkładają w uprawę i produkcję

10/26/2010 - 19:45 kilis: dla mnie to kompromis między jakością a ilością pracy

10/26/2010 - 19:45 kilis: są po środku

10/26/2010 - 19:46 wieczorek: Dużo eksperymentują z produkcją i to daje im ciekawe rezultaty

10/26/2010 - 19:46 vescovi: mialam okazje probowac wina z winnicy Plochockich na Konwencie oraz spotkac wlascicieli przyznam, ze bylam bardzo mile zaskoczona jakoscia

10/26/2010 - 19:46 kilis: ale to co postanowili to realizują w 100%

10/26/2010 - 19:47 sstar: A jakie wina ukażą się z rocznika 2010? Płochoccy, Jaworek, kto jeszcze?

10/26/2010 - 19:47 sstar: Mierzęcin, Herbowe?

10/26/2010 - 19:47 kilis: Zbrodzice

10/26/2010 - 19:48 kilis: mirzęcin chyba niogdy

10/26/2010 - 19:48 wieczorek: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=131486266904282&set=a.131485800237662.32335.126028327450076&ref=fbx_album

10/26/2010 - 19:48 sstar: Poprawią się? Pytam o Zbrodzice (Herbowe).

10/26/2010 - 19:49 kilis: marne szanse jak kogoś nie zatrudnią do pracy

10/26/2010 - 19:49 wieczorek: Myślę że tak, wiem że zaszły tam zmiany personalne

10/26/2010 - 19:49 sstar: Bywało traumatycznie: http://www.sstarwines.pl/sample.php?guess=Zbrodzice&inc=lookup.php

10/26/2010 - 19:49 kilis: jak widać pieniądze to nie wszystko

10/26/2010 - 19:50 sstar: A czemu Mierzęcin nie pojawi się w sprzedaży? Stopczyńskiego przecież zatrudnili.

10/26/2010 - 19:50 wieczorek: Nie mam pojęcia

10/26/2010 - 19:50 kilis: myślę zę Pałac jestsamowystarczalny

10/26/2010 - 19:50 wieczorek: Może produkują tylko na własne potrzeby

10/26/2010 - 19:51 mm: ostro promuja miejscowy hotel i sprzedadza to na miejscu

10/26/2010 - 19:51 mm: :-)

10/26/2010 - 19:51 kilis: na 100%

10/26/2010 - 19:51 sstar: Wypiją sami :)

10/26/2010 - 19:51 wieczorek: umieściłem link do nowej lokalizacji,

10/26/2010 - 19:52 wieczorek: goście wypiją

10/26/2010 - 19:52 sstar: Strona fajna: http://www.palacmierzecin.pl/

10/26/2010 - 19:52 kilis: goście wqypiją za 3 razy większą cenę niż w sklepie

10/26/2010 - 19:52 sstar: Na Sylwestra można się wybrać?

10/26/2010 - 19:52 mm: bylem tam pod koniec lata i wina zadnego swojego nie mieli :-(

10/26/2010 - 19:52 sstar: Myślicie o działalności enoturystycznej? ;)

10/26/2010 - 19:53 wieczorek: ja cały czas myśle, jak tylko dostane pozwolenie to budujemy gospodarstwo, właśnie tu:http://www.facebook.com/photo.php?fbid=131486266904282&set=a.131485800237662.32335.126028327450076&ref=fbx_album

10/26/2010 - 19:53 kilis: ja raczje nie

10/26/2010 - 19:53 sstar: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=131486266904282&set=a.131485800237662.32335.126028327450076&ref=fbx_album

10/26/2010 - 19:53 wieczorek: jak nara

10/26/2010 - 19:54 wieczorek: mierzyłem ph gleby pod nasadzenia, wyszło ok 6,1-6,5

10/26/2010 - 19:55 kilis: no to spuper!

10/26/2010 - 19:56 wieczorek: ale to na wierzchu, takim elektronicznym phmetrem. zbadam jeszcze w stacji rolnej

10/26/2010 - 19:57 sstar: A ile jest idealnie?

10/26/2010 - 19:57 vescovi: z tego co wiem od Stopczynskiego maja plan rozwijac winnice w Mierzecinie, wystawiali swoje wina na konwencie, chardonnay bylo calkiem ciekawe..dobrze zbalansowana kwasowos no i vitis viniferea

10/26/2010 - 19:57 wieczorek: w listopadzie czeka mnie karczowanie, szukam wolontariuszy do pomocy. oferuje posiłek i coś dla ducha,znajde coś ciekawego w piwnicy......

10/26/2010 - 19:58 wieczorek: sstar tak wogóle zapraszam na degustację

10/26/2010 - 19:58 sstar: DRC, Petrus? Już się spakowałem ;)

10/26/2010 - 19:59 wieczorek: Trochę niżej, togo jeszcze nie mam w piwnicy

10/26/2010 - 19:59 sstar: Dzięki! Póki co to nie mogę się ograrnąć i do Miękinii pojechać, a z Wrocławia to przecież chwila!

10/26/2010 - 19:59 kilis: jak tylko znajdę czas to na pewno Ci pomogę

10/26/2010 - 19:59 sstar: Znacie odmianę Wanderbara?

10/26/2010 - 20:00 kilis: nie?

10/26/2010 - 20:00 wieczorek: w tym roku rozpoczynam produkcje calvadosa z wąłsnych jabłek,

10/26/2010 - 20:00 wieczorek: ja też nie znam

10/26/2010 - 20:00 sstar: A jak ze szpakami? Z powodzią? Z przymrozkami? Bardzo ucierpiały Wasze winnice?

10/26/2010 - 20:00 sstar: Ja też nie znałem Wanderbary, do dziś ;)

10/26/2010 - 20:01 vescovi: swietnie a czy cider tez w planach?

10/26/2010 - 20:01 sstar: http://www.sstarwines.pl/wino10441

10/26/2010 - 20:01 wieczorek: u mnie straty 75% przez szpaki. zjadły ok 300kg

10/26/2010 - 20:01 wieczorek: tak oczywiście, cidr będzie

10/26/2010 - 20:01 sstar: U Jaworka tylko dwa wina, ale to chyba przez przymrozki, choć ze szpakami mocno walczą, różnymi sposobami.

10/26/2010 - 20:02 kilis: ja rozstawiłem siatki

10/26/2010 - 20:02 sstar: W Pańskiej Górze zaś szpaki wszystko zjadły, ech...

10/26/2010 - 20:02 wieczorek: u mnie przez 5 lat nie było ich o tej porze, a w tym roku zostały

10/26/2010 - 20:02 wieczorek: kilkanaście litrów zrobili, podobnie jak ja

10/26/2010 - 20:02 sstar: To jakaś plaga? A powódź? Przymrozki?

10/26/2010 - 20:03 sstar: W Pańskiej Górze tyle zrobili?

10/26/2010 - 20:03 wieczorek: u mnie powodzi nie było, przymrozki tez mnie omineły\

10/26/2010 - 20:03 wieczorek: tak słyszałem, że znikome ilości.

10/26/2010 - 20:04 sstar: Próbowałem polski cydr, ale masakra: http://www.sstarwines.pl/wino10429

10/26/2010 - 20:04 kilis: niestety z ochroną przed szarą pleśnią było gorzej

10/26/2010 - 20:04 sstar: A może piwo zrobicie? Świeże, znaczy niepasteryzowane, jak Wesoły? Pyszne było, nie MM :)

10/26/2010 - 20:05 vescovi: ja polskiego jeszcze nie mialam okazji ale przykro slyszec

10/26/2010 - 20:05 wieczorek: kilis robi, bardzo dobre, smaczne

10/26/2010 - 20:05 kilis: szkoda że mojego Cydru nie próbowałeś :D

10/26/2010 - 20:05 sstar: Może źle trafiłem? Kolejna flaszka może by była lepsza?

10/26/2010 - 20:05 wieczorek: ten ze sławna jest sztucznie gazowany

10/26/2010 - 20:05 sstar: A musujące? Próbujecie? Wino lodowe może?

10/26/2010 - 20:06 sstar: To czuć, że sztucznie gazowany, straszne, jak Igristoje!

10/26/2010 - 20:06 wieczorek: i to prawda, to zwykła fabryka tylko taki chwyt marketingowy

10/26/2010 - 20:06 wieczorek: przymierzam się do takich eksperymentów, ale brakuje materiału na próby

10/26/2010 - 20:07 kilis: lodowe prawie mogłem zrobić -5 btyło z tydzeiń temu

10/26/2010 - 20:07 sstar: :)

10/26/2010 - 20:07 sstar: Ale to chyba nie tak łatwe, nie?

10/26/2010 - 20:08 sstar: W Polsce takie wino to byłby hicior :) Słodkie przecież. Szkoda, że nie półsłodkie, ani czerwone.

10/26/2010 - 20:08 wieczorek: hicior z pewnością, tylko cena by była również kosmiczna

10/26/2010 - 20:08 sstar: A na które odmiany stawiacie?

10/26/2010 - 20:09 kilis: nie łatwe a do tego wydajność z 10-15%

10/26/2010 - 20:09 wieczorek: Hibernal, Solaris

10/26/2010 - 20:09 sstar: Jasne coś wiem na ten temat, czeskie "ledove" bywają koszmarnie drogie.

10/26/2010 - 20:09 wieczorek: Riesling

10/26/2010 - 20:10 wieczorek: czeskiego jeszcze nie piłem choć czesto tam jestem

10/26/2010 - 20:10 kilis: no u mnie Riesling jeszcze wisiał,ale za mało go było

10/26/2010 - 20:10 sstar: Powrócę do pytania: co trzeba zrobić, aby w Polsce można bylo sprzedawać obecnie swoje wino? Jakie formalności czekają na chętnych? Icewine z Rieslinga to klasyk, kanadyjski, no i niemiecki.

10/26/2010 - 20:11 wieczorek: zdrowy jeszcze?

10/26/2010 - 20:11 vescovi: wydaje mi sie ze Rieslinga lodowy sprzedawalby sie u nas najlepiej

10/26/2010 - 20:12 kilis: zdrowy, kilka jagód z SZ.P.

10/26/2010 - 20:12 wieczorek: żeby sprzedać po pierwsze trzeba zarejestrować działalnośc gospodarczą, rolnik może wyprodukować winogrona ale nie może już ich przetworzyć

10/26/2010 - 20:13 vescovi: co prawda z Hibernala lodowego nie pilam ale za to pilam Vidala i rieslinga kanadyjskie no i riesling byl o niebo cikawszy

10/26/2010 - 20:13 wieczorek: agencja rynku rolnego, Sanepid, ,

10/26/2010 - 20:13 sstar: Vidal ulepkowy bywa.

10/26/2010 - 20:13 wieczorek: Urząd Celny, Skarbowy

10/26/2010 - 20:14 wieczorek: Przy uporze winiarza teraz juz do przejścia, ale nawet jak się zarejestrujesz czekaja cię kontrole, średnio 2 razy w miesiącu

10/26/2010 - 20:15 wieczorek: Wiem to od jednego z winiarza, ciągle ktoś ich kontroluje

10/26/2010 - 20:16 wieczorek: i jeszcze PIORIN pobierają próby winogron do badań na obecność niedozwolonych ŚOR

10/26/2010 - 20:17 sstar: A kiedy planujecie sprzedawać swoje wina? Jaki rocznik?

10/26/2010 - 20:18 sstar: Jaki typ uprawy preferujecie? Jakie macie gleby?

10/26/2010 - 20:18 wieczorek: Optymistycznie pierwszy rocznik który trafi do sprzedaży to 2015

10/26/2010 - 20:20 wieczorek: W naszym klimacie trzeba stosować środki chemiczne do ochrony winorośli, nie przetrwają uprawy ekologiczne

10/26/2010 - 20:20 vescovi: a czy wogole jakies srodki ochrony roslin sa dozwolone w Polsce?

10/26/2010 - 20:21 vescovi: czy jest ktos próbuje biodynamicznej uprawy?

10/26/2010 - 20:21 wieczorek: w tym roku był chyba tylko dithane i tiotar

10/26/2010 - 20:21 sstar: Kiedy przypada zbiór winogron? No i jakie gleby przeważają? Uważasz, że to ma wpływ na winorośl?

10/26/2010 - 20:21 wieczorek: ale nie jestem pewien

10/26/2010 - 20:23 wieczorek: u mnie gleba piaszczysto-gliniasta ok.70cm, dalej zwykły piach, winnica w starorzeczu wisły

10/26/2010 - 20:23 sstar: Płochocccy twierdzą, że jedynie w Pańskiej Górze mogą pokusić się o zapędy eko/bio. http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/79 Dobra wentylacja winnicy.

10/26/2010 - 20:24 wieczorek: w tym roku i tam dały mączniaki popalić,

10/26/2010 - 20:24 sstar: Na gliniastej podobno cabernet franc słabo rośnie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/294

10/26/2010 - 20:24 sstar: Ale to chyba nie Wasz problem ;)

10/26/2010 - 20:25 sstar: Zapraszam też na nowy konkurs: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/295

10/26/2010 - 20:26 vescovi: na mnie juz czas, bardzo mi bylo milo z Wami pochatowac :)

10/26/2010 - 20:26 sstar: Mączniak tak wygląda: http://picasaweb.google.fr/103667446995561683977/ConduiteDeLaVignePracePolowe#5529012778628984530

10/26/2010 - 20:26 sstar: Miło nam było !

10/26/2010 - 20:27 wieczorek: Mnie również

10/26/2010 - 20:27 kilis: próbować na bio, ale to utopia w kraju gdzie jest 4 razy więcej opadów niz w krajach w których ktoś wogóle myśli o bio

10/26/2010 - 20:27 sstar: Za dwa tygodnie na czacie pojawi się Aleksandra Dauphin z Burgundii, polska winiarka, więc zapraszam. http://picasaweb.google.fr/103667446995561683977/ConduiteDeLaVignePracePolowe#

10/26/2010 - 20:27 sstar: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/293

10/26/2010 - 20:28 wieczorek: te mączniaki to delikatna wersja, w Polsce jest 10x gorzej

10/26/2010 - 20:28 sstar: :)

10/26/2010 - 20:28 sstar: Ale można je czymś przecież wyrżnąć?

10/26/2010 - 20:29 wieczorek: tak,można ale nielegalnymi śor,a póżniej PIORIN lepi mandaty,

10/26/2010 - 20:29 kilis: tak ale nie ekologią, tylko swiadomą ochroną

10/26/2010 - 20:29 sstar: Jakieś opryski? Roundup ;)

10/26/2010 - 20:30 sstar: A serio, to ślimaki Wam nie dokuczają?

10/26/2010 - 20:30 wieczorek: Roundap to na chwasty

10/26/2010 - 20:30 sstar: Żartowałem ;) Podobno wszystko wypala, do gołej ziemi, mam znajomego działkowca :)

10/26/2010 - 20:31 wieczorek: do tej pory nie miałem problemu

10/26/2010 - 20:31 wieczorek: wiem coś o tym, sąsiad pryskał i szkółkę winorośli zachaczył

10/26/2010 - 20:32 wieczorek: cały rząd do kosza, jakieś 300 sztuk w plecy

10/26/2010 - 20:32 sstar: :(

10/26/2010 - 20:33 kilis: za rok , może dwa, sor wejdą takie jak w UE

10/26/2010 - 20:33 wieczorek: Będę powoli uciekał

10/26/2010 - 20:33 wieczorek: czekam na to, może będzie lepiej

10/26/2010 - 20:34 sstar: Bardzo dziękuję za udział w czacie :) Może kilis za tydzień?

10/26/2010 - 20:34 wieczorek: Ja również dziękuje za zaproszenie

10/26/2010 - 20:34 sstar: Za dwa tygodnie burgundzkie winiarstwo koniecznie zajrzyjcie!

10/26/2010 - 20:34 kilis: e ja nie bardzo sie nadaję

10/26/2010 - 20:35 wieczorek: z pewnością zajrzę

10/26/2010 - 20:35 sstar: :)

10/26/2010 - 20:35 wieczorek: killis może przekornie o piwie?

10/26/2010 - 20:35 sstar: Czat po czacie: http://www.sstarwines.pl/drupal-6.10/node/310

10/26/2010 - 20:35 sstar: Zgodnie z tradycją :)

10/26/2010 - 20:36 kilis: a chętnie

10/26/2010 - 20:36 wieczorek: może jakiś kursik byś mi zrobił?

10/26/2010 - 20:36 kilis: no ja wiedzą zawsze chętnie się dzielę

10/26/2010 - 20:36 kilis: jak coś warta

10/26/2010 - 20:37 sstar: W ramach przygotowania do burgundzkiego czatu artykuł Marka Bieńczyka: http://blogi.magazynwino.pl/bienczyk/?p=1

10/26/2010 - 20:37 sstar: To co? Za tydzień Kilis o piwie? Czuję, że tłumy się pojawią ;)

10/26/2010 - 20:38 kilis: nie nie przestań

10/26/2010 - 20:38 wieczorek: już s zykuje listę pytań,

10/26/2010 - 20:38 sstar: :)

10/26/2010 - 20:38 kilis: ale lużne gadki mogą być

10/26/2010 - 20:38 sstar: Luźne gatki po piwie, świetny temat ;)

10/26/2010 - 20:38 kilis: już czuję się strmowany

10/26/2010 - 20:39 sstar: No dobrze to kończymy. Dzięki raz jeszcze!

10/26/2010 - 20:39 kilis: dzięki!

10/26/2010 - 20:39 sstar: Dobranoc.

10/26/2010 - 20:40 wieczorek: Pozdrawiam, Samych poprawnych degustacji życzę

10/26/2010 - 20:40 sstar: FIN.

10/26/2010 - 20:40 wieczorek: Dobranoc